Crkva i samostan sv. Franjo

Istaknuto

 • Remek-djelo religijske arhitekture smješteno u srcu Pule.
 • Bezvremenski dokaz bogate povijesne pozadine Pule.
 • Sereni kutak usred gradske vreve.
 • Sadrži artefakte koji datiraju iz rimskog doba Pule.
 • Događaji i mise ukorijenjeni u stoljetnoj tradiciji.
 • Idealno mjesto za duhovno razmišljanje i povijesno istraživanje.

Kako povijest susreće duhovnost: Otkrijte tajne samostana sv. Franje u Puli.

O samostanu

Pridružite mi se na putovanju. U Pulskoj povijesti, poznatoj po “Pulskom Slavoluku Sergijevaca” i njenom “Antičkom rimskom slavoluku”, postoji još jedan dragulj koji često ostaje nezapažen: Crkva i samostan sv. Franje.

Tijekom mog posjeta osjetio sam duboku vezu s bogatom povijesti Pule. Crkva i samostan sv. Franje nisu samo vjerska građevina; to je mjesto gdje se povijest, arhitektura i duhovnost isprepliću na najčarobniji način. Ulazak kroz njegova vrata osjeća se kao korak u drugo doba, a osjećaj spokoja je opipljiv.

Pogled iznutra crkve i samostana sv. Franje

Povijesni pregled: Hodajući stranicama vremena

Osnovan u 14. stoljeću, Crkva i samostan sv. Franje izgrađeni su kako bi odali počast sv. Franji Asiškom. Ova duhovna oaza svjedočila je brojnim transformacijama, kako unutar Pule tako i širom Europe.

Gradili su je predani franjevački redovnici, a Crkva i samostan služili su kao duhovno središte, pružajući utjehu i vodstvo lokalnoj zajednici. Cilj je bio stvoriti prostor gdje ljudi mogu pronaći duhovno utočište usred života.

Kada hodate njegovim hodnicima, ne istražujete samo zgradu; prelazite kroz stranice pulskog povijesnog nasljeđa. Povezani s pulskim poznatim “Antičkim rimskim slavolukom” i artefaktima iz tog doba, samostan pruža živopisnu sliku slavne prošlosti grada.

Povijesne činjenice

Crkva i samostan sv. Franje u Puli integralni su dijelovi bogate povijesti grada. Evo nekoliko povijesnih činjenica o ovom značajnom mjestu:

 • Rani temelji: Crkva i samostan sv. Franje u Puli datiraju iz ranog 14. stoljeća, a neki izvori sugeriraju da su osnovani 1314. godine.
 • Arhitektura u romaničko-gotičkom stilu: Crkva kombinira romanički i gotički stil arhitekture, što je vidljivo u njenim konstrukcijskim i dizajnerskim značajkama.
 • Bitne freske: Unutar crkve možete pronaći dobro očuvane freske iz 15. stoljeća koje prikazuju prizore iz života sv. Franje Asiškog.
 • Povijesni klaustar: Klaustar samostana, izgrađen u gotičkom stilu, ostaje miran i kontemplativan prostor koji podsjeća na monaški život koji se ovdje nastavlja kroz stoljeća.
 • Oštećenje u Drugom svjetskom ratu: Tijekom Drugog svjetskog rata, dijelovi crkve i samostana bili su oštećeni. Međutim, od tada su restaurirani, čuvajući njihovo povijesno i arhitektonsko značenje.
 • Drevni rimski sarkofazi: U vrtu crkve posjetitelji mogu pronaći dva drevna rim

  ska sarkofaga. Oni su svjedočanstvo rimske prošlosti Pule i slojevite povijesti grada.

 • Posvećenje sv. Franji: Crkva je posvećena sv. Franji Asiškom, osnivaču franjevačkog reda. Vrijednosti jednostavnosti, poniznosti i predanosti povezane s sv. Franjom odražavaju se u dizajnu i interijeru crkve.
 • Središnja lokacija: Smještena u srcu povijesnog centra Pule, Crkva i samostan sv. Franje lako su dostupni posjetiteljima i često su uključeni u pješačke ture po gradu.
 • Povijesna orgulja: U crkvi se nalazi povijesna orgulja koja je još uvijek funkcionalna i povremeno se koristi tijekom vjerskih obreda i koncerata.
 • Kulturni događaji: Osim što je vjersko mjesto, crkva i njeni prostori često su korišteni za kulturne događaje, koncerte i izložbe, ističući njenu važnost ne samo kao mjesta za bogoslužje već i kao kulturne znamenitosti u Puli.

Posjet Crkvi i samostanu sv. Franje pruža dublji uvid u duhovni i kulturni život Pule, omogućujući posjetiteljima da razumiju povijest grada i naslijeđe franjevačkog reda u ovoj regiji.

Kada posjetiti crkvu i samostan sv. Franje

Najbolje vrijeme za posjet je tijekom proljeća ili jeseni kada je vrijeme umjereno, a manje je gužve.

Što možemo vidjeti u Crkvi i samostanu sv. Franje

Osim veličanstvene arhitekture, Crkva čuva impresivnu kolekciju drevnih rimskih artefakata, svjedočanstvo povijesnog značaja Pule. Freske, kapele i klaustri svaki pričaju priču o prošlosti Pule i predanosti franjevačkih monaha.

Koliko traje posjet

Tipično, posjet traje oko 1,5 do 2 sata. Međutim, ako ste ljubitelj povijesti ili osoba koja traži duhovno razmišljanje, možda ćete se zadržati duže.

Pogled na vrt crkve i samostana sv. Franje

Savjet i preporuka

Posjetite rano ujutro ili kasno poslijepodne kako biste izbjegli gužvu. Također, ne zaboravite istražiti obližnje znamenitosti poput Pulskog Slavoluka Sergijevaca.

Vrijeme službi i misa

Službe se održavaju svakodnevno u 9 sati, s posebnim misama nedjeljom u 11 sati.

Radno vrijeme

Crkva i samostan otvoreni su od 8 do 19 sati svakodnevno.

Kontakt

Kako doći

 • Lokacija: Crkva se nalazi blizu centra Pule, točnije na Kaštelu.
 • Smjer hodanja: Od Piazza Foro, krenite prema Slavoluku Sergijevaca. Uzmite glavnu ulicu, Sergijevača, i skrenite lijevo na Uspon Svetog Franje Asiškog. Dok se penjete uz brdo, naći ćete se točno ispred crkve.

Gdje parkirati

 • S obzirom na središnju lokaciju crkve u Puli, dostupne su brojne mogućnosti parkiranja.
 • Za najbolje lokacije za parkiranje pogledajte gdje parkirati odjeljak. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna sva preporučena parkirna mjesta radi lakšeg korištenja.

Lokacija

Gdje se nalazi Crkva i samostan sv. Franje?
Crkva i samostan sv. Franje smješteni su u povijesnom centru Pule, blizu mnogih drugih značajnih znamenitosti.
Mogu li posjetitelji sudjelovati u vjerskim službama u crkvi?
Da, posjetitelji su dobrodošli sudjelovati u redovitim vjerskim službama. Uvijek je poštovano pristojno se odjenuti i održavati tišinu tijekom službi.
Postoje li vođene ture za crkvu i samostan?
Vođene ture možda nisu stalno dostupne, ali informacije o povijesti i umjetnosti crkve obično se mogu pronaći unutra. Za posjete skupina preporučuje se unaprijed kontaktirati upravu crkve.
Je li fotografiranje dozvoljeno unutra?
Obično je dozvoljeno osobno fotografiranje (bez bljeskalice). Međutim, komercijalna fotografija ili snimanje videa može zahtijevati dozvolu. Uvijek tražite znakove ili pitajte člana osoblja ako niste sigurni.
Koliko vremena trebam izdvojiti za posjet?
Posjet Crkvi i samostanu sv. Franje može trajati od 30 minuta do sat vremena, ovisno o vašem interesu i sudjelujete li u službi.
Koje su značajne značajke na koje treba obratiti pažnju?
Posjetitelji trebaju obratiti pažnju na romaničko-gotičku arhitekturu crkve, freske iz 15. stoljeća, povijesne orgulje i rimske sarkofage u vrtu.
Je li crkva pristupačna osobama s poteškoćama u kretanju?
Iako je crkva općenito pristupačna, neka područja, posebno stariji dijelovi samostana ili vrt, mogu predstavljati izazove. Preporučljivo je unaprijed kontaktirati crkvu ako imate određenih briga.
Održavaju li se u crkvi kulturni događaji ili koncerti?
Da, crkva povremeno organizira kulturne događaje, koncerte i izložbe. Detalje možete provjeriti na oglasnoj ploči crkve ili u lokalnim popisima događaja.
Je li Crkva i samostan sv. Franje aktivni u zajednici?
Da, nastavljaju igrati bitnu duhovnu i kulturnu ulogu u zajednici Pule, služeći i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima.