Trg Forum Pula

Trg Forum Pula

Istaknuto

 • Jedna od najznačajnijih i najstarijih atrakcija u Puli
 • Trg koji priča bogate povijesne priče
 • Okružen povijesnim znamenitostima i arhitektonskim čudima
 • Pozivajuća atmosfera idealna za opuštene šetnje i duboko promišljanje
 • Središnje mjesto u Puli za početak vašeg kulturnog istraživanja
 • Obavezno posjetiti u Puli kako biste doista osjetili suštinu prošlosti grada

Piazza Foro – Trg Foruma u Puli: Sveobuhvatan Vodič

O Piazza Foro

Šetajući Pulom, neizbježno ćete naići na neke nevjerojatne povijesne dragulje, a Piazza Foro – Forum Trg Pula ističe se kao krunski dragulj. Ne radi se o bilo kojem trgu. To je mjesto gdje staro srce Pule kuca, pripovijedajući priče iz prošlih stoljeća. Zamislite mjesto gdje se bučne tržne scene iz rimskog doba besprijekorno pretvaraju u današnja opuštena okupljanja i srdačne razgovore. To je Forum Trg u Puli za vas.

Ali hajde da zaronimo dublje. Piazza Foro, kako je lokalci vole nazivati, nije samo o povijesti; radi se o doživljavanju povijesti. Svaki cigla, svaki put, svaka struktura oko trga šapuće priče o slavnoj prošlosti Pule. Opuštena, topla atmosfera pozdravlja putnike iz svih slojeva života, čineći ga jednom od najboljih atrakcija Pule.

Piazza Foro - Gradska vijećnica

Povijesni sažetak: Šetnja kroz stranice vremena

Kad stupite na Forum Trg, doslovno koračate na stoljećima staru povijest. Osnovan tijekom 1. stoljeća prije Krista, trg je bio središnja točka Pule još od rimskih vremena.

Glavni um iza njegove izgradnje? Rimljani, naravno! Zamislili su veliki trg koji bi predstavljao značaj Pule u regiji, središte politike, trgovine i društvenih okupljanja. Ova svrha pretvorila je Forum u svjetionik aktivnosti, privlačeći ljude iz svih krajeva.

Kako su godine prelazile u stoljeća, Piazza Foro svjedočila je brojnim događajima koji su oblikovali povijest Pule. Od središnje točke u rimsko doba do svjedočenja transformacije grada kroz stoljeća, trg je stajao visoko, čuvajući svoju bit.

Povijesne činjenice

Forum Trg (Piazza Foro) u Puli jedno je od povijesno najznačajnijih mjesta grada, koje nosi tragove svoje drevne rimske prošlosti. Evo nekih povijesnih činjenica o Piazza Foro:

 1. Rimski korijeni: Piazza Foro bio je glavni trg rimske Pule. Osnovan u 1. stoljeću prije Krista, bio je centar društvenih, vjerskih i političkih aktivnosti tijekom rimskog doba.
 2. Arhitektonske ostavštine: Trg i dalje sadrži ostatke drevne rimske arhitekture. Najznačajniji su dobro očuvani Hram Augusta i djelomično sačuvani Hram Diane (ili Hram Rome).
 3. Hram Augusta: Posvećen prvom rimskom caru Augustu, ovaj hram je ikonična značajka trga. Izgrađen je između 2. pr. Kr. i 14. god. poslije Kr. i prošao je razne transformacije tijekom stoljeća. Danas u njemu se nalazi kolekcija antičkih skulptura.
 4. Srednjovjekovna transformacija: Kako je Rimsko Carstvo slabilo i počinjalo Srednje vijek, mnoge rimske strukture na trgu su prenamijenjene. Hramovi su pretvoreni u crkve, a neke strukture su inkorporirane u nove zgrade.
 5. Komunalna palača: Na zapadnoj strani trga, tijekom Srednjeg vijeka izgrađena je Komunalna palača koristeći materijale iz drevnih rimskih struktura. Palača je tijekom stoljeća imala različite namjene, uključujući služenje kao gradski administrativni centar.
 6. Oštećenja u Drugom svjetskom ratu: Trg, posebno Hram Augusta, pretrpio je oštećenja tijekom Drugog svjetskog rata. Obnova poslije rata vratila je hram i druge strukture njihovoj nekadašnjoj slavi.
 • Arheološka iskopavanja: Tijekom godina na trgu i u njegovoj okolici provedena su brojna arheološka iskopavanja koja otkrivaju više o drevnoj povijesti Pule, njenim stanovnicima i značaju u rimskom svijetu.
 • Moderni značaj: Danas, Piazza Foro ostaje živopisan dio Pule. Popularno je mjesto okupljanja za mještane i turiste, okruženo kafićima, restoranima i trgovinama. Također je središte raznih kulturnih događanja i festivala u gradu.

Piazza Foro, s mješavinom drevnih struktura i modernih objekata, nudi jedinstven uvid u povijesni tapiserij Pule, čineći ga nezaobilaznim mjestom za svakoga tko posjećuje grad.

Kada posjetiti Piazza Foro

Proljeće i jesen su idealni jer je vrijeme ugodno, a trg nije previše krcat. Međutim, ljetne večeri imaju svoj šarm s živahnom atmosferom i povremenim događanjima.

Što možemo vidjeti na Piazza Foro

Osim očaravajuće povijesti, tu je mnogo toga za vidjeti i doživjeti. Veliki Hram Augusta dominira trgom, odajući počast rimskom caru. Komunalna palača i lukovi pripovijedaju priče o živopisnoj prošlosti Pule, dok sam trg poziva da sjednete, opustite se i upijete atmosferu.

Piazza Foro

Koliko dugo traje posjet?

Tipično, turisti provedu oko 1-2 sata ovdje. Međutim, ljepota je u detaljima. Oni koji žele istinski uroniti možda će otkriti da su proveli cijelo poslijepodne!

Savjet i preporuka

 • Počnite svoj posjet rano ujutro ili kasno poslijepodne kako biste izbjegli gužve.
 • Lokalni restorani oko trga nude ukusne hrvatske delicije. Probajte ih!
 • Svaki kutak ima svoju priču. Angažirajte lokalne vodiče za dublje uvide.

Kontakt

 • Adresa: Forum 3, 52100, Pula

Kako doći

Lokacija: Center Pule, pored Temple of Augustus

Upute:

 • Krenite prema centru Pule.
 • Tražite znakove ili znamenitosti koji upućuju na Hram Augusta.
 • Trg Foruma je lako dostupan i nalazi se u blizini.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Što je Piazza Foro i njegova važnost?
Piazza Foro, ili Trg Forum, bio je glavni trg drevnog rimskog grada. Osnovan u 1. stoljeću prije Krista, povijesno je bio centar društvenih, političkih i vjerskih aktivnosti u gradu. Danas je to živopisan dio Pule, koji kombinira drevne arhitektonske znamenitosti s modernim sadržajima.
Koje drevne strukture mogu vidjeti na Piazza Foro?
Trg se ponosi dobro očuvanim Hramom Augusta, rimskim hramom posvećenim prvom rimskom caru. Uz njega se nalaze ostaci Hrama Dijane (ili Hrama Rima). Ove strukture pružaju uvid u rimsku prošlost grada.
Postoje li muzeji ili izložbe na trgu?
Da, Hram Augusta trenutno sadrži zbirku drevnih skulptura. Možete istražiti ovaj muzej kako biste bolje razumjeli umjetničku baštinu regije tijekom rimskog doba.
Gdje se mogu opustiti ili jesti blizu Piazza Foro?
Trg je okružen brojnim kafićima, restoranima i trgovinama. Savršeno je mjesto za opuštanje, uživanje u obroku ili piću i upijanje povijesne atmosfere Pule. Kafići i restorani često imaju vanjsko sjedenje, što vam omogućuje uživanje u pogledu na drevne hramove i živahni gradski život.
Održavaju li se ikakvi događaji ili festivali na trgu?
Piazza Foro je središte kulturnih događanja i aktivnosti u Puli. Tijekom cijele godine, posebno tijekom ljetnih mjeseci, na trgu ili u njegovoj blizini mogu se održavati različiti događaji, predstave i festivali. Dobra je ideja provjeriti lokalne liste događanja ili pitati u turističkom uredu kako biste saznali što se događa tijekom vašeg posjeta.

Posjetitelji koji planiraju putovanje na Piazza Foro u Puli potiču se da si uzmu vremena za istraživanje trga i njegove okoline kako bi u potpunosti cijenili bogatu povijesnu i kulturnu baštinu grada.