Kanjon Verudela Pula

O Kanjonu Verudela Pula

Smješten na samo korak od centra Pule, Pula Verudela Kanjon je spektakl prirodne ljepote. Vremenom je Jadransko more isklesalo ovaj veličanstveni kanjon, što je svjedočanstvo o sirovoj snazi prirode. Njegove robustne litice oštro kontrastiraju s azurnim vodama ispod, stvarajući hipnotizirajući prizor koji privlači putnike iz cijelog svijeta.

Pula Verudela Kanjon nije samo vizualno zadovoljstvo; to je i raj za avanturiste. Od skokova s litica do ronjenja s maskom, kanjon nudi mnoštvo aktivnosti za ljubitelje adrenalina. Mirne i netaknute vode Jadrana čine kanjon idealnim mjestom za vodene sportove i istraživanja mora.

Povijesni sažetak: Šetnja kroz stranice vremena

Povijest Pula Verudela Kanjona je jednako zanimljiva kao i njegova prirodna ljepota. Iako su točni počeci ostali obavijeni misterijem, dokazi sugeriraju da je kanjon igrao značajnu ulogu u drevnim trgovačkim rutama, povezujući prostranstva Jadranskog mora s užurbanim pulskim lukama.

Izgrađen prirodom, ali korišten od strane ljudi, drevni trgovci bi često tražili utočište u kanjonu, skrivajući svoje brodove od nepredvidivih jadranskih oluja. Strateška lokacija kanjona učinila ga je sastavnim dijelom pulskog obrambenog mehanizma protiv piratskih invazija.

Povijesne činjenice

 1. Drevna pomorska važnost: Vode oko Verudela Kanjona nekada su bile prepune drevnih brodova. Vjeruje se da je kanjon pružao prirodnu luku za fenicijske i grčke mornare tijekom njihovih istraživačkih misija oko Jadrana.
 2. Aristokratska odmarališta: Tijekom rimskog doba, Verudela Kanjon bio je omiljeno ljetno odmaralište rimskih aristokrata. Privlačile su ih njegove netaknute vode i prirodna hladovina koju pružaju litice.
 3. Obrambena tvrđava: U srednjem vijeku, Verudela Kanjon transformiran je u stratešku obrambenu točku. Duž njegovih rubova izgrađene su stražarnice kako bi se čuvalo od mogućih pomorskih invazija.
 4. Piratske legende: Lokalne legende govore o kanjonu kao omiljenom skrovištu jadranskih gusara tijekom 15. stoljeća. Njegova složena mreža špilja i uvala činila ga je savršenim mjestom za skrivanje piratskih blaga.
 5. Drugi svjetski rat: Tijekom Drugog svjetskog rata, u kanjonu su se odvijale borbe između lokalnih partizanskih boraca i osovinskih snaga. Postoje priče o podvodnim špiljama koje su korištene kao skrovišta za streljivo i opskrbu od strane partizana.
 6. Arheološka blaga: Tijekom godina, ronioci su u vodama Verudela Kanjona pronašli drevne artefakte, uključujući rimske novčiće, grčku keramiku i čak prapovijesne alate, sugerirajući da je kanjon bio središte aktivnosti kroz različita razdoblja.
 7. Prirodni rezervat: Početkom 20. stoljeća započeo je pokret za očuvanje prirodne ljepote kanjona. To je dovelo do uspostave zaštićene morske zone, osiguravajući da jedinstvena bioraznolikost kanjona ostane netaknuta.

Kako doći

 • Nalazi se na Verudeli, između Crkve Verudeal i plaže Havaji.
 • Slijedite put prema Verudeli i uđite u kamp. Kanjon se nalazi na suprotnoj strani. Lako je uočljiv.

Gdje parkirati

 • Opcija 1: Parkirajte pored E&D Caffe. Parkiranje je ovdje besplatno.
 • Opcija 2: Pristupite glavnom ulazu (ulaz u kamp Verudela). Ljubazno zamolite čuvara da dopusti ulaz. Ako dozvole, unutar kampa dostupno je mnogo parkirnih mjesta.

Lokacija

Jesu li kanjoni Verudele u Puli prikladni za djecu?
Da, ali pripazite da djeca budu pod nadzorom, posebice blizu rubova litica.
Mogu li kampirati blizu kanjona?
Iako kampiranje unutar kanjona nije dozvoljeno, u blizini postoje lokacije gdje posjetitelji mogu postaviti šatore.
Postoje li vođene ture?
Da, lokalni turistički Vodići nude vođene ture koje detaljno istražuju povijest i prirodne ljepote kanjona.
Mogu li iznajmiti opremu za ronjenje na dah?
Da, u blizini kanjona postoje brojne trgovine koje nude iznajmljivanje opreme za ronjenje na dah i druge vodene sportove.
Koji je najbolji način za doživjeti kanjon Verudela u Puli?
Kombiniranjem avanture i povijesti! Ronite u njegovim vodama, istražite njegov morski život i uronite u njegove priče iz prošlosti.