Akvarijum Pula

Istaknuto

 1. Zaronite u očaravajući svijet morskog života.
 2. Povijesna tvrđava pretvorena u morski rezervat.
 3. Savršena kombinacija povijesti i prirode.
 4. Dom nekim od najzanimljivijih vrsta Jadranskog mora.
 5. Edukativne i interaktivne izložbe za sve uzraste.
 6. Top atrakcija u Puli za ljubitelje povijesti i morskog života.

Akvarijum Pula: Zaronite u Pulin morski čudo

O Akvarijum Pula

Akvarijum Pula nije obična morska izložba. Smješten u povijesnom gradu Puli, ovaj morski raj pruža posjetiteljima priliku da zaroni u svijet ispunjen živahnim i raznolikim stanovnicima Jadranskog mora. Svaki kutak ove destinacije donosi ravnotežu obrazovanja, očuvanja i čiste ljepote, čineći ga jednom od glavnih pulskih atrakcija za turiste i lokalno stanovništvo.

Zamislite da stojite unutar tvrđave, svjedoka povijesti, dok vas očaravaju smireni pokreti egzotičnih riba i morskih stvorenja. To je upravo iskustvo koje Akvarijum Pula nudi. S informativnim prikazima, interaktivnim akvarijima na dodir i stručno dizajniranim staništima, čeka vas doživljaj koji nadilazi običan posjet akvariju. To je uranjanje u svijet koji rijetki imaju priliku vidjeti.

Aquarium Pula enterance

Povijesni pregled: Šetnja kroz stranice vremena

Akvarijum Pula, poznat danas po svojim zapanjujućim morskim izložbama, ima povijesnu pozadinu koja je jednako intrigantna. Usmjerena unutar zidina Fort Verudela, ovaj akvarij stoji kao simbol sklada između prirode i povijesti.

Fort Verudela, izgrađen krajem 19. stoljeća, bio je dio obrambenog sustava Austro-Ugarske. Dizajniran da štiti pomorsku luku, tvrđava je svjedočila raznim povijesnim događajima i bila integralni dio obrambenih strategija regije.

Međutim, s promjenama vremena i smanjenjem vojnog značaja tvrđave, pojavila se vizija njenog prenamjenjivanja. U 20. stoljeću pretvorila se u voljeni Akvarijum Pula. Ova metamorfoza nije bila samo o prikazivanju morskog života, već i o očuvanju i edukaciji o bogatoj vodenoj biološkoj raznolikosti regije.

Dvostruka svrha – djelovanje i kao povijesni spomenik i centar zaštite mora – čini Akvarijum Pula posebnim među svjetskim akvarijima.

Povijesne činjenice

 • Lokacija: Akvarijum Pula se nalazi u gradu Pula, Hrvatska. Pula je povijesni grad na južnom vrhu poluotoka Istre, poznat po svom rimskom amfiteatru i drugim drevnim rimskim strukturama.
 • Povijesna zgrada: Akvarij se nalazi u bivšoj austro-ugarskoj tvrđavi. Ova tvrđava, poznata kao Fort Verudela, izgrađena je krajem 19. stoljeća kako bi branila pulsku luku.
 • Raznolik morski život: Akvarijum Pula prikazuje razne vrste morskog života Jadranskog mora, kao i vrste iz tropskih i slatkovodnih staništa. Raznolika kolekcija čini ga jednom od najpopularnijih destinacija za posjetitelje u regiji.
 • Edukativna svrha: Akvarij nije samo mjesto za javno gledanje; također ima obvezu prema obrazovanju. Mnogi njegovi programi i izložbe imaju cilj obrazovati posjetitelje o morskom životu, ekologiji i važnosti zaštite mora.
 • Spašavanje kornjača: Jedna od značajnih aktivnosti Akvarijum Pule je program spašavanja i rehabilitacije morskih kornjača. Ove kornjače često dolaze s ozljedama ili bolestima i akvarij pruža potrebnu skrb i rehabilitaciju prije nego što se ponovno puste u divljinu.

Kada posjetiti Akvarij Pula

Proljeće i rana ljeta idealni su jer je vrijeme ugodno, a turistička gužva podnošljiva. Međutim, čak i tijekom vrhunaca sezone, prostrani dizajn akvarija osigurava ugodan posjet.

Što možete vidjeti u Akvariju Pula

Akvarij Pula je raj za ljubitelje morskog svijeta. Dom je brojnim morskim vrstama, od šarenih klovn riba i veličanstvenih raža do impresivnih morskih pasa i nježnih morskih konjića. Jadransko more, poznato po svojoj bogatoj bioraznolikosti, savršeno je prikazano unutar zidova ovog akvarija.

Osim toga, povijesni kontekst dodaje jedinstvenu dimenziju. Šetajući njegovim hodnicima, možete svjedočiti arhitektonskim nijansama tvrđave dok uranjate duboko u morski svijet.

Akvarij Pula bazen

Koliko traje posjet

Posjet Akvariju Pula obično traje od 2 do 3 sata. To omogućuje dovoljno vremena za istraživanje morskih izložaka i povijesnih aspekata tvrđave.

Akvarij Pula brod

Kako nabaviti ulaznice

Ulaznice su dostupne i online i na ulazu. Za bolje ponude i kako biste izbjegli redove, posebno tijekom vrhunca sezone, preporuča se kupnja ulaznica unaprijed na službenoj web stranici Akvarija Pula.

Savjet & preporuka

 • Dolazite rano kako biste izbjegli poslijepodnevnu gužvu.
 • Ako ste zainteresirani za povijest, razmislite o angažiranju lokalnog vodiča za dublje istraživanje prošlosti tvrđave.
 • Ne propustite bazene na dodir za interaktivno morsko iskustvo!

Radno vrijeme

Akvarij Pula je otvoren tijekom cijele godine, s radnim vremenom koje se mijenja ovisno o sezoni. Najbolje je provjeriti službenu web stranicu za najnovije informacije.

 • Od 1 travnja do 30. travnja: Otvoreno svaki dan od 09:00 do 18:00. Zadnji ulazak je u 17:00.
 • Od 1 svibnja do 31. svibnja: Otvoreno svakodnevno od 09:00 do 20:00, s posljednjim ulaskom u 19:00.
 • Od 1 lipnja do 30. lipnja: Kuća dočekuje posjetitelje svaki dan od 09:00 do 21:00. Ulazak na lokaciju moguć je do 20:00.
 • Od 1 srpnja do 31. kolovoza: Tijekom ovih ljetnih mjeseci, kuća je otvorena od 09:00 do 22:00, s posljednjim ulaskom u 21:00.
 • Od 1 rujna do 30. rujna: Radno vrijeme je svaki dan od 09:00 do 21:00, a posljednji ulazak je u 20:00.
 • Od 1 listopada do 31. listopada: Kuća je otvorena svaki dan od 09:00 do 18:00, s posljednjom mogućnošću ulaska u 17:00.
 • Od 1 studenog do 31. ožujka: Tijekom zimske sezone, radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 09:00 do 16:00, s posljednjim ulaskom u 15:00.
 • Subotom i nedjeljom radno vrijeme se produžuje od 09:00 do 17:00, s krajnjim ulaskom u 16:00.

Cijena

Pojedinačne cijene

Odrasli: 20,00 €
Studenti i umirovljenici: 16,00 €
Djeca od 7 do 18 godina: 16,00 €
Djeca od 3 do 6 godina: 12,00 €
Djeca do 3 godine starosti: Besplatan ulaz

Kontakt

Kako doći

Lokacija: Akvarij Pula smješten je u srcu Pule Verudela.
Upute za vožnju: Upućujte se prema Verudeli. Držite se ove rute dok ne dođete do njezine krajnje točke. Jednom tamo, stigli ste u Akvarij Pula.
SAVJET: Ako pristupite ulazu u kamp, obavijestite ih da idete prema Akvariju Pula. Postoji velika vjerojatnost da će vam dopustiti pristup. Odatle je jednostavna i ravna šetnja do vašeg odredišta.

Gdje parkirati

Glavna opcija parkiranja: Direktno ispred E&D Caffe.
bImamo dobre vijesti za vas! Parkiranje ovdje je potpuno besplatno.
Posebna značajka: Ovo parkirališno mjesto opremljeno je stanicom za punjenje električnih vozila za ekološki prihvatljiv prijevoz.
Alternativno parkiranje: Kao što je spomenuto u dijelu “Kako doći do tamo”, nakon što dobijete pristup kampu, pronaći ćete mnogo dostupnih parkirališnih mjesta.

Location

Gdje se nalazi Aquarium Pula?
Aquarium Pula smješten je unutar austro-ugarske tvrđave Verudela, što pruža jedinstvenu povijesnu kulisu akvarijima.
Koje su radno vrijeme Aquariuma Pula?
Aquarium Pula otvoren je od 9 do 19 sati svakodnevno, ali radno vrijeme može varirati tijekom praznika i izvan turističke sezone. Uvijek je dobro provjeriti njihovu službenu web stranicu za najnovije informacije.
Koliko košta ulaznica za Aquarium Pula?
Cijene ulaznica variraju ovisno o dobi i veličini skupine. Dostupni su popusti za djecu, studente i starije osobe. Za grupne rezervacije moguće je dobiti posebne tarife. Za najnovije informacije o cijenama možete pogledati njihovu web stranicu.
Postoji li parking u blizini akvarija?
Da, postoji posvećeno parkiralište za posjetitelje Aquariuma Pula. Preporuča se dolazak rano tijekom špice jer se parkiralište može brzo popuniti.
Postoje li restorani ili kafići unutar akvarija?
Da, Aquarium Pula ima kafić koji nudi razna osvježenja, grickalice i obroke. U blizini su dostupne i brojne druge mogućnosti za objed.
Mogu li unijeti vlastitu hranu i piće u akvarij?
Općenito, vanjska hrana i piće nisu dopušteni unutar akvarija kako bi se održavala čistoća i sigurnost. Postoje određena područja, poput kafića, namijenjena za jelo.
Postoje li posebne izložbe ili predstave u Aquariumu Pula?
Aquarium Pula često organizira posebne izložbe i interaktivne predstave, posebno tijekom praznika i turističke sezone. Posjetitelji mogu provjeriti raspored događanja na njihovoj web stranici.
Je li akvarij pristupačan za osobe s invaliditetom?
Da, Aquarium Pula je prilagođen za osobe s invaliditetom. Postavljene su rampe i liftovi kako bi svima bilo omogućeno lako kretanje.
Koliko obično traje obilazak cijelog akvarija?
Tipičan posjet traje između 2 i 3 sata, ali ako ste posebno zainteresirani za morski život ili povijesne aspekte tvrđave, možda ćete provesti više vremena u istraživanju.
Postoje li popusti ili promocije za veće grupe ili obrazovne izlete?
Da, Aquarium Pula nudi posebne tarife za veće grupe i obrazovne izlete. Preporuča se da unaprijed kontaktirate njihov ured za rezervacije radi dogovora.