Sveti Teodor Pula

Sveti Teodor Pula: Bezvremenska avantura u povijesnim ruševinama

Otkrijte šarm, povijest i umjetničku privlačnost Pulskih crkvi tijekom svog sljedećeg posjeta. Zaronite u istraživanje onoga što Crkvu Svetog Pavla čini vrhunskom atrakcijom u Puli!

Istaknuto

 • Putovanje kroz 3,000 godina povijesti Pule.
 • Otkrijte preko 2,000 sačuvanih amfora.
 • Divite se temeljima Hramu Herkula i rimskim domusima i termama.
 • Istražite 27 arheoloških slojeva koji otkrivaju raznoliku prošlost Pule.
 • Ljubitelji povijesti
 • Kulturni turisti
 • Studenti i edukatori
 • Obitelji i solo putnici koji žele duboko zaroniti u pulsku prošlost

O Svetom Teodoru

Skriven u srcu Pule, Pulski Sveti Teodor stoji kao svjedočanstvo bogate povijesti grada. Hodajući njegovim terenima, bio sam odveden na putovanje kroz vrijeme. Lokacija je otkrila 27 arheoloških slojeva, otkrivajući 3,000-godišnju prošlost koja se proteže od antičkog razdoblja, uključujući temelje Hrama Herkula, do ostataka prvih kršćanskih crkava iz kasne antike. Ova lokacija je rudnik povijesti, s otkrićima koja prikazuju evoluciju grada.
Zanimljivo je da lokacija sadrži preko 2,000 amfora, čineći je jednim od najvećih kopnenih amfornih nalazišta na svijetu. Nadalje, Hram Herkula ima posebno mjesto s otkrićem kamena bloka s utisnutim simbolom palice, pojačavajući Herkula kao zaštitnika grada tijekom drevnih vremena.

Za one koji se pitaju o njegovom imenu, Sveti Teodor se nalazi u sjeveroistočnom kutu Pule i nazvan je po benediktinskom samostanskom kompleksu posvećenom Svetom Teodoru. Dokazi sugeriraju da je crkva Svetog Teodora postojala od vremena bizantske uprave, ali otkriveni artefakti nagovještavaju još starije naseljenje ovog dijela grada.

Povijesne činjenice

 • Drevno porijeklo: Područje poznato kao Sveti Teodor u Puli otkrilo je dokaze naselja koje datira tisućama godina unatrag. Najranija arheološka nalazišta na ovoj lokaciji su s prijelaza 2. u 1. tisućljeće prije Krista, sugerirajući da je to bilo značajno područje tijekom ranog željeznog doba histrijske kulture.
 • Bizantska prisutnost: Vjeruje se da je crkva Svetog Teodora osnovana tijekom bizantske uprave u Istri, što govori o strateškom i kulturnom značaju regije kroz doba.
 • Rimsko naslijeđe: Područje Svetog Teodora sadrži ostatke iz rimskog razdoblja, čineći ga bitnim mjestom za razumijevanje povijesti Pule. Posebno, otkriveni su temelji Hrama Herkula. Herkul, drevni zaštitnik grada, simboliziran je otkrivenim kamenim blokom s izrezbarenom palicom, njegovim ikoničnim simbolom.
 • Amfora u izobilju: Lokacija je poznata po tome što je jedno od najvećih amfornih nalazišta na Mediteranu. Ovdje je pronađeno preko 2,000 amfora, koje su povijesno korištene za transport vina. Ovo otkriće naglašava značaj Pule u drevnim trgovinskim mrežama.
 • Prve kršćanske crkve: Relikvije prvih kršćanskih crkava izgrađenih na ovoj lokaciji otkrivene su iz razdoblja kasne antike. Ovo otkriće oslikava sliku vjerske transformacije područja i njegovih stanovnika.
 • Pogled na svakodnevni život: Među arheološkim blagom otkrivenim u Svetom Teodoru su ostaci rimske stambene kuće ili “domusa”. Luksuzni dekor, mozaici, freske i druga nalazišta pružaju uvid u živote rimskog elitnog sloja koji su nekad zvali Pulu svojim domom.
 • Utjecaj Drugog svjetskog rata: Moderna povijest također je ostavila trag na području Svetog Teodora. Ostaci austrijskih pješačkih baraka iz novijih vremena mogu se vidjeti, s dijelovima koji su uništeni tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.
 • Arheološka istraživanja: Između 2005. i 2009. godine, Arheološki muzej Istre proveo je zaštitna istraživanja na lokaciji Svetog Teodora, pokrivajući područje od približno 4,000 m². Dubina iskopavanja dosegnula je oko osam metara, otkrivajući sloj po sloj složene povijesti Pule.
 • Ime s povijesnim korijenima: Ime Svetog Teodora potječe od benediktinskog samostanskog kompleksa koji je bio posvećen Svetom Teodoru, dodatno naglašavajući vjerski značaj područja kroz doba.
 • Suvremena upotreba: Danas, dijelovi očuvanih baraka kuće Gradska knjižnica i čitaonica, Muzej suvremene umjetnosti Istre i Trikotaže Arena, spajajući povijest s modernim kulturnim nastojanjima.

Kada posjetiti

Proljeće (od travnja do lipnja) i jesen (od rujna do studenog) su idealni. Blage vremenske prilika i manje gužve obećavaju ugodno iskustvo.

Što možemo vidjeti

Glavne atrakcije uključuju rimsku domus (stambenu kuću) ukrašenu freskama, štukaturama, mramornim dekoracijama i mozaicima. Dobro očuvani kompleks termi iz rimskog razdoblja također pruža uvide u rekreacijske aktivnosti drevnih stanovnika. Posebno je značajan kameni blok s reljefom kluba, simbolizirajući Herkula, zaštitnika Pule.

Koliko dugo traje posjet

Izdvajte 30 minuta do 1 sat kako biste se potpuno uronili u bogatu povijest lokacije i uživali u svemu što ona nudi.

Savjet i preporuka

Nosite udobne cipele, jer ima puno terena za obići. Angažiranje lokalnog vodiča može poboljšati iskustvo, pružajući dublje uvide u nalaze i priče iza njih. Ne zaboravite ponijeti bocu vode i šešir, posebno tijekom sunčanih dana.

Kontakt

Kako doći

Lokacija: Centar Pule

Sveti Teodor Pula nalazi se u srcu Pule, točnije u Kandlerovoj ulici. Povoljno je blizu Titovog parka.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

VIDEO

GALERIJA

Postoji li ulaznica za posjet lokaciji Sv. Teodora?
Ne, ulaz je besplatan.
Postoje li organizirani vođeni obilasci?
Da, dostupni su vođeni obilasci koji nude detaljna objašnjenja o povijesti i značaju lokacije.
Je li fotografiranje dozvoljeno unutar lokacije?
Da, fotografiranje za osobnu upotrebu je dozvoljeno. Međutim, za upotrebu dronova i komercijalna snimanja može biti potrebna dozvola.
Postoje li u blizini mjesta za jelo ili kafići?
Da, okolno područje ima niz mjesta za jelo koja nude lokalnu istarsku kuhinju i druge delicije.