Crkva Svete Marije Pula

Crkva sv. Marije u Puli: Povijesni biser u hrvatskom primorskom gradu

Istaknuto

 • Srednjovjekovno čudo u srcu Pule.
 • Prikazuje bogatu mješavinu romaničkih i gotičkih arhitektonskih stilova.
 • Čuva neke od najstarijih fresaka u Puli.
 • Nudi smirujuću atmosferu usred živahnog grada.
 • Mjesto za lokalna okupljanja i duhovni mir.
 • Panoramski pogled na pulsku panoramu s njenog zvonika.

O Crkvi sv. Marije

Smještena u srcu Pule, Crkva sv. Marije stoji kao tihi svjedok bogate povijesti grada i njegove gorljive pobožnosti. Više od samo vjerskog mjesta, to je mješavina kulture, arhitekture i duhovne spokojnosti. Preporučujemo ovaj biser. Dok se otvaraju ukrašena vrata, osjetite odmah vezu – vezu s prošlošću, pričama i brojnim dušama koje su ovdje nekad tražile utočište.

Povijesni pregled

Povijesne činjenice:

Crkva sv. Marije u Puli, često nazivana Pulska crkva, svoje korijene vuče iz srednjeg vijeka. Izvorno izgrađena u 12. stoljeću, doživjela je brojne obnove koje su doprinijele njezinoj složenoj romaničkoj i gotičkoj arhitekturi. Neke od njezinih fresaka potječu iz 13. stoljeća, što ih čini među najstarijima u Puli. Legende kažu da je izgrađena na ruševinama drevnog rimskog hrama, što aludira na šarenu prošlost Pule. Tijekom godina, imala je ključnu ulogu u vjerskom i društvenom životu mještana, svjedočeći mnogim molitvama, proslavama i važnim trenucima.

Kada posjetiti

Najbolje vrijeme za posjet je tijekom proljeća i jeseni kada je vrijeme u Puli umjereno i crkva je manje posjećena. Ako želite doživjeti crkvu u punom sjaju, razmislite o posjeti tijekom Božićnih ili Uskrsnih proslava.

Što možemo vidjeti

Iako vanjština hvali romaničkim i gotičkim stilovima, unutrašnjost je ta koja zaista očarava. Stare freske pričaju biblijske priče i lokalne legende. Ne zaboravite pogledati prema gore i diviti se drvenim gredama i ukrašenim lusterima. Zvonik nudi panoramski pogled na grad – prava poslastica, posebno za vrijeme zalaska sunca!

Koliko traje posjet

Obično posjet traje oko 1-2 sata, ovisno o tome koliko se detaljno upustite u njegovu povijest i umjetnost. Ako odlučite prisustvovati službi, planirajte dodatni sat.

Savjet i preporuka

 • Odlučite se za lokalnog vodiča. Njihove priče i uvidi dodaju osobni pečat iskustvu.
 • Ako se penjete na zvonik, obujte udobne cipele.
 • Upalite svijeću i provedite nekoliko trenutaka u tihoj refleksiji – to je lokalna tradicija.

Vremena službi i misa

Crkva svakodnevno održava mise u 7 ujutro i 6 navečer. Nedjeljom se nudi dodatna misa u 10 sati. Engleske službe su dostupne svake prve nedjelje u mjesecu.

Radno vrijeme

Crkva sv. Marije u Puli otvorena je od 8 do 19 sati radnim danima i od 9 do 20 sati vikendom.

Kontakt

Kako doći

 • Od Luka Sergijevaca: Krenite od Sergijevaca luka i krenite prema sjeveru Flanatičkom ulicom. Nakon kratke šetnje skrenite desno u Kandlerovu ulicu. Skrenite lijevo u Clerisseauovu ulicu. Crkva sv. Marije bit će vam s lijeve strane.
 • S Foruma: Počnite na Forumu i hodajte jugoistočno prema Hramu Augusta. Skrenite lijevo u Ulicu Sergijevaca. Nastavite dok ne dođete do Clerisseauove ulice, a zatim skrenite desno. Nakon kratke šetnje, Crkva sv. Marije bit će vam s desne strane.
 • Napomena: Crkva sv. Marije je smještena u središtu i udaljena je tek nekoliko minuta hoda od mnogih glavnih atrakcija u Puli. Ako ste u blizini centra grada, jednostavno pratite oznake ili pitajte mještane za upute do Clerisseauove ulice.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Savjet:

 • Uvijek se pobrinite da ste platili sve potrebne naknade za parkiranje i da znate maksimalno trajanje parkiranja. U popularnim turističkim destinacijama preporučuje se da stignete rano tijekom dana kako biste imali najbolje opcije za parkiranje. Uvijek zaključajte svoje vozilo i ne ostavljajte vrijednosti na vidljivom mjestu.

Lokacija

Postoji li ulaznica za Crkvu Sv. Marije u Puli?
Ne, ulazak u glavnu crkvu je besplatan. Međutim, za penjanje na zvonik možda će se naplatiti simbolična naknada.
Postoje li vođene ture?
Da, lokalni vodiči nude ture. Preporučuje se unaprijed rezervirati tijekom špice sezone.
Mogu li prisustvovati službi čak i ako nisam katolik?
Apsolutno. Crkva svima otvara vrata. Međutim, očekuje se da posjetitelji održavaju pristojno ponašanje tijekom službi.
Je li unutra dopušteno fotografiranje?
Fotografiranje bez bljeskalice je dopušteno. No, uvijek poštujte tekuće službe i ceremonije.
Postoje li u blizini neke atrakcije?
Da, Pula je poznata po svom rimskom amfiteatru i drugim povijesnim lokalitetima. Nalaze se unutar pješačke udaljenosti od crkve.
Da li je Crkva Sv. Marije u Puli, poznata i kao Pulska crkva Sv. Marije, pristupačna osobama s poteškoćama u kretanju?
Glavna crkva je pristupačna. Međutim, zvonik može predstavljati izazove zbog uskog stubišta.

Započnite putovanje koje nadilazi vrijeme i prostor.