Jedan dan u Puli

Jedan dan u Puli: Nezaboravna avantura u srcu Istre

Jutro u Puli: Mješavina kave i povijesti

Isprobajte kavu na Forumu
Započnite dan na lokalni način – s friškom kavom u ruci na Forumu. Ovaj središnji trg nudi ambijentalnu atmosferu, pružajući vam panoramski pogled na povijesno srce Pule. Dopustite da se aroma svježe mljevenih zrna kave stopi s pričama iz rimskog doba, dok grad počinje buditi oko vas.

Kava na forumu: ~ 2 €

Piazza Foro - Trg Foruma u Puli

Hram Augusta
Samo kratka šetnja od Foruma, čeka vas Hram Augusta. Stojeći visoko od 1. stoljeća, ovaj rimski hram je izvanredno svjedočanstvo arhitektonske veličanstvenosti Pule. Uslikajte fotografiju, osjetite težinu povijesti i divite se drevnom umijeću.

Ulaz u hram: ~1.5 €

Hram Augusta

Luk Sergijevaca
Nastavljajući dalje, naići ćete na Luk Sergijevaca, raskošna kapija izgrađena u 1. stoljeću pr. Kr. Složene rezbarije i simbolizam iza ovog luka pružaju uvid u život i časti obitelji Sergii.

Ulaz: Besplatno

Luk Sergijevaca

Gradska Tržnica ili Arena Pula?
Odluke, odluke! Ovo je raskrižje koje savršeno utjelovljuje mješavinu svakodnevnog života i drevne grandioznosti Pule. U jednom smjeru imate živahnu Gradsku tržnicu: Zaronite u živahnu priču, dok se lokalno stanovništvo bori i cjenka, nudeći svježe proizvode, aromatične začine i ručno izrađene suvenire. Osjetite ritam srca Pule dok kušate masline, sir i možda gutljaj lokalne rakije.

Gradsko tržište Pula

S druge strane, samo na korak odavde, stoji veličanstvena Arena Pula. Ovaj drevni amfiteatar, jedan od najbolje očuvanih na svijetu, kao da odjekuje s ehom gladijatora, rikanja mnoštva i stoljeća povijesti. Zakoračite unutra i na trenutak postanite promatrač prošlih vremena, osjećajući težinu i čudo rimskog razdoblja Pule.

Ulaz u Arenu Pula: ~10 €

Pogled iznutra na Pulska Arena Amfiteatar s detaljima

Bez obzira koji put odaberete, ne samo da razgledavate — živite Pulu, upijate njezin duh i priče.

Tvrđava Zerostrasse Kastel
Završite jutro u Zerostrasse. Lutajte kroz podzemne tunele, ostatke Prvog svjetskog rata, i uputite se prema vrhu Tvrđave Kastel. Ovdje vas čekaju panoramski pogledi na azurno Jadransko more.

Ulaz u Zerostrasse: ~6 €

Pauza za ručak: Hrvatske delicije za obnovu energije

Konoba Casa mia
Konoba Casa Mia je proslavljeni kulinarski dragulj smješten unutar zavodljivih krajolika Istre.

Pizzeria Jupiter
Želite pizzu s mediteranskim štihom? Pizzeria Jupiter poslužuje kriške koje odišu okusom i sirom. Njihova kora pečena na drvu i jedinstveni nadjevi jamče zadovoljstvo.

Restoran La Perla
Restoran La Perla Pula je novootvoreni kulinarski raj koji je započeo svoje putovanje 2023. Ističe se ne samo izvrsnom kuhinjom već i posvećenosti stvaranju dobrodošle i tople atmosfere.

Ako dosadašnje kulinarske opcije nisu sasvim pobudile vaš apetit, ne brinite! Pula ima raznoliku i bogatu kulinarsku scenu koja nudi mnogo više. Za širi izbor gastronomskih užitaka, svakako istražite našu posvećenu stranicu, Gdje jesti u Puli. Ovaj sveobuhvatan vodič je vaš ključ za otključavanje najboljih blagovaonskih doživljaja u gradu, od skrivenih dragulja u uskim uličicama do luksuznih restorana s panoramskim pogledima na more. Bilo da žudite za tradicionalnom hrvatskom kuhinjom, svježim plodovima mora iz Jadrana ili međunarodnim okusima, naš vodič osigurava da je svaki nepce zadovoljeno. Dakle, ako želite proširiti svoje kulinarske horizonte tijekom boravka u Puli, učinite ‘Gdje jesti u Puli’ svojim glavnim izvorom za sve ukusno!

Poslijepodne: Sunce, pijesak i spokoj

Sladoled Fortuna
Prije uranjanja na pulskim plažama, počastite se kuglom (ili tri!) u Fortuni. Njihovi umjetnički sladoledi su kremasti užitak, s okusima koji pjevaju pjesmu Istre.

Park kralja Petra Krešimira
Lagana šetnja među bujnim zelenilom postavlja raspoloženje za poslijepodne. Ovaj park je oaza spokoja usred grada.

Skakanje po plažama: Valkane plaža & Valovine plaža
Pulska obala vas zove! Prvo, postavite svoj ručnik na Valkane plaži, poznatoj po svom čistom moru i šljunčanoj obali. Nakon osvježavajućeg kupanja, uputite se prema skrovitijoj plaži Valovine. Dopustite nježnim valovima da ljube vaša stopala, i možda čak uživajte u malom plažnom popodnevnom odmoru.

Lungomare
Završite dan laganim šetanjem uz Lungomare, pulsku kultnu morsku šetnicu. Dok sunce pada ispod horizonta, bojeći nebo u nijanse ružičaste i narančaste, osjetit ćete kako vas magija Pule obavija, obećavajući uspomene koje će trajati cijeli život.

Eto, to je bio jedan dan u Puli, ispunjen okusima, prizorima i doživljajima. Bili vi ljubitelj povijesti, gurman ili ljubitelj plaže, ovaj drevni grad ima dio svog srca koji čeka na vas. Dakle, kada pakirate svoje torbe?