Arena Pula Amfiteatar

Istaknuto

 • Jedno od najbolje sačuvanih rimskih amfiteatara na svijetu.
 • Mjesto koje se ne smije propustiti među pulskim atrakcijama.
 • Impresivna arhitektura koja priča priče iz davnih vremena.
 • Mjesto za moderne događaje, uspoređujući staro s novim.
 • Panoramski pogled na grad i more s vrha amfiteatra.
 • Portal bogate povijesti rimske gladijatorske borbe.

Arena Pula: Putovanje kroz vrijeme

O areni

Pulski Amfiteatar! Popularno poznat i kao Pulska Arena. Zamislite da zakoračite u kolosalnu građevinu koja je svjedočila tisućljećima povijesti. Pulska Arena nije tek obična atrakcija; ona je živi spomenik veličanstvenosti rimske arhitekture i njezine ostavštine u suvremenoj Hrvatskoj. Dok se divite ovom iskustvu, ne možete a da ne osjetite strahopoštovanje dok stojite pred njezinim moćnim lukovima i zamišljate spektakle koji su nekad krasili njenu pozornicu.

Sagrađena tijekom 1. stoljeća poslije Krista, ova arena zrači jedinstvenim šarmom, omogućujući vam da gotovo čujete daleke uzvike iz prošlih vremena. Nije samo njena starost što impresionira; Amfiteatar je među šest najvećih preživjelih rimskih arena na svijetu. Štoviše, to je jedini koji ima četiri bočne kule i sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti sačuvana.

Pogled na Pulsku Arenu iz zraka, s pogledom na more

Povijesni pregled: Šetnja kroz stranice vremena

Pulski Amfiteatar-Arena Pula, ili Pulska Arena kako je odmilja poznata, ima bogatu povijest koja privlači znatiželjnog putnika. Izgrađen između 27. pr. Kr. – 68. posl. Kr., pokazuje moć Rimskog Carstva za vrijeme vladavine cara Vespazijana, istog cara koji stoji iza Rimske Koloseuma.

U početku izgrađena za gladijatorske borbe, nekad je mogla primiti više od 20,000 gledatelja. Njena svrha bila je jednako zabava koliko i prikazivanje rimske moći i discipline. Osim gladijatorskih borbi, bila je domaćin viteškim turnirima u srednjem vijeku, a u novije vrijeme mjesto za filmske festivale, koncerte i druge događaje.

Povijesne činjenice

Pulski Amfiteatar (često nazivan Pulska Arena) jedna je od najznačajnijih antičkih građevina na svijetu. Evo nekih povijesnih činjenica o Pulskom Amfiteatru-Areni:

 • Rimska baština: Pulska Arena je jedini preostali rimski amfiteatar s četiri potpuno sačuvane bočne kule. Sagrađen tijekom 1. stoljeća poslije Krista, to je jedan od najbolje sačuvanih rimskih amfiteatara na svijetu.
 • Veličina i kapacitet: U svojim najboljim danima, Pulska Arena mogla je primiti oko 20,000 gledatelja, čineći je šestom najvećom preživjelom rimskom arenom.
 • Svrha i funkcija: Kao i ostali rimski amfiteatri, Pulska Arena se prvenstveno koristila za gladijatorske borbe. Kasnije, tijekom srednjeg vijeka, bila je mjesto za viteške turnire i sajmove.
 • Arhitektonska dostignuća: Amfiteatar je građen od lokalnog vapnenca. Mjeri oko 132 metra u dužini i 105 metara u širini. Vanjski zid, izgrađen od vapnenca, visok je 32 metra.
 • Podzemne komore: Ispod arene postoje podzemni prolazi koji su nekad služili za smještaj gladijatora i životinja prije početka natjecanja. Danas, ovaj prostor prikazuje izložbu o vinogradarstvu i proizvodnji maslinovog ulja u Istri tijekom antičkih vremena.
 • Kraj gladijatorskih borbi: Uredbom cara Honorija u ranom 5. stoljeću, gladijatorske borbe su zabranjene. To je dovelo do promjene primarne upotrebe amfiteatra.
 • Zaštitne mjere: U srednjem vijeku, lokalni stanovnici često su uzimali kamenje iz Arene za svoje kuće, misleći da je građevina djelo demona zbog svoje goleme veličine. Međutim, do 13. stoljeća, Pulska Arena postala je vlasništvo grada, osiguravajući njenu zaštitu.
 • Svjetski ratovi & očuvanje: Tijekom Drugog svjetskog rata, Arena je korištena od strane talijanske fašističke vlade za javna pogubljenja. Nakon rata započela je opsežna obnova, čime je osigurano mjesto Arene kao jednog od najcjenjenijih spomenika Pule.
 • Današnja upotreba: Danas, Pulska Arena nije samo povijesna atrakcija. Također je popularno mjesto za koncerte, filmske festivale i razne druge događaje, spajajući drevno s suvremenim na besprijekoran način.

Pulski Amfiteatar-Arena stoji kao svjedočanstvo rimskom inženjeringu, arhitektonskom genijalnosti i bogatom tkanju europske povijesti. Njegovo dobro očuvano stanje omogućuje suvremenim posjetiteljima rijedak uvid u drevni svijet i veličanstvenost rimske zabave.

Kada posjetiti

Proljeće (travanj-lipanj) i rana jesen (rujan-listopad) su idealni, nudeći ugodno vrijeme i manje gužve.

Što možemo vidjeti

Osim zapanjujućeg eksterijera, unutrašnjost Pulske Arene nudi podzemne prolaze koje su nekad koristili gladijatori. Ti prolazi danas domaćinu pružaju stalnu izložbu o drevnim tehnikama proizvodnje maslinovog ulja i vina u Istri, dajući posjetiteljima dvostruki okus povijesti.

Koliko traje posjet

Obično bi temeljita istraživanja trajala između 1,5 do 2,5 sata. Međutim, ako prisustvujete nekom događaju, planirajte duži boravak.

Je li sigurno ići u Pulsku Arenu-Amfiteatar

Apsolutno! Pula je siguran grad, a sama arena je dobro očuvana s mjerama sigurnosti na mjestu, posebno tijekom događanja.

Pogled na Pulska Arena Amfiteatar iznutra s detaljima

Savjet i preporuka

 • Doživite zalazak sunca s gornjeg nivoa amfiteatra – pogledi su očaravajući.
 • Pokušajte prisustvovati koncertu ili događaju; atmosfera je električna!
 • Ne zaboravite svoj fotoaparat; svaki kut je prilika za fotografiranje.

Radno vrijeme

Za vrijeme ljetnih mjeseci, Arena je otvorena od 08:00 do 22:00
Za točne informacije o radnom vremenu izvan sezone posjetite službenu web stranicu

Cijena

 • Odrasli: 10 €
 • Studenti: 5 €

Radno vrijeme 2024:
01.01. – 31.03.: 09:00 – 17:00 (ulaz do 16:30)
01.04. – 30.04.: 08:00 – 20:00 (ulaz do 19:30)
01.05. – 31.05.: 08:00 – 21:00 (ulaz do 20:30)
01.06. – 30.06.: 08:00 – 22:00 (ulaz do 21:30)
01.07. – 31.08.: 08:00 – 23:00 (ulaz do 22:30)
01.09. – 30.09.: 08:00 – 21:00 (ulaz do 20:30)
01.10. – 31.10.: 09:00 – 19:00 (ulaz do 18:30)
01.11. – 31.12.: 09:00 – 17:00 (ulaz do 16:30)

Obavijest posjetiteljima:
Amfiteatar se tijekom godine, posebno u ljetnim mjesecima, povremeno zatvara za posjet zbog održavanja manifestacija.

Kontakt

Kako doći

 • Lokacija: Amfiteatar Arena Pula smješten je blizu ulaza u Pulu i u blizini Rive.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Koliko je stara Arena Pula-Amfiteatar Pula?
Arena Pula datira iz 1. stoljeća poslije Krista, što znači da je otprilike stara 2,000 godina.
Mogu li prisustvovati događajima ili koncertima u Areni Pula-Amfiteatar?
Da, Arena Pula često je domaćin koncertima, filmskim festivalima, povijesnim rekonstrukcijama i drugim događajima. Preporuča se provjeriti raspored događanja i unaprijed rezervirati karte.
Postoje li vođene ture u Areni Pula-Amfiteatar?
Da, dostupne su vođene ture koje nude dublji uvid u bogatu povijest i arhitektonski značaj arene. Neke ture čak vode i kroz podzemne prostorije za jedinstvenu perspektivu.
Je li Arena Pula pristupačna osobama u invalidskim kolicima?
Dok su mnogi dijelovi arene pristupačni, neka područja mogu predstavljati izazove zbog drevne arhitekture. Preporučuje se unaprijed provjeriti ako imate posebne potrebe za pokretljivošću.
Mogu li unijeti vlastitu hranu i piće unutar Arene Pula-Amfiteatar?
Općenito su dopušteni mali zalogaji i voda, ali najbolje je uživati u većim obrocima izvan arene u obližnjim restoranima. Alkohol i staklene posude obično su zabranjeni.
Postoje li određeni zahtjevi za odijevanje prilikom posjete Areni Pula-Amfiteatar?
Nema strogog kodeksa odijevanja, ali preporučuju se udobne cipele zbog neravnih površina. Ako prisustvujete nekom događaju, dobro je provjeriti imaju li organizatori događaja specifične zahtjeve za odijevanje.
Je li fotografiranje dopušteno unutar Arene Pula?
Fotografiranje za osobnu upotrebu općenito je dopušteno, ali stativi, dronovi i profesionalna oprema mogu zahtijevati posebne dozvole. Uvijek poštujte spomenik i izbjegavajte korištenje bljeskalice kada ste unutar zatvorenih prostora.
Postoje li sadržaji poput toaleta, suvenirnica ili kafića u Areni Pula-Amfiteatar?
Da, osnovni sadržaji poput toaleta i suvenirnice dostupni su posjetiteljima. U blizini se također nalazi nekoliko kafića i restorana, savršenih za obrok ili osvježenje nakon istraživanja arene.