Dvojna vrata Pula

Istaknuto

 • Svjedočanstvo bogate rimske baštine Pule.
 • Ikonična dvojna vrata koja je oduševljenje za fotografe.
 • Prolaz koji povezuje antičku Pulju s modernim gradom.
 • Neusporediva mješavina povijesnog sjaja i urbanog šarma.
 • Nezaobilazno mjesto za ljubitelje povijesti i obične putnike.
 • Kroz drevne lukove koji vode ravno do ulaza Zerostrasse!
 • Jedna od najpoznatijih pulskih atrakcija koju ne smijete propustiti!

Dvojna Vrata Pula: Putovanje kroz vrijeme

O Pulskim Dvojnim Vratima

Pulska Dvojna Vrata, Porta Gemina kako ih mještani s ljubavlju zovu, jedan su od trajnih simbola bogate prošlosti grada. Uokvirena unutar moderne Pule, ovaj spomenik stoji kao svjedočanstvo rimskog nasljeđa grada. Pula, poznata po svojim dubokim vezama s Rimom, uspjela je sačuvati auru prošlih vremena kroz strukture poput Dvojnih Vrata. Hodajući kroz njih, gotovo kao da ulazite u vremensku kapsulu, prenoseći vas natrag u doba kada je Pula bila značajno središte prostranog Rimskog Carstva.

Ali Pulska Dvojna Vrata nisu samo o njihovoj povijesnoj važnosti. To je mjesto gdje se prošlost susreće s sadašnjošću, gdje se uspomene na drevne rimske marševe besprijekorno stapaju s žamorom suvremenog gradskog života. Šećući kroz vrata, primijetit ćete njihove složene klesane ukrase – živopisni prikaz rimskog arhitektonskog umijeća.

Pogled na Pulska Dvostruka Vrata danju

Povijesni sažetak: Šetnja kroz stranice vremena

Pulska povijest je opsežna, a Pulska Dvojna Vrata su ključno poglavlje u njezinoj priči. Izgrađena tijekom 2. stoljeća n.e., vrata su bila jedna od deset vrata koja su omogućavala ulaz u rimski grad Pola, drevno ime za Pulu. Razlog njihovog imena, “Dvojna Vrata”, proizlazi iz njihovog jedinstvenog dizajna koji sadrži dva luka jedan pored drugog.

Car August, koji je vladao Rimskim Carstvom tijekom njegovog zlatnog doba, bio je odgovoran za mnoga arhitektonska čuda u Puli. Pod njegovom vladavinom, Pola je postala bitno upravno i vojno središte. Pulska Dvojna Vrata nisu služila samo kao ulaz, već i kao obrambena struktura. Tijekom vremena, dok se Pula preobrazila iz drevne Pole, mnoga su njezina vrata srušena kako bi se omogućio rast grada. Međutim, Dvojna Vrata su sačuvana, stojeći visoko među modernim infrastrukturama i služeći kao stalni podsjetnik na Pulinu rimsku lozu.

Povijesne činjenice

 • Rimska izgradnja: Dvojna Vrata su jedna od nekoliko vrata koja su nekad služila kao ulazi u drevni grad Pulu. Izgrađena su tijekom 2. ili 3. stoljeća n.e., za vrijeme rimskog doba.
 • Funkcionalnost: Vrata su bila dio obrambenih zidova koji su okruživali Pulu. Ime “Dvojna Vrata” potječe od njihovog dizajna s dvojna lukom, koji je omogućavao odvojeni ulaz i izlaz ili prolazak pješaka i vozila istodobno.
 • Arhitektonski stil: Dvojna Vrata odražavaju rimske arhitektonske stilove svojeg vremena. Njihova dva luka, uokvirena stupovima i ukrašena detaljima uklesanim u kamen, čine ih odličnim primjerom rimskog dizajna.
 • Veza s kazalištem: Neposredno iza Dvojna Vrata nekad je bilo malo rimsko kazalište. Danas se ostaci tog kazališta mogu vidjeti, čineći Dvojna Vrata početnom točkom za posjetitelje koji istražuju Pulinu drevnu rimsku arhitekturu.
 • Očuvanje: Za razliku od nekih drugih vrata u pulskim drevnim zidovima, Dvojna Vrata su prilično dobro sačuvana. To očuvanje nudi autentičan uvid u rimsku prošlost grada.
 • Suvremena upotreba: Prostor oko Dvojna Vrata prilagođen je suvremenoj uporabi. Sama vrata sada služe kao pješački prolaz, a susjedni prostor ponekad domaćinuje kulturnim događanjima ili vanjskim izložbama.
 • Lokacija: Smještena blizu centra Pule, Dvojna Vrata su lako dostupna posjetiteljima i služe kao podsjetnik na bogatu povijest grada usred njegovog užurbanog urbanog okruženja.

Dvojna Vrata, kao i mnoge strukture u Puli, nude opipljivu vezu s drevnom prošlošću, ističući značaj grada tijekom rimskog razdoblja i njegovu trajnu relevantnost u moderno doba.

Kada posjetiti

Proljeće i jesen su najbolje vrijeme za posjet. Vrijeme je ugodno, a gužve su relativno manje. Međutim, ako tražite živahnu atmosferu, ljetni mjeseci vrve turistima i događanjima.

Što možemo vidjeti

Osim samih vrata, s njihovim detaljnim uklesanim ukrasima i vječnim dizajnom, okolica Pulska Dvojna Vrata nudi živopisnu mješavinu kafića, lokalnih trgovina i šarmantnih ulica popločanih kamenom. Jukstapozicija suvremenog života protiv drevne pozadine stvara zanimljivu atmosferu, čineći je omiljenim mjestom i za mještane i turiste.

Koliko traje posjet

Iako se vrata mogu pogledati u samo 20 minuta, da biste u potpunosti upili njihovu ljepotu i istražili susjedna područja, trebali biste odvojiti oko 1-2 sata.

Savjet i preporuka

 • Posjetite rano ujutro ili kasno poslijepodne kako biste izbjegli turističku gužvu.
 • Lokalni kafići u blizini poslužuju odličan espresso – savršeno za podizanje energije!
 • Uspostavite kontakt s mještanima; njihove priče o vratima mogu biti bogatije od vodiča.

Kontakt

 • Adresa: Carrarina ul. 8, 52100, Pula

Kako doći

 • Dvojna vrata nalaze se u središtu Pule u Carrarinoj ulici, blizu ulaza u Zerostrasse i uz Park kralja Petra Krešimira.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Što su Pulska Dvojna Vrata?
Dvojna Vrata, lokalno poznata kao “Porta Gemina”, jedna su od drevnih vrata koja su nekad služila kao ulazi u rimski grad Pulu. Izgrađena između 2. i 3. stoljeća n.e., ističu se svojim posebnim dizajnom s dvostrukim lukom.
Gdje se nalaze Dvojna Vrata u odnosu na centar Pule?
Dvojna Vrata su zgodno smještena u blizini centra Pule, što ih čini lako dostupnima turistima koji istražuju povijesne znamenitosti grada.
Postoji li ulaznica za prolaz kroz Dvojna Vrata?
Ne, ne postoji ulaznica. Dvojna Vrata služe kao pješački prolaz i slobodno su dostupna i mještanima i turistima.
Što mogu vidjeti ili raditi u blizini Dvojnih Vrata?
Od Dvojnih Vrata, odmah su vidljivi ostaci malog rimskog kazališta, koje se može istražiti. Okolno područje često je domaćin kulturnih događanja ili vanjskih izložbi. Štoviše, središnja lokacija vrata znači da su blizu raznih drugih atrakcija, restorana i trgovina u Puli.
Zašto se zovu “Dvojna Vrata”?
Naziv “Dvojna Vrata” ili “Porta Gemina” dolazi od njihovog dizajna s dvostrukim lukom. Ovaj dizajn omogućavao je odvojene ulazne i izlazne točke, prilagođavajući različite tokove prometa u drevna vremena.