Kino Valli Pula

Kino Valli Pula: Članak

Istaknuto

 • Stoljetna kinematografska baština u srcu Pule.
 • Jedinstven izbor projekcija od svjetskih hitova do nezavisnih filmova.
 • Ponosni član uglednih međunarodnih filmskih mreža.
 • Specijalizirani programi za njegovanje mladih filmskih entuzijasta.
 • Smješteno na povijesnoj šetnici Giardini među drevnim kamenim zidovima.
 • Filmskim entuzijastima u potrazi za raznolikim kinematografskim iskustvima.
 • Povijesnim zaljubljenicima znatiželjnima o bogatoj filmskoj baštini Pule.
 • Obiteljima koje traže programe prikladne za djecu.
 • Putnicima željnima svjedočenja spoja kulture i zabave.

O kinu Valli

Smješteno u srcu Pule, duž slavne šetnice Giardini, stoji Kino Valli – simbol bogate filmske baštine grada i svjetionik za filmske entuzijaste iz svih krajeva svijeta. Njegovi drevni kameni zidovi, ostaci prošlih vremena, šapuću priče o minulim erama, dok njegove živahne projekcije i dalje očaravaju današnju publiku. Ovo je duboko uranjanje u priču Kina Valli, povijesnog filmskog blaga Pule.

Počeci i rani dani

Kino Valli nije samo bilo koje kino; to je prvo pravo kino u Puli i jedino koje je sačuvano u svojoj izvornoj slavi. Lokacija kina se može pohvaliti drevnim kamenim zidovima koji odjekuju danima antike, dajući mu privlačnost za razliku od bilo kojeg drugog. Ti zidovi su svjedočili povijesti, od uspona i padova carstava do mijenjanja pejzaža umjetnosti i kulture.

Grad Pula upoznao se sa čarima kinematografije 1896. godine kada je putujući kinematograf prikazivao svoje filmove u Politeama Ciscutti, danas poznatom kao Istarsko narodno kazalište. Do 1906. godine, kada je Pula postala glavna baza austrijske ratne flota, uspostavljeno je prvo stalno kino. Kino Valli, sa svojom bogatom baštinom, živi je svjedok ovog dugotrajnog romana između Pule i filmova.

Transformacija kroz političke mijene

Tijekom stoljeća, Kino Valli, poput grada Pule, svjedočilo je nekoliko političkih i kulturnih promjena. Originalno poznato kao L’Alhambra tijekom austrijskog doba, kino je prošlo značajnu ekspanziju 1919. godine. Ovo je bilo kako bi se zadovoljio rastući broj gledatelja koji nisu došli samo radi filmova, već i za sportske sastanke, posebno boks.

Vjetrovi promjene doneseni talijanskim dobom odražavali su se na fasadi Kina Valli, koja je preuzela simbol “fascia” koji odražava fašističku ideologiju. S ovom promjenom, dobila je novo ime, ‘Sala Umberto’. Kasnije, kada je postala Centralna kuća kulture, postala je poznata kao Kino Zagreb, ime koje je nosila mnogo godina.

Stjecište filmskih entuzijasta

Kino Valli nije samo mjesto za gledanje filmova; to je iskustvo. Za razliku od mnogih modernih multipleksa koji se fokusiraju na komercijalne naslove, Kino Valli slavi umjetnost filma u cijelosti. Od svjetskih filmskih hitova do europskih i nezavisnih produkcija, nudi bogat izbor raznolikosti. Kao član uglednih međunarodnih filmskih organizacija poput Europa Cinemas i CICAE, ponosno zauzima svoje mjesto na globalnoj filmskoj karti.

Osim toga, kino je uvijek naglašavalo važnost upoznavanja s klasikama i retrospektivama, pretvarajući ga u utočište za filmske entuzijaste. Ta posvećenost je očita u njegovim opsežnim programima usmjerenim na filmsko obrazovanje i ponosnom članstvu u Europskoj udruzi dječjih filmova.

Kino za sve

Posvećenost Kina Valli pružanju programa za publiku svih dobi je pohvalna. Njihovi raznoliki programi, uključujući matineje Pula Film Festivala za djecu i edukativne radionice poput “Profesor Baltazarova laboratorija avantura”, pokazuju njihovu posvećenost. Inicijativa FUŠ – Film u školi, koja kroz cijelu godinu bira filmove za djecu, svjedoči o njihovoj posvećenosti njegovanju sljedeće generacije cinefila.

Zaključak

Kino Valli nije samo kino; to je institucija. Njegovi kameni zidovi stoje kao tihi svjedoci stalno evoluirajuće povijesti Pule, dok se njegovi ekrani osvjetljavaju pričama iz cijelog svijeta. Za stanovnike i turiste, posjet Kina Valli nije samo gledanje filma; to je biti dio baštine koja traje više od stoljeća. U svijetu gdje dominiraju multipleksi, Kino Valli stoji visoko, podsjećajući nas na vječnu magiju filma.

Povijesne činjenice

 • Drevni korijeni: Lokacija Kina Valli na popularnoj šetnici Giardini u Puli ima drevne korijene, jer je integrirana u bivše kamenje zidove koji datiraju još iz antike.
 • Pionirsko kino: Pulska filmska povijest je duboka. Već 1896. godine, stanovnici Pule imali su priliku gledati filmove kada je gostujući kinematograf prikazivao svoje filmove u Politeama Ciscutti.
 • Vojno kino: Do 1906. godine, glavna baza austrijske ratne flote u Puli imala je svoje stalno kino. To ističe značajnu ulogu koju je kino imalo čak i u vojnim okruženjima.
 • Jugoslavenska filmska meka: Za vrijeme jugoslavenske ere, Pula je postala središnji čvor za film, s prvim filmskim festivalom u ovoj regiji organiziranim 1954. godine u Areni.
 • Pionir filmskih zapisa: Zanimljivo je da je prvi filmski zapis na hrvatskom tlu snimljen u Puli. Lumièreov kameraman A. Promi snimao je manevre Austro-Ugarske mornarice 1898. godine.
 • Mijenjanje imena i uloga: Tijekom svoje duge povijesti, područje Kina Valli doživjelo je nekoliko transformacija. Jednom je nosilo ime L’Alhambra tijekom austrijske ere. Do 1919. godine, dvorana je proširena kako bi zadovoljila sve veći broj filmskih entuzijasta i sportskih sastanaka. Tijekom talijanske ere doživjela je još jednu transformaciju, usvajajući simbol “fascia” na svojoj fasadi u skladu s fašističkom ideologijom, te je preimenovana u Sala Umberto. Kasnije je postala dom Centralne kuće kulture, te je konačno dobila svoje trajnije ime – Kino Zagreb.
 • Mjesto susreta: S obzirom na svoju stratešku lokaciju na onome što se zvalo Korzo (gradska šetnica), Kino Valli bilo je popularno mjesto za mladež Pule, čineći ga ne samo mjestom za filmove već i značajnim društvenim čvorištem.

Kada posjetiti

Najbolje vrijeme za posjet Pulska Kina su večeri, posebno ako želite uhvatiti kasnonoćni film. Vikendi su obično prepuni, pa radni dani mogu ponuditi ugodnije iskustvo.

Što možemo vidjeti

Osim filmova, arhitektura kina je prava poslastica. Njegova složena fasada i interijeri pripovijedaju priče prošlosti. Posebne projekcije, retrospektive i filmski festivali su česti događaji koji nude jedinstveno filmsko iskustvo.

Koliko traje posjet

Tipičan film traje oko 2 sata. Međutim, odvojite dodatni sat ako želite istražiti prostor, uživati u lokalnim zalogajima ili prisustvovati događajima nakon projekcije.

Lokalni savjeti i trikovi

 • Odaberite večernje projekcije kako biste izbjegli gužvu.
 • Pogledajte njihov tjedni raspored za posebne projekcije.
 • Ugrabite lokalni zalogaj s obližnjih štandova prije vašeg filma.
 • Solo putnicima željnima uranjanja u pulska filmska kultura.
 • Parovima koji traže ugodan filmski spoj.
 • Grupama zainteresiranima za retrospektive filmova i festivale.

Kontakt

Kako doći

 • Kino Valli u Puli nalazi se u centru Pule, točnije na šetnici Giardini. Ne možete ga promašiti.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Mogu li rezervirati ulaznice za Pula Valli Kino online?
Da, većina projekcija omogućuje online rezervacije. Preporučljivo je provjeriti njihovu službenu web stranicu za najnovije informacije.
Postoje li posebni popusti za studente ili starije osobe?
Da, Pula Kino obično nudi popuste za studente i starije građane. Najbolje je izravno provjeriti s kinom.
Kakve filmove kino obično prikazuje?
Kino nudi mješavinu mainstream, indie, europskih i klasičnih filmova, prilagođavajući se širokom rasponu publike.
Je li prikladno za djecu?
Apsolutno! S programima poput “Laboratorija za avanture profesora Baltazara” i FUŠ – Film u školi, kino je vrlo popularno među mladim filmofilima.
Postoje li vođene ture za upoznavanje s poviješću kina?
Iako redovito nema vođenih tura, kino povremeno organizira posebne događaje i ture, posebno tijekom festivala.
Imaju li filmovi koji nisu na engleskom jeziku engleske titlove?
Većina filmova na stranim jezicima koji se prikazuju ovdje dolaze s engleskim titlovima. Međutim, uvijek je dobro unaprijed provjeriti.
Postoji li kafić ili restoran unutar kina?
Iako samo kino ne sadrži kafić, u blizini su brojni restorani i štandovi sa zalogajima za brzu užinu.