Utvrda Monte Ghiro – San Giorgio

Vodič za pulsku tvrđavu San Giorgio poznatu kao Tvrđava Monte Ghiro

Istaknuto

 • Zapanjujuća arhitektura Austrijskog Carstva
 • Jedinstveni kružni dizajn promjera 35 metara
 • Bogate povijesne korijene koje se protežu kroz 19. stoljeće
 • Optimalna lokacija u Sektoru I pulske obalne regije

O Tvrđavi Monte Ghiro

Za one koji kreću na putovanje u Pulu, Pulska tvrđava San Giorgio ili poznatija mnogima kao Pulska tvrđava Monte Ghiro, stoji kao svjedok vremena i majstorstva Austrijskog Carstva. Kada kročite unutra, ne hodate samo drevnim ostacima, već pratite eru pomorske nadmoćnosti i strateških utvrda.

Smještena na vrhu pulske brda, Pulska tvrđava San Giorgio, uobičajeno nazivana Pulska tvrđava Monte Ghiro, ostaje simbol bujne povijesti regije i arhitektonske snage. Kada se upustite u ovaj povijesni spomenik, ne hodate samo po kamenoj podlozi; to je putovanje kroz vrijeme, slijedeći epohu pomorske dominacije i pažljivo planirane fortifikacije.

Rezultat obrambene strategije Austrijskog Carstva, osnivanje tvrđave seže u 19. stoljeće. Njegova glavna svrha bila je osigurati zaštitu glavne pomorske luke carstva. Svaka cigla i bedem stoje kao tihi svjedoci promjene vremena i priča onih koji su nekada patrolirali njenim hodnicima.

Lokacija & Dizajn: Strateški smještaj tvrđave u Sektoru I pulske obalne regije nije bio slučajan. Pažljivo je odabran kako bi pružao dominantan pogled na more i potencijalne prijetnje, osiguravajući brz odgovor kada je to potrebno. Sa svojim karakterističnim kružnim dizajnom koji se proteže približno 35 metara u promjeru, tvrđava je arhitektonsko čudo. Napravljena od pažljivo oblikovanih kamenih blokova, njen dizajn dopunjuje okolne krajolike dok predstavlja zastrašujući izgled potencijalnim protivnicima.

Unutarnja struktura: Unutrašnjost tvrđave je jednako zanimljiva kao i njezina vanjska fasada. U njenom središtu leži kružno dvorište, pažljivo očuvano tijekom stoljeća. Središnja cisterna je himna ingenioznom planiranju tog vremena, osiguravajući redovitu opskrbu vodom u vrijeme opsade. Ulaz, čuvan zaštićenim predvorjem, osigurava slojeviti obrambeni mehanizam, izazivajući sve uljeze koji pokušavaju neovlašteno ući.

Kasnije korištenje: Kroz stoljeća, osnovna funkcija tvrđave evoluirala je u skladu s mijenjajućim se geopolitičkim scenarijima. Korištena je kao spremnik do 1914., nakon čega je postala skladište i vojarna za susjedni artiljerijski bataljun. Do 1918. doživjela je kratko razdoblje napuštanja, samo da bi bila prenamijenjena kao vojarna do 1947. Njena kasnija transformacija u vojno skladište rezultirala je uklanjanjem većine njezine stolarije i instalacija, ostavljajući samo ulazna vrata. Zanimljivo je da su 1991. godine povijesni zidovi tvrđave odjekivali zvucima snimanih filmskih scena, dodajući još jedan sloj njenom slojevitom postojanju.

Za svakog putnika, povjesničara ili ljubitelja arhitekture koji posjećuje Pulu, Pulska tvrđava Monte Ghiro nije samo turistička točka. To je vremenska kapsula, koja čeka da podijeli svoje priče s onima koji su željni slušati.

Povijesno putovanje

Da bismo shvatili važnost Pulske tvrđave San Giorgio, moramo zaroniti u prošlost i pratiti put ove impresivne strukture kroz povijest. Početkom 19. stoljeća, s usponom Austrijskog Carstva, postala je nužno zaštititi ključne luke i strateške točke. Pula je postala važna pomorska baza, a ova tvrđava je izgrađena kao njezina prva linija obrane protiv potencijalnih prijetnji.

Ubrzo je postala dio kompleksnog obrambenog sustava, usko povezana s drugim tvrđavama i obrambenim strukturama u regiji. Svaka od ovih tvrđava imala je svoju ulogu, a Monte Ghiro je bio središnji dio ove mreže, osiguravajući neprekinutu liniju obrane protiv bilo koje invazivne sile.

Kako su se godine pretvarale u desetljeća, i kako su se geopolitički pejzaži mijenjali, tvrđava je prešla kroz različite faze uporabe. Od vojne tvrđave do skladišta, od napuštenog spomenika do mjesta snimanja, svaka era dodala je novu dimenziju njezinom postojanju.

Unatoč mnogim promjenama koje je prošla kroz stoljeća, ona je zadržala svoj ponosni stav i danas stoji kao svjedok burne povijesti Pule i šire regije.

Kada posjetiti

Najbolje vrijeme za posjet Pulske tvrđave San Giorgio je u proljeće i jesen, kada je klima umjerena, a turističke gužve su manje izražene. Ljeti, iako je popularno vrijeme za turiste, visoke temperature mogu učiniti posjet manje ugodnim. S druge strane, zima može biti hladna i nepristojna, pa nije idealno vrijeme za obilazak.

Što možemo vidjeti

Osim njezine impresivne arhitektonske građe, Pulska tvrđava San Giorgio nudi niz atrakcija za posjetitelje:

 • Kružno dvorište: Srce tvrđave, gdje možete osjetiti njenu veličanstvenost i snagu.
 • Vanjske zidine: Šetajte se oko tvrđave i divite se njezinim masivnim zidinama i strateškom položaju.
 • Povijesne izložbe: Unutar tvrđave često postoje izložbe koje prikazuju njezinu bogatu povijest, od osnivanja do danas.
 • Pogled s vrha: Ako se popnete na vrh tvrđave, bit ćete nagrađeni spektakularnim pogledom na Pulu i okolicu.

Koliko traje posjet

Prosjek posjeta Pulske tvrđave San Giorgio je oko 1-2 sata, što vam daje dovoljno vremena da istražite tvrđavu, divite se njezinoj arhitekturi i naučite više o njezinoj povijesti. Ako ste zainteresirani za dublje uranjanje u njenu povijest, možda ćete željeti posvetiti više vremena istraživanju izložbi i čitanju o njoj.

Savjet i preporuka

Da biste iskoristili svoj posjet:

 • Planirajte unaprijed i izbjegavajte vrhunske turističke sezone ako želite izbjeći gužve.
 • Obavezno nosite udobnu obuću jer će biti mnogo šetanja.
 • Provjerite je li postavljena posebna izložba ili događaj unutar tvrđave tijekom vašeg posjeta.
 • Ako putujete s djecom, provjerite postoje li edukativne radionice ili ture koje bi mogle biti zanimljive za njih.

Radno vrijeme

2023 godine tvrđava je bila otvorena za posjetitelje.

Kontakt

 • Adresa: pored Ul. Braće Levak, 52100, Pula

Kako doći

 • Smještena na vrhu brda u Šijani.
 • Preporučuje se dolazak automobilom. Korištenje navigacijskog sustava najlakši je način za lociranje.

Gdje parkirati

 • Parkiranje je besplatno.
 • Pogodno smješteno blizu Tvrđave Monte Ghiro.

Lokacija

Koliko je tvrđava pristupačna osobama s poteškoćama u kretanju?
Tvrđava ima neka područja pristupačna osobama s poteškoćama u kretanju, ali zbog povijesnog dizajna, neka područja možda nisu lako pristupačna.
Mogu li donijeti vlastitu hranu i piće?
Iako nema stroge zabrane protiv toga, posjetitelje se potiče da poštuju prostorije i osiguraju da ne ostave tragove za sobom.
Postoje li vođene ture?
Da, dostupne su vođene ture, često vode lokalci koji su dobro upućeni u povijest i legendu tvrđave.
Je li unutar tvrđave dopušteno fotografiranje?
Apsolutno! Međutim, za profesionalna snimanja ili upotrebu dronova možda je potrebno prethodno odobrenje.
Održavaju li se u tvrđavi posebni događaji ili izložbe?
Ne, tvrđava je zatvorena za javnost.