Svijetleći divovi Pula

Istaknuto

 • Jedinstvena umjetnička instalacija u Puli koja obične dizalice pretvara u osvijetljene divove.
 • Zapanjujući vizualni spektakl tijekom noći.
 • Predstavlja posvećenost Pule umjetnosti i inovacijama.
 • Jedna od glavnih atrakcija u Puli.
 • Savršena kombinacija industrijske estetike i umjetnosti.
 • Posjećuju je i mještani i turisti.

Osvijetljeni divovi Pule

O osvijetljenim divovima Pule

Zamislite posjet Puli i svjedočenje kako se obične brodograđevne dizalice pretvaraju u blistave, visoke skulpture.
Osvijetljeni divovi u Puli nisu samo svjetla – oni su svjedočanstvo gradskoj kombinaciji povijesti,
industrijalizacije i duha umjetnosti. Ideju je predstavio Dean Skira, globalno priznati dizajner rasvjete, koji je od 2014. godine preobrazio panoramu Pule.
Skirinu genijalnu ideju potaknula je želja da se industrijska estetika Pule spoji s bogatom poviješću umjetnosti. Danas to nije samo pulski umjetnički eksponat već simbol suvremene evolucije grada.

Inspirirajući se kameleonom, ovi divovi mijenjaju boje i stvaraju zapanjujući vizualni drama,
pogotovo tijekom večernjih sati. Nisu samo statične iluminacije. Ova svjetla plešu, pulsiraju i igraju se,
savršeno se sinkronizirajući s posebnim glazbenim događanjima, pružajući gledateljima multisenzorni doživljaj.

Osvijetljeni divovi Pule

Povijesni pregled: Prolazak kroz stranice vremena

Započevši s idejom o Osvijetljenim divovima, vraćamo se do kreatora, Deana Skire. Ova vizija hrvatskog
dizajnera rasvjete za Brodogradilište Uljanik bila je revolucionarna.
Brodogradilište Uljanik, osnovano 1856. godine, jedno je od najstarijih brodogradilišta na svijetu. Kroz svoje postojanje, svjedočilo je
vremenima, bivajući tihim promatračem mnogih promjena u Puli. Kao industrijsko srce
grada, brodogradilište je imalo dizalice koje su bile ključne za njegovo poslovanje, ali mnogi ih nisu primjećivali.

Skirina intervencija imala je za cilj izvući ove dizalice u središte pozornosti, doslovno. Predložio je da se ovi hladni, čelični
divovi pretvore u svjetleće umjetničke objekte, a do 2014. godine njegova vizija postala je stvarnost. Svrha? Pokazati da industrija i umjetnost mogu
suživjeti, s prošlošću koja savršeno usklađuje sadašnjost.

Povijesne činjenice

“Osvijetljeni divovi” u Puli jedinstveni su i suvremeni projekt koji nije “povijest” u tradicionalnom smislu, s obzirom da datira iz 21. stoljeća. Međutim, projekt i kontekst u kojem je postavljen imaju veliku važnost za pulsku industrijsku povijest i suvremenu urbanu kulturu. Evo nekoliko činjenica vezanih za to:

 • Podrijetlo i koncept: “Osvijetljeni divovi” je urbani rasvjetni projekt u Puli, Hrvatska. Ideju je 2000. godine osmislio Dean Skira, poznati hrvatski dizajner rasvjete.
 • Lokacija: Projekt osvjetljava dizalice gradskog brodogradilišta, smještene u brodogradilištu Uljanik, jednom od najstarijih još uvijek djelujućih brodogradilišta na svijetu, osnovanom 1856.
 • Otvaranje: Osvijetljeni divovi službeno su predstavljeni javnosti 2014. godine.
 • Tehnički aspekti: Projekt koristi LED tehnologiju, s različitim programima osvjetljenja koji mijenjaju boje, intenzitet i ritam.

Svijetleći divovi Pula

Što možemo vidjeti kod osvijetljenih divova Pule?

Osvijetljeni divovi nisu samo skulpturalni objekti; oni su dinamična instalacija koja pruža multisenzorni doživljaj.
Posjetitelji mogu doživjeti različite vizualne prezentacije koje se mijenjaju s obzirom na godišnje doba, praznike ili posebne događaje.

Tijekom godine, ovi divovi nude različite tematske priredbe. Tako možete naići na Božićnu temu s crvenim i zelenim svjetlima, ili na
Valentinovo kada cijela instalacija postaje crvena. Ljeti, svjetlosni show često je usklađen s muzikom, pružajući posjetiteljima jedinstveni doživljaj.

Posjetitelji također mogu otkriti različite kutove gledanja na ovu instalaciju. Dok su neki najbolji pogledi s kopna, drugi preferiraju pogled s mora ili s obližnjih kafića i restorana. Što god odabrali, zasigurno će biti spektakl za oči.

Koliko traje posjet?

Iako se može reći da je cijeli doživljaj osvijetljenih divova nešto što možete svjedočiti u nekoliko minuta, stvarna dužina vašeg posjeta ovisi o vašim preferencijama i interesima. Ako želite jednostavno zastati i diviti se svjetlosnoj predstavi, možda ćete provesti oko 15-30 minuta. Međutim, ako planirate provesti više vremena tamo, posjetitelji često provode sat vremena ili više, osobito ako kombiniraju svoj posjet s obrokom ili pićem u obližnjem restoranu ili kafiću.

Savjet i preporuka

Posjeta osvijetljenim divovima Pule može biti nezaboravno iskustvo. Evo nekoliko savjeta kako biste maksimalno iskoristili svoj posjet:

 • Posjetite tijekom večeri kada je instalacija najljepše vidljiva.
 • Provjerite raspored svjetlosnih događanja kako biste vidjeli neku od tematskih svjetlosnih predstava.
 • Uzmite u obzir posjetiti obližnje kafiće ili restorane za najbolji pogled.
 • Nemojte zaboraviti kameru ili mobilni telefon kako biste snimili ovu izvanrednu instalaciju.

Kada posjetiti osvijetljene divove Pule?

Divovi su osvijetljeni tijekom cijele godine, ali najbolje vrijeme za posjet je tijekom ljetnih mjeseci kada su večeri toplije i postoji veća vjerojatnost za posebne svjetlosne događaje. Međutim, ako preferirate manje gužve, proljeće i jesen također mogu biti odlično vrijeme za posjet.

Radno vrijeme

Svaku večer od sumraka do 22 sata, a ljeti do ponoći.

Kako doći

 • Svjetleći divovi, smješteni unutar industrijskog prostora brodogradilišta Uljanik, lako su dostupni iz centra Pule.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Što su Svjetleći divovi Pule?
Svjetleći divovi su jedinstveni projekt urbanog osvjetljenja u Puli, Hrvatska. To su dizalice brodogradilišta Uljanik koje je umjetnički osvijetlio poznati hrvatski dizajner rasvjete, Dean Skira. Projekt transformira ove industrijske dizalice u očaravajuće svjetlosne skulpture tijekom noći.
Kada je najbolje vrijeme za gledanje Svjetlećih divova?
Svjetleći divovi najbolje se vide nakon zalaska sunca. U određene datume i prigode mogu postojati posebne svjetlosne predstave gdje dizalice “plešu” uz glazbu, čineći iskustvo još nezaboravnijim. Preporučljivo je provjeriti lokalni kalendar ili web stranicu projekta za sve planirane događaje.
Koliko traje svjetlosna predstava?
Uobičajenih dana, dizalice su osvijetljene tijekom cijele noći, služeći kao svjetionik industrijske i kulturne baštine Pule. Posebne svjetlosne predstave, gdje dizalice mijenjaju boje ili uzorke sinkronizirano s glazbom, mogu imati određeno trajanje, koje može varirati.
Postoji li ulaznica za gledanje Svjetlećih divova?
Ne, nema ulaznice za gledanje Svjetlećih divova. Vidljivi su iz različitih dijelova grada. Međutim, neke lokalne ture ili vožnje brodom mogu nuditi jedinstvene vidikovce ili iskustva povezana s Svjetlećim divovima, i za to mogu postojati svoje cijene.
Mogu li posjetitelji saznati više o povijesti i značaju projekta?
Da, postoje lokalne ture i vodiči koji nude uvide u povijest brodogradilišta Uljanik, značaj projekta Svjetleći divovi i viziju Deana Skire. To je predivan način da se razumije spoj industrijske povijesti Pule s suvremenom umjetnošću i dizajnom.