Tvrđava Kaštel Pula

Istaknuto

 • Bezgrešna reprezentacija bogate povijesti Pule.
 • Panoramski pogled na Pulu i Jadransko more.
 • Drevno arhitektonsko remek-djelo s očuvanim artefaktima.
 • Obavezno za ljubitelje povijesti koji istražuju puljske tvrđave.
 • Lako dostupno iz centra grada.
 • Zanimljive izložbe i edukativne ture za posjetitelje.

O Puljskoj Tvrđavi Kaštel

Šetajući Pulom, gotovo je nemoguće ne primijetiti dominantnu prisutnost Puljske Tvrđave Kaštel. Kao jedna od glavnih atrakcija Pule, stoji kao svjedok živopisne povijesti grada i strateške važnosti koju je imala u prošlim vremenima.

Puljska Tvrđava Kaštel, poznata kao “Kaštel,” nudi ne samo uron u povijest, već i zadivljujući panoramski pogled na grad i azurno Jadransko more. Njegov položaj na brežuljku osigurava da svaki posjetitelj dobije prizor koji ostaje urezan u sjećanju.

Topovi Tvrđave Kaštel

Povijesni pregled: Šetnja kroz stranice vremena

Puljska Tvrđava Kaštel, dragulj među puljskim tvrđavama, ima povijest koja je duboko isprepletena s evolucijom samog grada. Izgrađena za vrijeme mletačke vlasti u 17. stoljeću, tvrđava je prvotno služila za obranu od invazija.

Venecija, prepoznajući strateški pomorski položaj Pule, naručila je njenu izgradnju. Tijekom godina, tvrđava je prošla kroz nekoliko modifikacija, posebno za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Te su modifikacije služile jačanju obrane, osiguravajući da grad ostane neprobojan.

Svrha Puljske Tvrđave Kaštel bila je jasna: bila je svjetionik obrane. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, njezina uloga je evoluirala, i postala je simbol puljske otpornosti i izvor lokalnog ponosa.

Povijesne činjenice

 • Mletački korijeni: Sadašnja struktura Tvrđave Kaštel izgrađena je od strane Mlečana u 17. stoljeću, iako je brežuljak na kojem se nalazi bio strateška točka za obranu još od davnih vremena.
 • Drevna važnost: Prije mletačke strukture, na brežuljku se nalazila prapovijesna utvrda, a kasnije i rimska akropola. Tijekom godina, kontinuirano je prepoznata kao strateška lokacija.
 • Strateška obrana: Tvrđava je izgrađena kao dio pulskog obrambenog sustava protiv invazija i potencijalnih napada, posebno od strane Osmanlija.
 • Dizajn zvjezdane tvrđave: Tvrđava Kaštel dizajnirana je u obliku zvijezde, što je tipična karakteristika vojne arhitekture renesanse. Ovaj dizajn bio je namijenjen suprotstavljanju prijetnjama od topovske vatre.
 • Uloge u svjetskim ratovima: Tijekom godina, tvrđava je služila različitim vojnim ulogama, posebno tijekom svjetskih ratova. Koristila se kao izvidnička točka, vojna baza, pa čak i sklonište tijekom zračnih napada.
 • Povijesni muzej: Danas je tvrđava domaćin Povijesnom i Pomorskom muzeju Istre. Posjetiteljima pruža uvid u bogatu povijest regije, od davnih vremena do modernog doba.
 • Panoramski pogledi: Zbog svoje uzvišene pozicije, Tvrđava Kaštel nudi panoramske poglede na Pulu, uključujući njen poznati rimski amfiteatar i Jadransko more. To je jedno od najboljih mjesta u Puli za pticu pogled na grad.
 • Arheološki nalazi: Tijekom godina, razne arheološke iskopine na lokalitetu otkrile su relikvije iz rimskog i bizantskog razdoblja, dodatno potvrđujući povijesnu važnost lokacije.
 • Kompleksne obrane: Tvrđava, u svojim najboljim danima, imala je zidove visoke do 10 metara i bila okružena suhim rovom. To ju je učinilo zastrašujućom obrambenom strukturom u regiji.
 • Promjena vlasti: Tijekom svoje povijesti, Tvrđava Kaštel, kao i sama Pula, vidjela je različite vladare, od Mlečana, Austro-Ugara, Talijana i Jugoslavena. Svako razdoblje ostavilo je svoj trag na tvrđavi i širem gradu.

Kada posjetiti Puljsku Tvrđavu Kaštel

Proljeće i jesen su najbolje doba, nude ugodno vrijeme i manje gužve.

Što možemo vidjeti u Puljskoj Tvrđavi Kaštel

Unutra ćete pronaći dobro očuvane artefakte, informativne prikaze i izložbe koje se detaljno bave poviješću Pule i njezinih pomorskih avantura. Ne propustite vidikovac, s kojeg možete svjedočiti spektakularnom vidiku na Pulu i okolna područja.

Topovi i toranj Tvrđave Kaštel

Koliko traje posjet

Očekujte da ćete provesti između 2-3 sata ako želite temeljito istražiti tvrđavu, uključujući izložbe i pogled.

Kako doći do ulaznica

Ulaznice su dostupne na ulazu. Međutim, za besprijekorno iskustvo, razmislite o kupnji ulaznica putem interneta ili u lokalnim turističkim agencijama u Puli.

Cijena

 • Odrasli: HRK 20.00
 • Djeca: HRK 5.00
 • Grupe (10+), studenti, umirovljenici: HRK 10.00
 • Djeca do 5 godina i osobe s invaliditetom: Besplatan ulaz

Način plaćanja

 • Gotovina

Savjet i preporuka

 • Posjetite tijekom ranog jutra ili kasnog poslijepodneva kako biste izbjegli gužvu.
 • Nosite udobne cipele; uključeno je malo penjanja!
 • Ne zaboravite svoj fotoaparat; pogledi vrijede zabilježiti.

Radno vrijeme

zimi (1. listopada – 31. ožujka): 09:00 – 17:00
ljeti (1. travnja – 30. rujna): 08:00 – 21:00

Kontakt

Kako doći

Smještena u centru Pule.
Opcija 1: Vozite direktno na vrh Kaštela.
Opcija 2: Pristupite preko Zerostrasse. Odatle će vas dizalo direktno odvesti do Kaštela.

Gdje parkirati

Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Gdje se nalazi Tvrđava Kaštel?
Tvrđava Kaštel se nalazi na vrhu brda u srcu Pule, pružajući panoramski pogled na grad i Jadransko more.
Kolika je ulaznica za tvrđavu?
Iako se cijene mogu mijenjati tijekom vremena, obično postoji skromna naknada za ulazak u tvrđavu i njezin muzej. Preporučljivo je provjeriti trenutne cijene na službenoj web stranici ili lokalnim turističkim informacijskim centrima.
Što posjetitelji mogu očekivati unutar tvrđave?
Unutar tvrđave nalazi se Povijesni i pomorski muzej Istre, koji prikazuje artefakte i izloške koji obuhvaćaju bogatu pulsku povijest. Osim toga, možete uživati u panoramskim pogledima na grad s zidova tvrđave.
Postoje li vođene ture?
Vođene ture mogu biti dostupne, posebno tijekom glavne turističke sezone. Preporučuje se unaprijed se informirati, bilo na ulazu u tvrđavu ili putem turističkih informacijskih ureda.
Koliko obično traje posjet?
Tipičan posjet, uključujući obilazak muzeja i neko vrijeme za uživanje u pogledu, može trajati između 1 do 2 sata.
Je li dopušteno fotografiranje unutar tvrđave?
Da, osobna fotografija je općenito dopuštena, iako bi fotografiranje s bljeskalicom moglo biti ograničeno unutar muzeja kako bi se zaštitili izlošci. Uvijek obratite pažnju na znakove ili upute koje su pružene.
Je li Tvrđava Kaštel pristupačna osobama s poteškoćama u kretanju?
Zbog svoje povijesne prirode i lokacije na brdu, neka područja mogu biti izazovna za one s poteškoćama u kretanju. Međutim, ključni dijelovi tvrđave su općenito pristupačni.
Postoje li unutar objekta sadržaji poput WC-a ili kafića?
Osnovne sadržaje poput WC-a su dostupne. Mogu postojati sezonski ili privremeni kafići, ali uvijek je dobro provjeriti unaprijed.
Može li se tvrđava rezervirati za privatne događaje ili funkcije?
Tvrđava povremeno ugosti događaje ili funkcije, pa bi bilo moguće rezervirati je za privatne prilike. Upiti se trebaju izravno uputiti upravi tvrđave ili muzeju.
Koje je najbolje vrijeme za posjetiti Tvrđavu Kaštel?
Iako je tvrđava vrijedna posjeta tijekom cijele godine, rano ujutro ili kasno poslijepodne tijekom turističke sezone mogu ponuditi manje gužve i ugodnu rasvjetu za fotografije.