Istražite Pulu

Vremenska kapsula uz more.

Gdje Svaki Kamen Ima Priču.

Upoznajte Pulu

Pula, je zadivljujući grad, prepun mogućnosti za svaki posjet. Od svoje drevne rimske arhitekture do prekrasnih pogleda na more, Pula vas poziva da istražite njenu bogatu povijest, živahne kulturne festivale i zapanjujuće prirodne krajolike. Naš se grad može pohvaliti raznim atrakcijama, uključujući ikonski rimski amfiteatar, impresivne povijesne ture, živahna događanja i opuštajuće dnevne izlete u netaknuta okolna područja Istre. Naši pulski stručnjaci vam stoje na raspolaganju s bezbrojnim insajderskim savjetima i preporukama kako bi vaš boravak u Puli bio nezaboravan. Posjetite nas i otkrijte čuda Pule, gdje svaki kamen priča priču, a Jadransko more svjetluca pod suncem.

Otkrijte skrivene čari Pule: iskustvo kao nijedno drugo

Mislite da znate što je Pula? Razmislite još jednom. Zaboravite na trenutak povijesne knjige i putopisne brošure. Razgovarajmo o Puli koju nećete pronaći na tim stranicama.

Zamislite grad u kojem se duh Mediterana i živost Istre besprijekorno stapaju. Zamislite mjesto gdje lokalne tržnice vrve od mirisa svježe ulovljenih morskih delicija, peciva s okusom tartufa i žamora višejezičnog čavrljanja. Zamislite da lutate uličicama u kojima se susreću urbana umjetnost i priroda, predstavljajući savršenu pozadinu za vaš Instagram.

Ali privlačnost Pule nadilazi puke prizore i mirise. Ovdje svaki zaokret nudi novu melodiju – bilo da je to smijeh mještana koji uživaju u kasnoj noćnoj “rakiji” ili udaljeni zvuk gitare benda uživo u baru na plaži. Atmosfera je ovdje opuštena, okrepljujuća i spokojna.

Pula grad arheoloških nalazišta - Posjetite Pulu
Where to Eat in Pula 800x500

Gurmani, pripremite se

Pulska kulinarska scena pravo je otkriće. Zaboravite Michelinove zvjezdice; ovdje se radi o jelima koja pričaju priču. Od gozbi s plodovima mora uz zalazak sunca s pogledom na azurno more do skrivenih pizzerija koje poslužuju nareske veće od vašeg lica – svaki je zalogaj spoj lokalne tradicije i okusa koji iznenađuju i oduševljavaju.

Ali što je s noćnim životom? Pula vas neće razočarati… Od šik salona na krovovima gdje možete plesati pod zvijezdama do rustikalnih taverni koje nude srdačan smijeh i lokalne pive – postoji mjesto za svako raspoloženje i svaki ritam.

Skriveni slojevi Pule

Ako ste u potrazi za adrenalinom, Pula ga nudi u izobilju. Zaronite u skrivene uvale, veslajte pod mjesečinom ili se provozajte biciklom slikovitim stazama koje kao da vam šapuću tajne ove zemlje.

Dakle, jeste li spremni otkriti skrivene tajne Pule, istinski uroniti u lokalni ritam? Vjerujte nam, Pula je mjesto gdje se uspomene stvaraju, žive i osjećaju na svakom uglu.

Pripremite se zaljubiti se. Pripremite se na avanturu. Ponajviše, pripremite se za putovanje koje obećava.

Dobrodošli na drugu stranu Pule.

Bicikl,Stijene,I,Čamac,Opis:,Bicikl,I,Jedrilica,Na,

Zašto posjetiti Pulu?

Pronađite ono što tražite

Pula nudi nešto nesvakidašnje: Zakoračite u amfiteatar iz snova, u ovaj povijesni dragulj Jadrana. U vremensku kapsulu uz more, u hrvatski živi muzej. Obećavamo vam: ovdje – naći ćete ono što tražite.

Od drevnih rimskih ruševina koje šapuću priče o prošlosti, do kristalno čistih voda koje vas pozivaju da uronite u neusporedivu ljepotu, Pula je grad u kojem se povijest i priroda stapaju u savršenom skladu. Bilo da istražujete stoljetne spomenike, uživate u okusima istarske kuhinje ili uživate u suncu na netaknutoj plaži, Pula obećava otkriće na svakom koraku.

Pogled na amfiteatar pulske Arene iznutra s detaljima

Top Pula Atrakcije

Antička povijest ljubi modernost, dok se netaknuta ljepota prirode besprijekorno isprepliće s urbanim životom.

Pula i priroda

Prirodne znamenitosti Pule

Skladan spoj povijesti i prirode koja oduzima dah čini Pulu destinacijom bez premca za one koji traže istinski autentičan doživljaj.

Povijest Pule

Povijesno putovanje, od 1000. pr. Kr. do danas

Pula, slikoviti obalni grad na hrvatskom istarskom poluotoku, više je od pukog azurnog izletišta. Njegova bogata povijest očituje se u drevnim ruševinama i pričama koje se prenose generacijama. Zaronite sa nama u prošlost Pule i otkrijte vremensku crtu njezinih najvažnijih trenutaka.

Drevni počeci

1000 pr. Kr.: Prva naselja

Podrijetlo Pule seže u prošlost prije više od 3000 godina kada su Histri, staro ilirsko pleme, prvi put naselili ovo područje. Vjeruje se da naziv Pula potječe od grčke riječi polai, što znači grad.

177 pr. Kr.: Rimsko osvajanje

Rimljani su, uvidjevši strateški značaj Pule, zauzeli grad. Pod njihovom vladavinom Pula je doživjela procvat, postavši bitno administrativno i vojno središte.

27 pr. Kr. – 68 poslije Krista: Zlatno doba rimske arhitekture

Za vrijeme vladavine rimskih careva, Augusta i Vespazijana, Pula doživljava građevinski procvat. Veliki amfiteatar ili Arena, jedna od šest najvećih sačuvanih rimskih arena na svijetu, svjedočanstvo je tog razdoblja. Ostala rimska arhitektonska čuda uključuju Augustov hram i Sergijev slavoluk.

Srednji vijek i renesansa

5. stoljeće: bizantska vladavina

Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva Pula dolazi pod Bizantsko Carstvo. Taj je pomak uveo nove arhitektonske stilove, posebice vjerske građevine poput ranokršćanskih bazilika.

13 stoljeće: Mletačka vladavina

Mlečani su zauzeli Pulu i integrirali je u svoje ogromno pomorsko carstvo. Grad je napredovao kao ključna pomorska baza i luka.

16 stoljeće: Utvrde

Suočeni s prijetnjama Osmanskog Carstva, Mlečani su izgradili snažne utvrde oko Pule. Ove zvjezdaste utvrde i zidine dodale su jedinstven karakter gradskom krajoliku.

Moderna Era

1797: Habsburška Monarhija

Padom Venecije Pula ulazi u sastav Habsburške Monarhije. U tom se razdoblju Pula razvija kao veliko brodograđevno središte.

1918: Kraj Prvog svjetskog rata

Nakon Prvog svjetskog rata Pula se zajedno s ostatkom Istre spojila s Italijom. Talijanski fašistički režim započeo je politiku talijanizacije, potiskivanja slavenskih jezika i kultura.

1947: Jugoslavensko doba

Nakon Drugog svjetskog rata Pula je postala dijelom Jugoslavije. Bilo je to vrijeme obnove i modernizacije.

1991-1995: Domovinski rat

Pula je ostala relativno netaknuta izravnim posljedicama rata, ali su njegove posljedice dovele do značajnih socioekonomskih promjena.

Danas

Pula je danas istaknuto turističko mjesto u Hrvatskoj, cijenjena zbog svog jedinstvenog spoja prirodne ljepote i drevne arhitekture. Festivali poput Pulskog filmskog festivala i raznih koncerata u Areni nude suvremenu kulturu u pozadini bogate povijesti.

Pula: grad s vremenskim pečatom

Svaka cigla i kaldrma u Puli nose neku priču. Od svojih početaka kao naselje Histra do svoje veličine pod rimskim carevima, od umjetničkog dodira Mlečana do suvremenih okusa modernog doba, Pula je više od običnog grada; to je kronika. Dok šetate njegovim ulicama ili gledate u Arenu, zapamtite, ne svjedočite samo građevinama; ulazite u priče koje su oblikovale tisućljeća.

Dakle, bilo da ste gorljivi povjesničar, strastveni putnik ili netko tko želi pronaći priče u zalascima sunca, Pula obećava priču koja je jednako očaravajuća poput njezinih vjetrova koje ljubi more.

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije Pula

Sveta i vjerska mjesta

Otkrijte pulska sakralna i vjerska mjesta, gdje se duhovnost susreće s arhitekturom.

Tvrđava Bourguignon Pula

Znamenitosti

Otkrijte kultne znamenitosti Pule, gdje drevna povijest i zapanjujuća arhitektura stvaraju zadivljujući horizont.

Često postavljana pitanja

Koje je najbolje vrijeme za posjet Puli?
Idealno vrijeme za posjet Puli ovisi o tome što tražite. Ljetni mjeseci (od lipnja do kolovoza) savršeni su za posjetitelje plaže i vodene aktivnosti, dok su proljeće (od travnja do svibnja) i jesen (od rujna do listopada) izvrsni za izbjegavanje gužve i istraživanje grada po ugodnom vremenu.
Koliko dana trebate provesti u Puli?

Za istinski doživljaj Pule preporučuje se boravak od najmanje 3 do 4 dana. To vam daje dovoljno vremena da istražite bogatu rimsku povijest grada, uključujući kultni amfiteatar, drevne hramove i šarmantne ulice starog grada. Osim toga, možete uživati u slobodnom vremenu na prekrasnim plažama, kušati domaću istarsku kuhinju, a možda i otići na kratki izlet do obližnjih prirodnih parkova ili povijesnih gradova.

Vrijedi li posjetiti Pulu?

Apsolutno, Pulu vrijedi posjetiti. Grad je poznat po svojim izvanrednim rimskim ruševinama, uključujući jedan od najbolje očuvanih amfiteatara na svijetu. Osim svoje povijesne važnosti, Pula nudi zapanjujuću prirodnu ljepotu sa svojom obalom na Jadranskom moru, živahnom kulturnom scenom i gastronomskim užicima koji spajaju talijanske i balkanske utjecaje. Bilo da ste ljubitelj povijesti, prirode ili gastronomije, Pula ima nešto čime će osvojiti svakog posjetitelja.

Po čemu je Pula poznata?

Pula je najpoznatija po dobro očuvanim rimskim građevinama, posebice veličanstvenoj pulskoj Areni, jednom od najvećih rimskih amfiteatara koji još uvijek postoje. Također je poznato po prekrasnoj jadranskoj obali, kristalno čistom moru i mnoštvu povijesnih znamenitosti kao što su Augustov hram, Forum i Slavoluk Sergijevaca. Bogati kulturni festivali u gradu, uključujući filmska i glazbena događanja, doprinose njegovoj privlačnosti, čineći ga živahnim odredištem tijekom cijele godine.

Postoje li mjesta za kućne ljubimce?

Apsolutno. Pula je vrlo susretljiva kada su u pitanju kućni ljubimci, s raznim parkovima, ponekim plažama i brojnim restoranima koji dopuštaju vaše dlakave prijatelje.

Ima li mjesta u blizini koja morate posjetiti?

Apsolutno. Razmislite o jednodnevnim izletima u Nacionalni park Brijunsko otočje ili ljupke gradove Rovinj i Motovun. Lako su dostupni i nude drugačiji okus onoga što nudi Istarski poluotok.

Kakva je lokalna hrana?

Pripremite se za oduševljenje! Pula nudi šarenilo kulinarskih užitaka, od jela od morskih plodova ulovljenih istog dana do nevjerojatne kuhinje prožete tartufima. Nemojte otići a da ne probate i lokalno maslinovo ulje i vino.

Kakav je noćni život?

Pula se može pohvaliti eklektičnom mješavinom mogućnosti noćnog života, od barova na plaži i rustikalnih taverni do luksuznijih salona i klubova. Ima za svakoga ponešto, bilo da volite opuštenu večer ili plesnu noć.

Je li Pula pogodna za obitelji?

Da, Pula je odlična destinacija za obitelji. With numerous parks, family-friendly beaches, and activities like aquarium visits, your little ones will have plenty to keep them entertained.

Kako se kretati gradom?

Pula je dobro povezana lokalnim autobusima, ali mnoge atrakcije nalaze se na pješačkoj udaljenosti jedna od druge. Dostupne su i usluge taksija i dijeljenja vožnje.

Koje kreditne kartice i valute prihvaćaju Pula, Hrvatska?

U Puli, kao i u ostatku Hrvatske, službena valuta je euro (EUR). Kreditne kartice, uključujući Visa i MasterCard, široko su prihvaćene u većini hotela, restorana i trgovina. Uvijek je dobra ideja imati nešto gotovine pri ruci za manje ustanove, tržnice ili područja koja možda ne prihvaćaju kartice. Bankomati su lako dostupni u cijelom gradu za podizanje gotovine.