Rijetke limene trube iz 16. stoljeća otkrivene u južnoj Istri

Revolucionarno otkriće u podvodnoj arheologiji

Podvodni arheolozi došli su do nesvakidašnjeg otkrića uz južnu obalu Istre kod rta Kamenjak. U potonulom brodu iz 16. stoljeća iskopali su izvanredan nalaz – rijetke mjedene trube, jedinstvene u svjetskim razmjerima.

Razotkrivanje prošlosti: limene trube iz 16. stoljeća

U dubinama Jadranskog mora, u blizini mirnog akvatorija Premanture, arheolozi su otkrili olupinu broda prepunu povijesnog blaga. Među ovim blagom su izuzetno rijetke limene trube iz kasnog 16. stoljeća, proizvedene u Nizozemskoj i nikada prije nisu pronađene ni na jednom drugom arheološkom nalazištu.

Rijedak i vrijedan teret

Dr. Luka Bekić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru podijelio je uvide o ovom nevjerojatnom pronalasku. “Ove su trube transportirane u komadima. Po broju dijelova procjenjujemo da je bilo preko deset truba. Globalno, u poznatim muzejima postoji manje od deset truba iz 16. stoljeća.”

Ovo otkriće pozicionira Istru kao domaćina najveće svjetske zbirke ovih rijetkih truba, koje se isključivo proizvode u Leidenu, Nizozemska. Osim toga, teret na brodu uključivao je perle i keramičke posude, vjerojatno na putu za Veneciju, koja je u to vrijeme patila od gladi.

Nizozemsko podrijetlo broda

Podrijetlo broda dodatno je potvrdila sjevernoeuropska keramika pronađena uz trube. Dr. Bekić je istaknuo kako su ovi artefakti čvrsti dokaz nizozemskog naslijeđa broda.

Napredne tehnike u arheološkoj dokumentaciji

Roko Surić, također iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, objasnio je korištenje suvremenih digitalnih metoda u dokumentiranju lokaliteta. “Danas možemo izraditi fotogrametrijski model korištenjem digitalnih metoda, što skraćuje vrijeme ronjenja i omogućuje preciznu dokumentaciju segmenta nalazišta koje istražujemo, dajući nam u konačnici potpunu sliku nalazišta.”

Očuvanje i buduća izložba

Očekuje se da će trube, nakon detaljne restauracije, biti izložene u Puli. U međuvremenu, ostaci broda, uključujući tri topa, ostat će potopljeni, zaštićeni najsuvremenijom metodom koja se prvi put primjenjuje na ovom projektu.

Najsuvremenije tehnike očuvanja

Zdenka Vrgoč istaknula je inovativne tehnike očuvanja koje se koriste na lokalitetu. “Zaštitili smo topove anodama i ovim instrumentom mjerili potencijale. Ova metoda se pokazala vrlo učinkovitom, osiguravajući da se ne samo topovi, već i brodovi i drugi metalni predmeti mogu sačuvati pod vodom i prezentirati javnosti.”

Atrakcija za ronioce

Očekuje se da će ovo najnovije otkriće privući ronioce iz cijelog svijeta. Robert Lehotkaj iz Ronilačkog centra Indije istaknuo je: “Nova otkrića znače nove prilike za ronioce da istražuju svježe lokacije. Ova će stranica privući i nove i iskusne ronioce koji traže nova iskustva.”

Južna Istra: središte podvodne baštine

Do sada je u južnoj Istri otkriveno dvadesetak nalazišta potopljenih brodova, od kojih je pet pod zaštitom. Ovo najnovije otkriće dodaje još jedno značajno poglavlje bogatoj podvodnoj baštini regije.

Zaključak

Ovo revolucionarno arheološko otkriće ne samo da obogaćuje naše razumijevanje povijesne pomorske trgovine, već i pozicionira južnu Istru kao značajno mjesto za podvodnu arheologiju i ronilački turizam. Regija nastavlja otkrivati ​​svoja skrivena blaga, pozivajući entuzijaste povijesti i avanturiste da istraže njezine dubine.