Zgrada gradske vijećnice

Istaknuto

 • Poznati simbol pulskog arhitektonskog sjaja.
 • Nalazi se u pulsiranju srca centra Pule.
 • Bogata povijesna loza koja se proteže stoljećima.
 • Impresivni arhitektonski dizajni i detalji.
 • Savršeno mjesto za zadivljujuće poglede na Pulu.
 • Centralna figura u kulturnim i povijesnim događajima Pule.

Gradska vijećnica Pula – Povijesni dragulj

O objektu

Gradska vijećnica Pula ima nešto neodoljivo privlačno. Smještena u živopisnom centru Pule, ova građevina nije samo zgrada; to je živi svjedok burne prošlosti i dinamične sadašnjosti Pule. Za putnike s ljubavlju prema arhitekturi, povijesti ili jednostavno odličnim pričama, Gradska vijećnica Pula je mjesto koje se ne smije propustiti.

Možda mislite “To je samo još jedna gradska vijećnica, zar ne?” Međutim, tu se ugodno varate. Svojom impozantnom fasadom, pričama koje priča i životom koji i dalje nosi, Gradska vijećnica Pula bila je, i ostaje, jedna od glavnih atrakcija Pule.

Povijesni pregled: Šetnja kroz stranice vremena

Gradska vijećnica Pula nije samo još jedna zgrada na gradskom horizontu. Čuva tajne, priče i bogatu povijest. Izgrađena tijekom kasnog renesansnog razdoblja, ova struktura svjedoči o umjetničkoj vještini i viziji njenih graditelja.

Čovjek iza ovog remek-djela? Francesco De Sanctis, poznati arhitekt svoga vremena. Po nalogu pulske elite, De Sanctisov cilj bio je jednostavan, ali veličanstven: izgraditi zgradu koja će uhvatiti duh grada i biti simbol njegove uprave i napretka. I to je postigao s izuzetnom preciznošću.

A koja je bila svrha? Osim uprave, Gradska vijećnica zamišljena je kao centar za kulturu, umjetnost i okupljanja zajednice. Tijekom godina, njeni hodnici odjekivali su razmišljanjima, proslavama i brojnim pričama iz prošlosti Pule.

Povijesne činjenice

Pula, grad na istarskom poluotoku Hrvatske, ponosi se bogatom poviješću koja traje tisućama godina. Gradska vijećnica Pula (često nazivana i Komunalna palača) jedna je od povijesnih zgrada grada.

 • Drevni temelji: Mjesto na kojem se danas nalazi Gradska vijećnica nekoć je bilo zauzeto drevnim rimskim strukturama. Tijekom stoljeća, lokacija je doživjela brojne obnove i rekonstrukcije.
 • Rimski utjecaj: Elementi iz rimske ere još uvijek se mogu pronaći u arhitekturi zgrade. To je zato što su mnoge srednjovjekovne i renesansne strukture u Puli građene materijalima iz drevnih rimskih zgrada, odražavajući Pulino dugotrajno povezivanje s rimskom poviješću.
 • Mletačka vlast: Pula i Istarski poluotok bili su pod mletačkom vlašću tijekom nekoliko stoljeća. U tom je razdoblju Gradska vijećnica doživjela značajne arhitektonske transformacije. Mletački utjecaj može se primijetiti u gotičkim i renesansnim arhitektonskim elementima zgrade.
 • Rekonstrukcija iz 19. stoljeća: Tijekom austro-ugarske vladavine, u 19. stoljeću, Gradska vijećnica rekonstruirana je u neogotičkom stilu. Međutim, zadržala je mnoge svoje starije arhitektonske značajke.
 • Oštećenja i rekonstrukcija iz 20. stoljeća: Gradska vijećnica, kao i mnoge zgrade u Puli, pretrpjela je oštećenja tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata, nastojalo se obnoviti zgradu u njenom prvobitnom sjaju.
 • Današnja upotreba: Današnja Gradska vijećnica Pula nije samo povijesni spomenik; to je aktivno središte gradske uprave. Unutar nje posjetitelji mogu pronaći prekrasno očuvane interijere koji služe kao podsjetnik na bogatu arhitektonsku baštinu grada.
 • Kulturni događaji: Gradska vijećnica često je domaćin različitim kulturnim događanjima, izložbama i okupljanjima. Njena centralna lokacija čini je idealnim mjestom za okupljanje lokalaca i turista te cijenjenje povijesti Pule.
 • Blizina rimskih spomenika: Gradska vijećnica Pula nalazi se u blizini drugih značajnih rimskih znamenitosti, kao što su Hram Augusta i poznata pulskа Arena, čineći područje bogatim povijesnim središtem.

Ove činjenice pružaju uvid u bogatu povijest Gradske vijećnice Pula, čineći je neizostavnom za svakoga tko se zanima za prošlost ovog izvanrednog grada.

Kada posjetiti

Proljeće i jesen su idealni jer Pula doživljava blaže temperature i manje turista. Međutim, zgrada je sjajna tijekom cijele godine.

Što možemo vidjeti

Iza svoje veličanstvene fasade, Gradska vijećnica Pula nudi posjetiteljima priliku za korak unatrag u vremenu. Istražite njene raskošne sobe, divite se umjetninama iz tog razdoblja i hodajte hodnicima gdje je stvarana povijest. A ako se popnete na vrh, bit ćete nagrađeni neusporedivim pogledom na Pulu.

Koliko traje posjet

Očekujte da ćete provesti oko 2-3 sata ako želite sveobuhvatnu turu. No ako nemate puno vremena, sat vremena trebao bi vam pružiti pristojan pregled.

Savjet i preporuka

 • Iako je glavna dvorana impresivna, ne propustite manje komore; često ugoste privremene izložbe.
 • Ako je moguće, rezervirajte lokalnog vodiča. Uvide koje pružaju su neprocjenjivi.
 • Nositi udobne cipele. Zgrada je prostrana i ima puno toga za istražiti.

Radno vrijeme

Gradska vijećnica Pula otvorena je od 9 do 17 sati radnim danima, s kraćim radnim vremenom vikendom i praznicima.

Kontakt

Kako doći

Lokacija: Zgrada Gradske vijećnice centralno je smještena u Puli, točno na Trgu Foro, pored Hrama Augusta.

Gdje parkirati

Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Je li Pulska gradska vijećnica još uvijek u funkciji za vladine svrhe?
Da, Pulska gradska vijećnica još uvijek služi kao administrativni centar grada, gdje se održavaju službeni sastanci i događaji.
Mogu li posjetitelji imati vođene ture unutar Pulske gradske vijećnice?
Apsolutno! Dostupne su i samostalne i profesionalne vođene ture. Preporučuje se unaprijed rezervirati vođene ture, posebno tijekom glavne turističke sezone.
Koliko je stara zgrada Pulske gradske vijećnice?
Pulska gradska vijećnica, sa svojim renesansnim podrijetlom, datira nekoliko stoljeća unatrag. Njena arhitektura i dizajn odražavaju razdoblje u kojem je izgrađena.
Održavaju li se posebne izložbe ili događaji u Pulske gradske vijećnici?
Da, gradska vijećnica često organizira kulturne događaje, izložbe i predstave. Najbolje je provjeriti njihovu službenu web stranicu ili lokalne popise za trenutne i nadolazeće događaje.
Je li dopušteno fotografiranje unutar Pulske gradske vijećnice?
Fotografiranje je općenito dopušteno, ali fotografiranje s bljeskalicom može biti ograničeno na određenim područjima, posebno tamo gdje se prikazuju povijesni dokumenti ili umjetnička djela.
Postoji li ulaznica za ulazak u Pulske gradske vijećnice?
Moguće je da postoji nominalna naknada za ture i određene izložbe. Naknade mogu varirati temeljem dobi, često su dostupni popusti za studente, starije osobe i skupine. Uvijek provjerite službenu web stranicu ili se obratite gradskoj vijećnici za najnovije informacije o cijenama.
Kako doći do Pulske gradske vijećnice iz glavne željezničke stanice ili autobusnog terminala?
Pulska gradska vijećnica smještena je u centru i lako je dostupna. Iz glavne željezničke stanice ili autobusnog terminala možete uzeti kratku vožnju taksijem, šetati ili koristiti lokalni javni prijevoz da biste stigli do gradske vijećnice. Uvijek je dobro provjeriti lokalne karte javnog prijevoza ili pitati lokalne stanovnike za najbolje rute.