Nacionalni park Brijuni Pula

Istaknuto

 1. Čarobne drevne ruševine i arheološka čuda.
 2. Egzotične životinje koje slobodno lutaju parkom.
 3. Prekrasni prirodni pejzaži ukrašeni bujnom vegetacijom i mirnim vodama.
 4. Privatni golf teren s panoramskim pogledima.
 5. Safari park koji upoznaje posjetitelje s raznolikom faunom.
 6. Vožnje brodom oko otoka s očaravajućim vidicima.

Nacionalni Park Brijuni Pula: Sveobuhvatan Vodič

O Nacionalnom Parku Brijuni Pula

Na prekrasnoj obali Hrvatske nalazi se biser Pule, Nacionalni Park Brijuni Pula. Ovaj očaravajući arhipelag nije samo običan nacionalni park; to je sjajna kombinacija netaknute prirode, povijesnog čuda i egzotičnog divljeg života.

Tijekom godina, park se istaknuo kao jedna od najatraktivnijih destinacija u Puli. Ne samo zbog svoje prirodne ljepote, već zbog bogate tapiserije priča i kultura koje su ovdje ostavile svoj trag. Ugodna mediteranska klima zajedno s njezinim izvrsnim položajem na Jadranskom moru čini ga utočištem kako za avanturiste tako i za one koji traže mir.

Ulaz u Nacionalni Park Brijuni Pula

Povijesni Pregled: Šetnja kroz stranice vremena

Uroneći u anale povijesti, otoci Brijuni su bili naseljeni još u brončano doba. Njihov strateški položaj učinio ih je poželjnim mjestom za razne mediteranske civilizacije, od Rimljana do Bizantinaca.

Veličanstvenost rimskih vila, amfiteatara i hramova koji su nekada cvjetali ovdje svjedoči o njihovoj važnosti u drevna vremena. Otok nije bio samo mjesto stanovanja već i značajan trgovački i pomorski centar. S vremenom su Bizantinci ostavili svoj trag, nakon kojih je uslijedila venecijanska vladavina. Svaki od njih ostavio je jedinstveni otisak, arhitektonski i kulturno.

Otok je doživio transformacijsku fazu u 20. stoljeću kada je maršal Josip Broz Tito, bivši jugoslavenski vođa, odabrao Brijune za svoje ljetno odmaralište. Za vrijeme njegove vladavine, otoci su se pretvorili u političko i diplomatsko središte, ugostivši brojne međunarodne čelnike i slavne osobe.

Povijesne činjenice

Brijunski otoci, smješteni blizu Pule, skupina su otoka koji zajedno čine Nacionalni park Brijuni. Evo nekih povijesnih činjenica o ovom prekrasnom hrvatskom nacionalnom parku.

 • Drevna Povijest: Otok je bio naseljen još u drevnim vremenima. Arheološki nalazi sugeriraju da su Brijuni bili naseljeni još u brončanom dobu. Razna povijesna razdoblja, uključujući rimsko doba, ostavila su svoj trag na otocima u obliku ruševina, artefakata i struktura.
 • Rimske Vile: Rimsko razdoblje, posebno od 1. do 4. stoljeća poslije Krista, vidjelo je razvoj luksuznih vila, palača i hramova na otocima. Ostaci nekih od ovih struktura još uvijek se mogu posjetiti danas.
 • Vizantijsko Razdoblje: Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, Brijuni su došli pod Vizantijsko Carstvo. Tijekom ovog razdoblja uspostavljene su brojne male crkve na otocima.
 • Mletačka Vladavina: Od kraja 14. stoljeća, Brijuni su bili pod vlašću Mletačke Republike nekoliko stoljeća, što je utjecalo na njihovu arhitekturu i kulturu.
 • Moderna Povijest: Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, otoci su pretvoreni u ekskluzivno zdravstveno odmaralište, privlačeći europsko plemstvo i slavne osobe.
 • Titova Ljetna Rezidencija: Nakon Drugog svjetskog rata, otoci su postali ljetna rezidencija Josipa Broza Tita, predsjednika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Brojni šefovi država i slavne osobe posjetili su ga ovdje, a otok se može pohvaliti “safari parkom” s životinjama koje su Tito poklonile razni svjetski lideri.
 • Nacionalni Park Status: Brijunski otoci proglašeni su Nacionalnim parkom 1983. godine, priznajući njihov povijesni značaj, jedinstvenu floru i faunu te njihovu geološku i paleontološku vrijednost.
 • Dinosaurove Stope: Na otoku Velikom Brijunu posjetitelji mogu vidjeti stope dinosaura, što ukazuje na to da su ova velika stvorenja nekad lutala ovim dijelom svijeta tijekom mezozojske ere.
 • Mediteranski Vrt: Mediteranski vrt Brijunskih otoka, koji prikazuje razne biljke iz mediteranske regije, svjedočanstvo je jedinstvene mikroklime otoka i stoljetne tradicije hortikulture.
 • Ekološko Utočište: Brijunski arhipelag prepoznat je kao ekološki raj, s njegovom jedinstvenom mješavinom izvorne mediteranske vegetacije i uvezenih biljaka, kao i utočištem za mnoge vrste ptica i morskih vrsta.

Brijunski otoci, sa svojim bogatim tapiserijama povijesnih, kulturnih i prirodnih čuda, nastavljaju privlačiti posjetitelje iz cijelog svijeta. Ako planirate posjet, uvijek je korisno uzeti vođene ture kako biste bolje upoznali raznoliku povijest otoka.

Vlak u Nacionalnom Parku Brijuni Pula

Što možemo vidjeti

Osim bujnih pejzaža, park je dom zanimljivom nizu atrakcija:

 1. Arheološka nalazišta: Drevne rimske vile, bizantski kastrumi i ranokršćanske bazilike rasute su po otocima.
 2. Titov muzej: Pogled u život i doba Tita, s osobnim uspomenama i fotografijama.
 3. Safari park: Raznolikost egzotičnih životinja od zebri do slonova, od kojih su mnogi bili pokloni stranih diplomata Titu.
 4. Naturalna čuda: Park se može pohvaliti endemskim biljnim vrstama, mjestima za promatranje ptica i očaravajućim morskim životom.

Nacionalni Park Brijuni Pula avion pod morem

Koliko dugo traje posjet

Cijeli dan (oko 6-8 sati) idealan je za istraživanje glavnih atrakcija. Međutim, za one koji traže dublje upoznavanje s njegovom poviješću i prirodnom ljepotom, preporučuje se dvodnevni posjet.

Kako doći do ulaznica

Ulaznice se mogu kupiti online na službenoj web stranici Nacionalnog Parka Brijuni Pula ili na ulazu u park. Preporučljivo je rezervirati unaprijed tijekom vrhunca sezone.

Savjet i preporuka

 1. Iznajmite bicikl za istraživanje otoka u vlastitom ritmu.
 2. Lokalni vodiči pružaju obilje informacija, posebice o povijesti parka.
 3. Ne zaboravite kupaći kostim! Postoje skrovita mjesta savršena za brzo kupanje.

Kada posjetiti

Najbolje vrijeme je između travnja i listopada. Vrijeme je ugodno i sve atrakcije su otvorene.

Način plaćanja

 • Gotovina
 • Kreditne kartice

Radno vrijeme

Park je otvoren svakodnevno od 8:00 do 20:00. Neke atrakcije unutar parka mogu imati različito radno vrijeme.

Cijena

 • VODIČ KROZ BRIJUNE – ODRASLI: 35,00 €
 • VODIČ KROZ BRIJUNE DJECA 7-18: 13,00 €
 • DJECI DO 7 GODINA: BESPLATNO
 • ULAZNICA ZA PSA: 15:00 €
MjeseciFažana – BrijuniBrijuni – Fažana
I, II, III, XI, XII9:00, 11:30, 14:30, (15:30 ponedjeljak – petak)
Vikendom: 15:00
7:15, (8:00 ponedjeljak – petak), 11:00, 13:00
IV, V, X9:00, 10:00, 11:30, 12:30*, 13:30, 14:30, 15:30, 17:00, 18:00, 19:00, 22:007:15, 9:30, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 16:00, 17:30, 18:30, 19:30, 20:15, 23:00
VI, VII, VIII, IX9:00, 10:00, 11:30, 12:30*, 13:30, 14:30, 15:30, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 22:007:15, 9:30, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 16:00, 17:30, 18:30, 19:30, 21:00, 23:00

Ulaznice za pse se naplaćuju. Kućni ljubimci moraju biti na uzici.
Kućni ljubimci nisu dozvoljeni u vlaku, unutarnjim prostorima i safari parku.

Detalji o lokaciji i prijevozu

Nacionalni Park Brijuni Pula nalazi se nedaleko od zapadne obale Istre, Hrvatska. Redovne brodske usluge prometuju iz Fažane, koja je udaljena samo 15 minuta vožnje.

Kontakt

 • Adresa: Brijuni, 52100 Pula
 • Telefon: +385 52 525 600  (Radno Vrijeme: 07:00 – 20:00)
 • Ekskurzije:
  • Telefon: +385 52 525 883
  • Telefon: +385 52 525 884
 • KUPOVINA KARATA URED FAŽANA (Radno Vrijeme: 8:00-20:00)
  • Telefon: +385 52 525 881
  • Telefon: +385 52 525 882
 • Hotel booking sobe / Hotel recepcija (Radno Vrijeme od Ponedjeljka do  Petka: 08:00 – 16:00)
 • Www: https://www.np-brijuni.hr
 • Email: brijuni@np-brijuni.hr

Kako doći

Nacionalni Park Brijuni Pula lako je dostupan i nudi avanturističko putovanje svojim posjetiteljima. Smješten nedaleko obale Pule i s pogledom na malo ribarsko selo Fažana, Nacionalni park dostupan je brzom i slikovitom vožnjom trajektom.

Trajekt iz Fažane: Najčešći način za doći do Nacionalnog Parka Brijuni je trajektom iz luke Fažana. Trajekti prometuju nekoliko puta dnevno i traju oko 15 minuta do glavnog otoka Brijunskog arhipelaga, Velikog Brijuna. Imajte na umu da se raspored trajekta može mijenjati ovisno o sezoni, pa se pobrinite da provjerite najnoviji raspored prije putovanja.

Automobilom do Fažane: Ako boravite u Puli ili u blizini, vožnja do Fažane je jednostavna opcija. Vožnja traje oko 8 km i traje približno 15 minuta. U Fažani postoji veliki parkiralište gdje možete ostaviti svoje vozilo prije ukrcavanja na trajekt.

Javnim prijevozom do Fažane: Iz centra Pule možete uzeti lokalni autobus do Fažane. Vožnja autobusom traje oko 20 minuta. Jednom u Fažani, luka trajekta je samo kratka šetnja udaljena.

Zapamtite, bez obzira kako dođete, putovanje do Nacionalnog Parka Brijuni Pula dio je zabave. Uživajte u slikovitim pogledima usput i pripremite se za nezaboravnu avanturu na otoku.

Gdje parkirati

Fažana nudi nekoliko opcija parkiranja za posjetitelje Brijuna:

Parkiranje u Centru Grada: U središtu Fažane nalazi se nekoliko parkirališta. Ta su parkirališta kratka šetnja od gradske luke, odakle polazi trajekt za Brijune. Budite sigurni da dolazite rano, posebno tijekom vrhunca sezone, jer se parkirališta brzo mogu popuniti.

Ulično Parkiranje: Ako su parkirališta puna, možete također tražiti parkiranje na ulicama oko Fažane. Pazite na pravila i ograničenja parkiranja, jer kazne za prekršaje mogu biti visoke.

Parkiranje Blizu Luke: U blizini luke postoje parkirna područja gdje možete ostaviti automobil dok posjećujete Nacionalni Park. Ta su parkirališta obično nešto skuplja, ali nude pogodnost blizine mjesta polaska trajekta.

Zapamtite da sa sobom zadržite parkirnu kartu jer će vam trebati za izlazak iz parkirališta. Također, preporučljivo je da u automobilu ne ostavljate nikakve vrijednosti kako biste spriječili krađu.

Jednom kada se parkirate, lako možete doći do luke Fažana i ukrcati se na trajekt za svoj izlet u Nacionalni Park Brijuni. Uživajte u posjetu!

Lokacija

Što je Nacionalni Park Brijuni?
Nacionalni Park Brijuni je skupina od 14 otoka i otočića smještena uz obalu Pule u Hrvatskoj. Poznat je po svojoj jedinstvenoj kombinaciji prirodne ljepote, bogate povijesti i arheoloških nalazišta.
Kako doći do Brijunskih Otoka?
Primarni način dolaska na Brijune je brodom iz grada Fažane, koji se nalazi blizu Pule. Nacionalni park nudi redovite brodske usluge, a preporučuje se provjeriti raspored unaprijed.
Postoje li vođene ture dostupne na otocima?
Da, nacionalni park nudi različite vođene ture koje pružaju uvide u povijest, floru, faunu i arheološka nalazišta otoka. Neke ture uključuju i posjete Titovom muzeju i safari parku.
Koje atrakcije mogu vidjeti na Brijunima?
Posjetitelji mogu istražiti rimske ruševine, građevine iz bizantskog doba, safari park sa životinjama, Titov muzej, mediteranski vrt, tragove dinosaura i nekoliko drevnih crkava.
Mogu li prespavati na Brijunskim Otocima?
Da, na Velikom Brijunu, najvećem otoku, postoje mogućnosti smještaja. To uključuje hotele i druge smještajne objekte. Preporučuje se rezervacija unaprijed, posebno tijekom vrhunca turističke sezone.
Postoje li ugostiteljski objekti na otocima?
Da, na Velikom Brijunu postoje restorani i kafići gdje posjetitelji mogu uživati u obrocima i osvježenjima. Ovi objekti nude razne kuhinje, uključujući lokalna istarska jela.
Je li dopušteno kupanje na plažama Brijuna?
Da, posjetitelji mogu uživati u kupanju na određenim plažama na Brijunima. Bistro plavo more Jadranskog mora pruža osvježavajuće iskustvo, posebno tijekom ljetnih mjeseci.
Koje je najbolje vrijeme za posjet Brijunskim Otocima?
Iako su Brijuni lijepi tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za posjet je tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci kada je vrijeme ugodno i sve atrakcije su dostupne. Međutim, ljeto je također vrhunac turističke sezone, pa ako preferirate manje gužve, razmislite o posjetu tijekom međusezone (kasno proljeće ili rano jesen).