Tvrđava Bourguignon – Monsival Pula

Tvrđava Bourguignon Pula: Skriveni biser hrvatske obale

Zadnje ažuriranje:

 • Status: Trajno zatvoreno!
 • Zadnje ažuriranje (2023): Pulska ikonična tvrđava Bourguignon, poznata po bogatoj mediteranskoj povijesti, priprema se za veliku obnovu. S površinom većom od 2.000 kvadratnih metara, napori su usmjereni kako na očuvanje tako i na oživljavanje lokacije. Nedavni posjeti dužnosnika ciljaju usklađivanje planova s Interreg programom Italija – Hrvatska. Naglasak je na održivom kulturnom turizmu, osiguravajući da tradicionalna baština tvrđave ostane središnja u svim razvojnim planovima.

Istaknuto

 • Slikovita morska tvrđava s panoramskim pogledima.
 • Uronite u povijest pulske tvrđave.
 • Idealno mjesto za ljubitelje povijesti i zaljubljenike u krajolike.
 • Istražite autentičnu austro-ugarsku arhitekturu.
 • Popularno mjesto za kulturne događaje i izložbe.
 • Obavezno posjetiti među glavnim atrakcijama Pule.

Od umirujućih plavih voda do sunčanih drevnih ulica, Pula ima puno toga za ponuditi. Međutim, postoji skriveni dragulj koji nadmašuje mnoge popularne lokacije – Tvrđava Bourguignon. Pripremite se za nezaboravno putovanje kroz povijest, prirodu i zadivljujuće poglede dok istražujete tajne Tvrđave Bourguignona.

O Tvrđavi Bourguignon Pula

Tvrđava Bourguignon, smješten na hrvatskoj obali, više je od arhitektonskog čuda; to je živi svjedok bogate povijesti koja je oblikovala prošlost Pule. Jedan korak unutar njegovih impozantnih zidina i odmah vas odvede na putovanje kroz vrijeme.

Svojom strateškom lokacijom s pogledom na more, ova tvrđava priča priče o prošlim vremenima, o vojnicima koji patroliraju njenim hodnicima i o pričama koje su se šaptale unutar njenih komora. Izgrađen krajem 19. stoljeća, Tvrđava Bourguignon jedna je od mnogih tvrđava koje krase pulski krajolik, trajna baština obrambene mreže Austro-Ugarske monarhije.

Predivan pogled na tvrđavu Punta Christo

Povijesni pregled: Šetnja kroz stranice vremena

Tvrđava Bourguignon, poput ostalih pulskih tvrđava, izgrađen je za vrijeme Austro-Ugarske vladavine u 19. stoljeću. Bilo je to burno vrijeme u europskoj povijesti, s imperijima koji su se natjecali za kontrolu strateških luka i trgovinskih ruta. Pula, sa svojom prirodnom lukom, bila je dragocjena imovina, a Austro-Ugari nisu željeli riskirati.

Tvrđava je dobila ime po francuskom pomorskom časniku, inženjeru i istraživaču Aimeu Bourguignonu, važnoj osobi u modernizaciji pulske obrane. Dizajniran s pažnjom na detalje i obrambene strategije, glavna svrha tvrđave bila je zaštita grada i njegove luke od potencijalnih osvajača.

Njegovi impresivni zidovi i strateški dizajn služili su ne samo kao odvraćanje za osvajače već i kao simbol moći i dominacije Austro-Ugarske monarhije u Jadranskoj regiji. Tvrđava je odoljela testu vremena i danas služi kao stalan podsjetnik na burnu prošlost Pule.

Kada posjetiti

Najbolje vrijeme za posjet Tvrđavu Bourguignonu je tijekom proljeća i ranog ljeta, kada su temperature umjerene, a gužve manje. Ovo je idealno vrijeme za istraživanje tvrđave i uživanje u predivnim pogledima koji se pružaju s njenih zidina.

Ljetni mjeseci, iako popularni među turistima, mogu biti prilično vrući, pa je preporučljivo nositi šešir, sunčane naočale i mnogo vode. Zima u Puli je blaga, ali mogu biti kišni dani, pa ako planirate posjetiti tvrđavu zimi, najbolje je provjeriti prognozu unaprijed.

Što možemo vidjeti u Tvrđavi Bourguignon Pula

Unutar tvrđave možete vidjeti različite komore i prostorije koje su nekad služile vojnicima. Također postoji niz izložbenih prostora gdje možete naučiti više o povijesti tvrđave i njenom značaju za Pulu. Panoramski pogledi na more i okolicu s tvrđave su spektakularni i pružaju savršenu priliku za fotografiranje.

Koliko dugo traje posjet

Većina posjetitelja provede otprilike 1-2 sata istražujući tvrđavu i uživajući u pogledima. Ako ste ljubitelj povijesti ili fotografije, možda ćete željeti provesti više vremena kako biste potpuno iskoristili svoj posjet.

Kako nabaviti ulaznice

Ulaznice za Tvrđavu Bourguignon mogu se kupiti na ulazu u tvrđavu ili unaprijed putem službene web stranice Pula Tourism. Za grupe se preporučuje rezervacija unaprijed kako bi se osigurao pristup i posebne popuste.

Savjet i preporuka

Da biste maksimizirali svoj posjet Tvrđavi Bourguignonu, evo nekoliko lokalnih savjeta:

 • Dođite rano kako biste izbjegli gužve, osobito tijekom turističke sezone.
 • Nosite udobnu obuću, jer će vam biti potrebno hodati po kamenitim stazama i stepenicama.
 • Ako posjećujete tvrđavu tijekom ljetnih mjeseci, ponesite šešir i vodu kako biste ostali hidratizirani.
 • Za najbolje fotografije, posjetite tvrđavu tijekom zlatnog sata ujutro ili kasno poslijepodne.

Kontakt

Kako doći

 • Nalazi se na Verudeli.
 • Usmjerite se prema Splendid Golden Rocks Resortu.
 • Prije ulaska u resort, parkirajte svoj automobil. Zatim uđite pješice u kamp i za otprilike 5 minuta stići ćete do Fort Bourguignon.

Gdje parkirati

 • Parkiranje je besplatno.
 • Parkirališno mjesto je praktično smješteno blizu ulaza u Splendid Golden Rocks Resort.

Lokacija

 

Gdje se nalazi Tvrđava Bourguignon u Puli?
Tvrđava Bourguignon smješten je na južnom vrhu istarskog poluotoka, s pogledom na Jadransko more, nekoliko minuta vožnje od centra Pule.
Postoji li ulaznica za posjet Tvrđavi Bourguignonu?
Može postojati simbolična naknada za određene posebne događaje ili izložbe. Preporučuje se provjeriti trenutno stanje ili cijene za specifične događaje prije posjete.
Kako mogu doći do Tvrđave Bourguignona iz centra Pule?
Do tvrđave možete doći autom, taksijem ili biciklom iz centra Pule. Neki lokalni turistički operatori mogu je uključiti kao stajalište na svojim rutama.
Postoje li vođene ture?
Iako redovite vođene ture možda ne postoje, posebni događaji ili festivali koji se održavaju u tvrđavi često imaju vođene elemente. Za najtočnije informacije kontaktirajte lokalni turistički ured ili organizatore događanja.
Što bih trebao vidjeti tijekom mog posjeta?
Primarne atrakcije su jedinstvena kružna arhitektura tvrđave, panoramski pogled na Jadransko more i eventualne izložbe ili događaji koji se održavaju.
Postoje li sadržaji ili objekti u tvrđavi?
Sadržaji mogu varirati ovisno o održavanim događajima. Osnovni sadržaji su dostupni, ali preporučljivo je ponijeti osnovne stvari poput vode, posebno tijekom ljeta.
Je li prikladno za djecu?
Da, tvrđava je prikladna za djecu, što je čini odličnim izletom za obitelj. Međutim, kao i na bilo kojoj povijesnoj lokaciji, pobrinite se da djeca budu pod nadzorom, posebno na područjima s visokim zidovima ili neravnim terenom.
Mogu li sudjelovati u događajima u tvrđavi?
Da, Tvrđava Bourguignon domaćin je raznim događanjima, od koncerata do kazališnih predstava. Provjerite lokalni kalendar događanja ili službenu web stranicu tvrđave (ako je dostupna) za nadolazeće aktivnosti.
Je li dopušteno korištenje dronova za fotografiranje u tvrđavi?
Korištenje dronova podložno je lokalnim propisima. Prije letenja dronom u tom području bitno je provjeriti s lokalnim vlastima ili upravom tvrđave.
Je li tvrđava dostupna tijekom cijele godine?
Dok sama tvrđava ostaje otvorena tijekom cijele godine, pristup, posebno za posebne događaje, može biti sezonski. Najbolje je unaprijed potvrditi ako planirate posjet tijekom izvansezonskog razdoblja.