Malo rimsko kazalište Pula

Istaknuto

 • Svjedočanstvo bogate rimske prošlosti Pule.
 • Zapanjujuća arheološka ljepota usred urbanog okruženja.
 • Doživite drevne rimske igre izvedene ljeti.
 • Savršena mješavina povijesti i suvremenosti.
 • Nezaobilazno mjesto među vrhunskim atrakcijama Pule.
 • Panoramski pogledi na grad i more.

Mali rimski teatar u Puli – Putovanje kroz vrijeme

O Malom rimskom teatru u Puli

Mali rimski teatar u Puli karizmatična je mješavina povijesti, kulture i prirodne ljepote. Smješten usred urbanog okruženja Pule, ovaj drevni teatar odjekuje pričama ere kada su gladijatori hodali, a grad je bio prožet rimskim entuzijazmom. Kao dio nasljeđa Pule iz rimskog doba, teatar pokazuje koliko su duboki korijeni grada ukorijenjeni u slavnoj rimskoj prošlosti.

Za razliku od drugih kolosalnih amfiteatara, Mali rimski teatar, vjeran svom imenu, nudi intimno iskustvo. S kamenim stepenicama koje vode do veličanstvenog pogleda na grad i Jadransko more, to je divna mješavina prošlosti i sadašnjosti.

stari rimski teatar drevni rimski amfiteatar u Puli Hrvatska

Povijesni sažetak: Šetnja kroz stranice vremena

Rimska baština Pule neodvojiva je, a Mali rimski teatar u Puli stoji kao svjetionik te baštine. Izgrađen tijekom 1. stoljeća nove ere, ovaj teatar je nekad bio srce zabave u gradu.

Naručen od strane rimske elite, teatar je bio dizajniran kako bi pružio prostor za izvedbe koje su pričale priče o mitovima, legendama i herojskim pričama. Prava svrha Malog rimskog teatra nije bila samo za razonodu, već i kako bi se osiguralo da se rimske tradicije i priče prenose na buduće generacije.

Njegov arhitekt ostaje nepoznat, ali briljantnost u dizajnu govori o naprednim arhitektonskim sposobnostima koje su Rimljani posjedovali. Tijekom godina, svjedočio je raznim izvedbama, od strastvenih predstava do političkih komentara.

Međutim, zub vremena učinio je svoje, a ono što je danas ostalo svjedoči o njegovoj izvornoj grandioznosti, privlačeći tisuće svake godine željne doživjeti dio rimske Pule.

Povijesne činjenice

 • Lokacija: Mali rimski teatar, poznat i kao “Malo rimsko kazalište”, nalazi se na istočnoj padini središnjeg brda stare gradske jezgre.
 • Doba izgradnje: Teatar je izgrađen tijekom 1. stoljeća nove ere, u isto vrijeme kada je izgrađena i Pulska Arena te mnoge druge rimske strukture u gradu.
 • Struktura i veličina: Iako je puno manji u usporedbi s velikim amfiteatrom (Pulskom Arenom), Mali rimski teatar izvorno je imao sjedala za oko 5.000 gledatelja.
 • Korištenje: Kao i drugi rimski teatri, primarno je bio korišten za dramske predstave i recitale. Za razliku od amfiteatara, koji su bili mjesta gladijatorskih borbi, teatri su bili mjesta umjetničkog i književnog izražavanja.
 • Stanje očuvanja: Tijekom stoljeća, veći dio Malog rimskog teatra je rastavljen, a njegovi kameni dijelovi korišteni su u drugim građevinskim projektima u Puli. Nije sačuvan u istoj mjeri kao Pulska Arena. Preostali dijelovi uglavnom se sastoje od polukružne orkestre i pozornice.
 • Istraživanja: Do danas su sačuvani samo donji dijelovi pozornice i orkestre. Lokacija je bila fokus višestrukih arheoloških iskopavanja u nastojanju da se sazna više o njezinoj povijesti i dizajnu.
 • Danas: Moderna Pula izrasla je oko drevnih ruševina, a još uvijek možete posjetiti ostatke Malog rimskog teatra. Nudi uvid u bogatu povijest grada i njegovu važnost tijekom rimskog razdoblja.
 • Kulturna važnost: Iako manje poznat, Mali rimski teatar svjedočanstvo je o važnosti Pule u antici. Postojanje takvog teatra ukazuje na to da je grad imao bujnu kulturnu i umjetničku scenu tijekom rimskog doba.

Drevna rimsko arhitektura Pule, uključujući poznatu Arenu i manje poznati Mali rimski teatar, čini je značajnom destinacijom za one koji su zainteresirani za povijest i drevne civilizacije. Grad nudi jedinstvenu mješavinu drevnih struktura usred modernog urbanog okruženja.

Kada posjetiti Mali rimski teatar u Puli?

Iako je teatar otvoren tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za posjet je tijekom ljetnih mjeseci. Tada teatar domaćin mnogim događanjima i predstavama, pružajući vam pravi doživljaj drevne rimske zabave.

Što možemo vidjeti u Malom rimskom teatru u Puli?

Iako je teatar ‘mali’, prepun je zanimljivosti. Drevne kamenite stepenice, gdje su nekad sjedili rimski mještani, pružaju spektakularan panoramski pogled na Pulu. Tijekom ljeta, teatar često oživi s predstavama koje podsjećaju na drevne rimske izvedbe. Također je dom raznim izložbama i događanjima, pružajući uvide u rimsku baštinu grada.

Pogled na ruševine starog rimskog teatra, regija Istre, Hrvatska

Koliko dugo traje posjet?

Opustena šetnja Malim rimskim teatrom može trajati između 1 do 2 sata. Međutim, ako prisustvujete predstavi ili događaju, planirajte produženi boravak.

Savjet i preporuka

 • Dolazite rano ako prisustvujete ljetnoj predstavi kako biste zauzeli najbolja mjesta.
 • Nosite udobnu obuću; drevne stepenice mogu biti malo teške za hodanje.
 • Ne zaboravite svoj fotoaparat! Pogled s vrha je zadivljujući.

Gdje se nalazi Mali rimski teatar u Puli?

Povoljno smješten u srcu grada, Mali rimski teatar u Puli udaljen je samo kratku šetnju od većine centralnih smještaja i atrakcija.

Kako doći do tamo?

Najbolji način za doći do Malog rimskog teatra u Puli je pješice ako ste već u gradu. Pula ima učinkovit sustav javnog prijevoza, pa je korištenje lokalnog autobusa također dobra opcija. Alternativno, taksiji i usluge dijeljenja vožnje su lako dostupni.

Kontakt

Kako doći

Lokacija: Centar Pule

 • Malo rimsko kazalište u Puli nalazi se u središtu grada u blizini Zerostrasse i Kaštela. Predlažemo da svoju navigaciju postavite na Carrarina ul. 3.

Gdje parkirati

 • Kada stignete, razmislite o traženju parkirnog mjesta dok se uspinjete ulicom Castropola. Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Što je Mali rimski teatar u Puli?
Mali rimski teatar, poznat i kao Mali rimsko kazalište, drevna je građevina smještena u Puli, Hrvatska. Primarno je bio korišten za dramske predstave i recitale tijekom rimskog doba.
Kako se uspoređuje s Pulskom Arenom po veličini?
Mali rimski teatar je znatno manji od Pulskog Arene. Dok je Pulska Arena mogla smjestiti preko 20.000 gledatelja, Mali rimski teatar imao je kapacitet sjedenja za oko 5.000 ljudi.
Kada je izgrađen Mali rimski teatar?
Teatar je izgrađen tijekom 1. stoljeća nove ere, razdoblja u kojem su u Puli uspostavljene brojne rimske strukture.
Koliko je teatra ostalo netaknuto do danas?
Tijekom stoljeća, veći dio Malog rimskog teatra je rastavljen za druge građevinske projekte. Danas su uglavnom ostali polukružna orkestra i dijelovi pozornice. Nije očuvan u istoj mjeri kao Pulska Arena.
Je li moguće danas gledati predstave u teatru?
U Puli se održavaju razni događaji i festivali gdje se povijesna mjesta mogu koristiti kao lokacije. Dobra je ideja provjeriti lokalni kalendar događanja ili se raspitati u lokalnom turističkom uredu.
Kako doći do Malog rimskog teatra?
Mali rimski teatar nalazi se na istočnoj padini središnjeg brda stare gradske jezgre Pule. Nalazi se na pješačkoj udaljenosti od mnogih centralnih lokacija u gradu. Ako niste sigurni, lokalne karte ili navigacijske aplikacije trebale bi vas uputiti u pravom smjeru.