Augustov hram Pula

Istaknuto

 • Svjetionik pulske raskošne rimske prošlosti.
 • Jedna od najprepoznatljivijih atrakcija.
 • Prekrasan primjer rimskog hramskog arhitektonskog stila.
 • Smješten na živahnom trgu Forum.
 • Nezaobilazno mjesto za ljubitelje povijesti koji istražuju najbolje atrakcije u Puli.
 • Spoj povijesti, umjetnosti i kulture u srcu Pule.

O Augustovom hramu

Augustov hram u Puli nije samo spomenik; to je kapsula vremena. Visoko stojeći u srcu pulskog Foruma, ovaj rimski hram je svjedočanstvo drevne grandioznosti grada i njegove važnosti tijekom Rimskog Carstva. Kao jedna od atrakcija Augustov hram Pula, privlači kako povijesne entuzijaste tako i obične putnike, nudeći uvid u prošlo doba.

Povijesno putovanje: Odjeci iz antike

Izgrađen u 1. stoljeću n.e. za vrijeme vladavine cara Augusta, hram je bio posvećen božici Romi i Augustu. Tijekom tisućljeća svjedočio je:

 • Rimskom dobu: Hram je bio sastavni dio trijade hramova na Forumu. Dok druga dva hrama nisu preživjela, Augustov hram ostaje postojan.
 • Srednjovjekovne transformacije: S padom Rimskog Carstva, hram je pronašao novi život kao crkva, a kasnije kao skladište žitarica.
 • Obnova: Oštećen tijekom Drugog svjetskog rata, hram je prošao temeljitu obnovu, vraćajući mu drevnu raskoš.
 • Namjena: Osim vjerskih ceremonija, hram je bio središte društvenih i političkih aktivnosti u antičkoj Puli.

Povijesne činjenice

 • Posvećen: Augustov hram bio je posvećen prvom rimskom caru Augustu. Izgrađen je tijekom njegove vladavine, koja je trajala od 27. pr. Kr. do 14. n. e.
 • Lokacija: Nalazi se na Forumu, glavnom trgu klasične i srednjovjekovne Pule. Forum je bio središnje mjesto okupljanja u antičkim rimskim gradovima, a pulska Forum okružena je hramovima, od kojih je samo Augustov hram ostao u cijelosti.
 • Doba izgradnje: Hram je izgrađen u ranom 1. stoljeću n. e., otprilike u isto vrijeme kada i mnoge druge rimske strukture u gradu.
 • Arhitektonski stil: Hram je klasičan primjer rimske arhitekture. Ima duboki trijem s slobodnostojećim stupovima u korintskom stilu. Cella (unutarnja komora) hrama je pravokutna i ima jednu sobu gdje bi se nalazila statua božanstva, u ovom slučaju Augusta.
 • Korištenje tijekom vremena: Nakon pada Rimskog Carstva, hram je služio raznim svrhama. U srednjem vijeku pretvoren je u crkvu. Kasnije, tijekom renesanse, korišten je kao žitnica.
 • Oštećenje i obnova: Hram je pretrpio značajna oštećenja tijekom Drugog svjetskog rata kada je pogođen bombom. Međutim, nakon rata je pažljivo obnovljen i sada je jedan od najbolje očuvanih antičkih rimskih spomenika u Hrvatskoj.
 • Danas: Augustov hram trenutno funkcionira kao muzej gdje posjetitelji mogu vidjeti kolekciju antičkih rimskih skulptura i artefakata iz regije.
 • Značaj: Hram, zajedno s obližnjim Lukom Sergijevaca i Pulska Arena, naglašava važnost Pule tijekom rimskog doba. To je svjedočanstvo bogate povijesti grada i njegovog značaja u antici.
 • Struktura: Hram je visok oko 8 metara, dug 17,3 metra i širok 8,4 metra, što ga čini dominantnom strukturom na Forumu. Njegove dimenzije i dizajn bi bile vrlo impresivne tijekom rimskog razdoblja i pokazivale važnost cara Augusta.

Augustov hram u Puli nudi posjetiteljima uvid u bogatu rimsku povijest regije i stoji kao svjedočanstvo veličanstvenosti rimske arhitekture i njenog trajnog utjecaja kroz stoljeća.

Što možemo vidjeti

Osim arhitektonskog čuda, hram čuva kolekciju antičkih rimskih skulptura, nudeći uvide u rimsku umjetnost i estetiku. Natpisi, reljefi i oltar prenose posjetitelje u antički Rim.

Koliko traje posjet

Tipično, temeljit posjet trajat će oko 1-2 sata. Međutim, ljubitelji povijesti mogu se zadržati duže.

Kako nabaviti ulaznice

Ulaznice su dostupne na ulazu u hram. Za ažurirane cijene i moguće popuste, pametno je provjeriti službenu web stranicu ili lokalne turističke informativne centre.

Savjet i preporuka

 • Posjetite rano ujutro ili kasno popodne kako biste izbjegli gužve.
 • Sudjelujte s lokalnim vodičima za dublje uvide u povijest hrama.
 • Trg Forum, gdje se hram nalazi, živahno je mjesto s kafićima i trgovinama, savršeno za opuštanje nakon posjeta.

Kada posjetiti

Iako je atrakcija tijekom cijele godine, proljeće i jesen pružaju ugodnu klimu i manje gužve.

Radno vrijeme

Vrijeme rada varira kroz sezone.
Preporučuje se konzultirati službenu web stranicu ili lokalne turističke urede za najnovije informacije.

2022/2023

Ponedjeljak 9 AM–8 PM
Utorak 9 AM–8 PM
Srijeda 9 AM–8 PM
Četvrtak 9 AM–8 PM
Petak 9 AM–8 PM
Subota 9 AM–8 PM
Nedjelja 9 AM–8 PM

Cijena

Odrasli: 2 €/ 15.07 HRK
Djeca, učenici, studenti: 1 € / 7.53 HRK
Grupe: 15% popust

Način plaćanja

 • Gotovina

Kontakt

Kako doći

Lokacija: Pula Centar.

 • Augustov hram u Puli nalazi se u srcu grada, tik uz trg Forum.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Što je Augustov hram?
Augustov hram je antički rimski hram smješten na Forumu u Puli, Hrvatska. Posvećen je prvom rimskom caru Augustu i predstavlja značajan primjer rimske arhitekture u regiji.
Kada je hram izgrađen?
Augustov hram izgrađen je u ranom 1. stoljeću n.e., za vrijeme vladavine cara Augusta, koja je trajala od 27. pr. Kr. do 14. n. e.
Što posjetitelji mogu očekivati vidjeti unutar hrama?
Augustov hram trenutno funkcionira kao muzej. Unutar njega posjetitelji mogu istražiti kolekciju antičkih rimskih skulptura i artefakata iz Pule i okolne istarske regije.
Je li hram uvijek ostao u svom izvornom stanju?
Ne. Tijekom stoljeća, funkcija hrama se mijenjala. Pretvoren je u crkvu tijekom srednjeg vijeka i korišten kao žitnica tijekom renesanse. Također je prošao značajnu obnovu nakon što je oštećen u Drugom svjetskom ratu.
Gdje se nalazi Augustov hram u Puli?
Hram se nalazi na Forumu, glavnom trgu klasične i srednjovjekovne Pule. Lako je dostupan i okružen je drugim povijesnim znamenitostima i modernim ustanovama.
Postoji li ulaznica za posjet Augustovom hramu?
Prema mojim posljednjim informacijama u rujnu 2021., postojala je mala ulaznica za posjet hramu i njegovom muzeju. Međutim, cijene i politike se mogu mijenjati, stoga je preporučljivo provjeriti s lokalnim turističkim informativnim centrom ili službenom web stranicom hrama za najnovije detalje.

Posjetitelji koji planiraju putovanje u Augustov hram u Puli uvijek bi trebali provjeriti trenutne uvjete, radno vrijeme i moguća ograničenja, posebno uzimajući u obzir sezonske promjene i tekuće globalne događaje.