Verudela Artpark Pula

Istaknuto

 • Jedinstvena kombinacija umjetnosti i prirode u mirnom okruženju.
 • Povijesna značajnost isprepletena s modernim umjetničkim instalacijama.
 • Zadivljujući pogledi na Jadransko more.
 • Redovito održavani umjetnički događaji i radionice.
 • Lak pristup i pogodnosti za posjetitelje.
 • Jedna od najpopularnijih atrakcija u Poli za ljubitelje umjetnosti i prirode.
 • Blizu plaže Ambrela.

Otkrijte Skriveni Dragulj Hrvatske: Umjetnički Park Verudela u Puli, Gdje se Priroda i Kreativnost Susreću

O Umjetničkom Parku Verudela Pula

Skriven u slikovitom gradu Puli, Umjetnički Park Verudela Pula je raj za ljubitelje umjetnosti i prirode. Savršeno se spajajući sa svojim prirodnim okruženjem, ovaj park prikazuje niz izvanrednih umjetničkih instalacija koje zaista hvataju suštinu Pulske umjetnosti. Posjetitelji se nalaze uronjeni u okruženje gdje svaki kutak priča priču, a veza između umjetnosti i prirode je slavljena.

Jedinstvena fuzija ljudske umjetničke vještine i robustne ljepote Puljskog krajolika čini park draguljem među Pulskim atrakcijama. Bilo da ste ljubitelj umjetnosti ili jednostavno netko tko traži utjehu usred prirode, Umjetnički Park Verudela Pula obećava iskustvo koje se ne može usporediti ni s čim drugim.

Verudela Art Park exhibition1

Povijesni Pregled: Šetnja kroz stranice vremena

Korijeni Umjetničkog Parka Verudela Pula sežu daleko unazad. Park je zamislio arhitekt URBIS iz Pule, Leonid Zuban i Dino Krizmanić, strastveni ljubitelj Pulske umjetnosti. Njegov cilj? Stvoriti prostor gdje bi umjetnici mogli izlagati svoja djela dok ih isprepliću s sirovom ljepotom Pulskih krajolika.

Tijekom godina, park je vidio nekoliko umjetničkih pokreta i stilova koji su ukrašavali njegove terene. Od klasičnih skulptura do avangardnih instalacija, bogata povijest parka svjedoči evoluciji umjetnosti u regiji. Dok šetate parkom, ne samo da svjedočite prikazu kreativnosti, već i osjećate mijenjanje vremenskih tokova, odražavajući samu bit Pulskog Parka.

Uspostavljanje parka nije bilo samo o umjetnosti. To je također bio odraz kulturnog značaja grada. Njegova svrha bila je dvostruka: ponuditi umjetnicima platformu i približiti zajednicu svijetu umjetnosti.

U Umjetničkom Parku Verudela, posjetitelji mogu uživati u djelima osam istaknutih umjetnika. Remek-djela akademskih kipara Erosa Čakića, Gualtiera, Simonea Mocennija, Roberte Weissman Nagy, Bojana Šumonje, Siniše Majkusa i slikara Roberta Paulette, kao i kipara i slikara Vedrana Šilipetara, prekrasno su izložena po cijelom parku.

Raspored parka karakteriziraju sedam skulptura, svaka strateški postavljena. Ove skulpture su povezane delikatnim, neprekinutim linijama od Cor-Ten čelika. Kao svjedočanstvo lokacije i teme parka, Cor-Ten čelik ponosno nosi natpise oceana i mora, hvatajući bit područja. Ovaj složeni koncept dizajna oživio je Željko Burić iz tvrtke Fabrika d.o.o.

Ono što zaista oživljava park nakon zalaska sunca je briljantni sustav rasvjete. Ovo je pažljivo dizajnirao poznati dizajner rasvjete iz Pule, Dean Skira, i njegov talentirani tim. Dodatno naglašavanje različitog karaktera parka je njegov vizualni identitet, pažljivo osmišljen od kreativnih umova u studiju Rašić + Vrabec.

Što možemo vidjeti

Od detaljnih skulptura do veličanstvenih instalacija, Umjetnički Park Verudela Pula ima nešto za svakoga. Umjetnička djela, često inspirirana lokalnim pričama i globalnim temama, pružaju posjetiteljima jedinstvenu perspektivu Pulske umjetnosti. Svaki posjet obećava nova otkrića, s redovito mijenjajućim izložbama i sezonskim prikazima.

Verudela Art Park exhibition3

Koliko dugo traje posjet?

Posjet Umjetničkom Parku Verudela Pula obično traje između 2 do 4 sata, ovisno o vašem interesu za umjetnost i tempu. Međutim, s toliko toga za vidjeti i raditi, mnogi posjetitelji često odluče provesti cijeli dan ovdje.

Verudela Art Park exhibition2

Savjet i preporuka

 • Posjetite tijekom radnog tjedna za mirnije iskustvo.
 • Ponesite piknik! Park ima nekoliko slikovitih mjesta gdje možete uživati u obroku.
 • Nosite udobne cipele jer je uključeno puno hodanja.
 • Ne zaboravite provjeriti kalendar parka za posebne umjetničke događaje tijekom vašeg posjeta.

Kada posjetiti Umjetnički Park Verudela Pula?

Proljeće i jesen su najbolja vremena za posjet, nudeći ugodno vrijeme i manje gužve. Park je posebno lijep tijekom ranih jutarnjih i kasnih popodnevnih sati.

Kontakt

 • Adresa: Verudela 22, 52100, Pula

Kako doći

 • Umjetnički Park Verudela Pula smješten je na prekrasnoj lokaciji u Verudeli, odmah uz plažu Ambrela. Ako vozite iz centra Pule prema Verudeli, jednostavno slijedite glavnu cestu do kraja. Kada stignete do kafića i restorana E&D, došli ste na odredište.

Gdje parkirati

 • Odlične vijesti za vozače – parkiranje je dostupno i potpuno besplatno blizu kafića i restorana E&D. Posjetiteljima preporučujemo korištenje ovog parkirališta radi praktičnosti.

Lokacija

Gdje se nalazi Verudela Art Park?
Verudela Art Park se nalazi na poluotoku Verudela, koji se nalazi na južnom dijelu Pule. Park je smješten u šumovitom području, pružajući mirnu kulisu za izložena umjetnička djela.
Što posjetitelji mogu očekivati vidjeti u Verudela Art Parku?
Posjetitelji Verudela Art Parka susrest će se s nizom skulptura i umjetničkih instalacija postavljenih u prirodnom krajoliku parka. Ta umjetnička djela stvorili su razni međunarodni umjetnici, spajajući suvremenu umjetnost s prirodnim okruženjem poluotoka.
Postoji li ulaznica za posjet parku?
Ulaz u park je besplatan.
Kako mogu doći do Verudela Art Parka iz centra Pule?
Park je lako dostupan iz centra grada autom ili lokalnim autobusima. Postoje i biciklističke staze te pješačke staze koje vode do poluotoka, nudeći slikovito putovanje do parka.
Organiziraju li se događaji ili izložbe u parku?
Da, Verudela Art Park često je domaćin raznih umjetničkih događaja i privremenih izložbi. To je središte kulturnih aktivnosti, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada lokalni i posjetiteljski umjetnici izlažu svoja djela i angažiraju se s posjetiteljima kroz radionice i prezentacije.