Zerostrasse podzemni tuneli Pula

Zerostrasse: Zaronite u Povijesni Podzemni Svijet Pule

Dobrodošli u srce Pule, gdje zvukovi užurbane površine grada odjekuju do povijesnog čuda ispod vaših nogu. Za one koji traže atrakciju izvan uobičajenog, pripremite se za putovanje kroz tunele Zerostrasse. No, što je to podzemno čudo? Zaronimo duboko i saznajmo.

Istaknuto

 • Savršeno smješteno u centru Pule
 • Prepoznato kao bitna povijesna znamenitost
 • Složen sustav podzemnih tunela i galerija
 • Izvorno izgrađeni kao skloništa za rat u ranoj 1900-im
 • Nudi ulaz pristupačan za osobe u invalidskim kolicima, osiguravajući da svi mogu istražiti
 • Idealno za djecu i sadrži dizalo koje vodi do čuvene tvrđave Kaštel

Povijest Iza Zerostrasse

Izgrađeni tijekom Prvog svjetskog rata, ovi tuneli su prvotno bili dizajnirani kao skloništa od bombi. Služeći svojoj svrsi tijekom turbulentnih vremena 20. stoljeća, sada nude jedinstvenu atrakciju za ljubitelje povijesti i znatiželjne posjetitelje.

Smješten ispod brda Kaštel nalazi se fascinantna mreža tunela s poviješću bogatom poput samog grada. U srcu grada, ovi tuneli se protežu otprilike 400 metara, spajajući dva glavna unutargradska područja.

Na vrhu brda, venecijanska tvrđava poznata kao Hafenkastell stoji kao tihi čuvar. Tijekom godina, imala je razne uloge – od skladišta i kasarne do bitnog promatračkog mjesta. Zaronite dublje i otkrijte podzemne prostorije tvrđave, koje su nekada služile kao životni prostori za vojnike, skladišta za streljivo i materijale, pa čak i kao zatvori za zarobljene neprijateljske borce.

Zanimljivo je da brdo Kaštel nema samo jedan tunel već dva! Glavni se nalazi izravno ispod veličanstvene tvrđave, dok se drugi nalazi na podnožju brda – upravo tamo gdje biste sada mogli stajati.

Dok se upuštate u ove tunele, pronaći ćete četiri različita ulaza smještena oko brda. Ovi putovi ne samo da vas vode u sustav tunela već se i spajaju u središnjoj točki, omogućujući jednostavno kretanje. Strateški smješteni, ovi ulazi ne samo da olakšavaju kretanje već osiguravaju i stalni protok zraka, održavajući ugodnu temperaturu između 14 do 18°C tijekom cijele godine.

Ali ovi tuneli nisu bili dizajnirani samo za kratkotrajnu upotrebu. Njihovi prostrani hodnici, koji se mjere između 3 do 6 metara u širini i otprilike 2,5 metara u visini, mogu smjestiti do 6000 osoba. To je svjedočanstvo pažljivog planiranja i majstorstva neke prošle ere.

Povijesne činjenice

World War I Origins: Zerostrasse je izgrađena tijekom Prvog svjetskog rata. S obzirom na stratešku važnost kao dijela Austro-Ugarske Monarhije, Pula (ili Pola, kako je bila poznata u to vrijeme) zahtijevala je obranu od potencijalnih bombardiranja. Tuneli su izgrađeni kako bi pružili zaštitu stanovnicima grada tijekom zračnih napada.

Opsežna Mreža: Tuneli Zerostrasse protežu se na nekoliko kilometara ispod grada Pule. Sustav je opsežan, povezujući razne dijelove grada i pružajući zaklonjene rute s jednog mjesta na drugo.

Funkcija izvan Rata: Iako je primarna svrha tunela bila zaštita tijekom ratnog vremena, tijekom godina služili su različitim funkcijama. U mirnodopskim vremenima dijelovi tunela koristili su se za skladištenje i druge civilne svrhe.

Očuvanje Povijesti: Danas su dijelovi sustava tunela pretvoreni u neku vrstu muzeja. Unutar njih posjetitelji mogu pronaći izložbe koje ne samo da ističu povijest samih tunela već i šire aspekte prošlosti Pule, uključujući njezinu važnost tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Povezanost s Znamenitostima: Tuneli su usko povezani s nekoliko znamenitosti Pule. Na primjer, unutar Zerostrasse postoje rute koje vode do poznatog Rimskog amfiteatra, omogućujući stanovnicima tijekom ratnog vremena da brzo potraže sklonište.

Podrijetlo Imena: Naziv “Zerostrasse” nije hrvatskog podrijetla. Izveden je iz njemačkog jezika, što je znak austro-ugarskog i njemačkog utjecaja u regiji tijekom ranog 20. stoljeća. “Strasse” na njemačkom znači “ulica”, aludirajući na njegovu funkciju kao podzemnog puta ili ceste.

Moderni Dan Korištenje: Osim funkcije povijesnog izložbenog prostora, Zerostrasse je vidjela razne suvremene uporabe. Neki dijelovi ugostili su umjetničke instalacije, kulturne događaje i čak koncerte, koristeći jedinstvenu akustiku i atmosferu podzemnih prostora.

Što možemo vidjeti

Više od samih tunela, Zerostrasse pruža posjetiteljima jedinstven uvid u burnu prošlost Pule. Dok prolazite kroz njih, osjetite odjeke prošlog vremena. Od starih ratnih artefakata do informativnih ploča, povijest je uklesana u svaki kutak. A ne zaboravimo ni zadivljujući pogled s vrha Tvrđave Kaštel, dostupan liftom.

Koliko dugo traje posjet

U prosjeku, posjetitelji provedu oko 1-2 sata ovdje. Međutim, ako ste povijesni entuzijast ili netko tko voli uzeti svoje vrijeme, možda ćete se zadržati duže.

Savjet i preporuka

 • Nosite udobne cipele; ima puno toga za istražiti!
 • Nemojte zaboraviti laganu jaknu; može biti hladno podzemlje.
 • Lift do Tvrđave Kaštel nudi neke od najboljih pogleda na Pulu, stoga budite spremni s fotoaparatom!

Kada posjetiti Zerostrasse

Zerostrasse može se posjetiti tijekom cijele godine, ali proljeće i jesen smatraju se najboljim vremenima za posjet Puli, jer je vrijeme ugodno i grad je manje gužve. Imajte na umu da u Zerostrasse nema masovnih vremena, jer to nije religijsko mjesto.

Radno vrijeme

Zerostrasse je otvorena za posjetitelje tijekom cijele godine. Od svibnja do rujna radi od 9 do 22 sata, dok od listopada do travnja radi od 10 do 18 sati.

Cijena

Odrasli: 6,00 EUR (45,21 HRK)
Djeca < 5-16 godina: 3,00 EUR (22,60 HRK)
Grupe > 10 osoba: 5,00 EUR (37,67 HRK)
Studenti, umirovljenici 65+: 3,00 EUR (22,60 HRK)
Osobe s invaliditetom + pratitelj: BESPLATNO
Djeca < 5 godina: BESPLATNO

Način plaćanja

 • Gotovina

Kontakt

Kako doći

 • Zerostrasse se nalazi u centru Pule na Carrarinoj ulici, blizu Dvostrukih vrata i uz Park kralja Petra Krešimira.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Istraživanje Zerostrasse pruža posjetiteljima jedinstven uvid u prošlost Pule, vodeći ih na putovanje kroz vrijeme i pružajući dublje razumijevanje otpornosti grada i povijesne važnosti.

Što je Zerostrasse?
Zerostrasse je mreža podzemnih tunela smještenih ispod grada Pule. Izgrađeni su tijekom Prvog svjetskog rata kao skloništa i zaštitni prolazi za stanovnike grada tijekom zračnih napada.
Kako mogu pristupiti tunelima Zerostrasse?
Postoji nekoliko ulaza u tunele Zerostrasse diljem Pule. Jedan od glavnih ulaza nalazi se u blizini Rimskog foruma. Posjetitelji mogu ući i istražiti određene dijelove tunelskog sustava, a neke rute vode do istaknutih znamenitosti u gradu.
Je li sigurno istraživati Zerostrasse?
Da, dijelovi Zerostrasse koji su otvoreni za javnost sigurni su za istraživanje. Dobro su održavani i osvijetljeni. Međutim, posjetiteljima se savjetuje da nose udobnu obuću, jer put može biti neravan na mjestima, i da se drže označenih ruta.
Postoje li vodiči za obilaske?
Da, postoje vođene ture koje pružaju uvide u povijest i značaj tunela. Ove ture često dijele priče o prošlosti Pule, svrsi izgradnje Zerostrasse i drugim zanimljivim detaljima.
Što mogu očekivati vidjeti unutar tunela?
Unutar Zerostrasse posjetitelji mogu vidjeti stare sobe za sklonište, prolaze koji povezuju različite dijelove grada i povijesne izložbe. Također postoje multimedijalni prikazi u određenim dijelovima, pružajući bogatije razumijevanje povijesti grada tijekom ratnog vremena.