Venecija

Otkrijte Veneciju: Putovanje kroz vrijeme i vodene putove

Dobrodošli u Veneciju, čudo arhitektonske genijalnosti i povijesnog sjaja, koje nježno pluta na azurnim vodama Jadranskog mora. To je grad gdje se prošlost i sadašnjost stapaju u elegantan tapiser kulture, umjetnosti i ljepote.

Istaknuto

 • Glavni grad regije Veneto, spoj povijesnog značaja i modernog šarma.
 • Grad bez cesta, ali s mrežom očaravajućih kanala.
 • Ikonične atrakcije poput Bazilike sv. Marka i Rialtovog mosta.
 • Vibrantne četvrti poput Dorsodura i Cannaregia, svaka sa svojim jedinstvenim karakterom.

Duboki uron u bogatu povijest Venecije

Venecija, grad na sjeveroistoku Italije, poznat je po svom jedinstvenom urbanom dizajnu i bogatoj povijesnoj baštini. Evo pregleda njene povijesti:

 • Rana povijest i osnivanje
  5. stoljeće: Osnivanje Venecije datira iz doba pada Zapadnog Rimskog Carstva, kada su germanska plemena i Huni napadali Italiju. Stanovnici regije Veneto pobjegli su na otoke Venecijanske lagune kako bi izbjegli ove invazije.
  6. do 8. stoljeća: Venecija se postupno razvijala iz zbirke malih zajednica u grad-državu (rani primjer republike), uglavnom zbog svoje strateške lokacije za trgovinu između Zapadne Europe i Bizantskog Carstva.
 • Uspon Venecije kao pomorske sile
  9. do 13. stoljeća: Venecija je izrasla u značajnu pomorsku silu. Bila je ključni igrač u križarskim ratovima i imala je velike koristi od trgovine s Bizantskim Carstvom i muslimanskim svijetom.
  12. stoljeće: Četvrti križarski rat, manipuliran od strane Venecije, doveo je do pljačke Carigrada, pojačavajući dominaciju Venecije na mediteranskim trgovačkim rutama.
 • Zlatno doba
  13. do 15. stoljeća: Često se naziva “Zlatnim dobom” Venecije. Tijekom ovog razdoblja, Venecija je bila na vrhuncu svoje moći. Poznata je po svojoj raskošnoj arhitekturi, poput slavne Bazilike sv. Marka, i postala je centar umjetnosti i kulture.
  Renesansno razdoblje: Venecija je bila glavni kulturni centar tijekom renesanse. Umjetnici poput Tiziana, Tintoretta i Veronesea doprinijeli su njezinom bogatom umjetničkom nasljeđu.
 • Padanje i propast
  Kraj 15. i 16. stoljeća: Otkriće novih trgovačkih ruta do Azije i Amerike od strane drugih europskih sila dovelo je do propadanja venecijanske pomorske dominacije.
  17. i 18. stoljeće: Moć Venecije nastavila je opadati, suočavajući se s ekonomskim padom i epidemijama kuge.
  1797: Venecija je pala u ruke Napoleona Bonapartea, označavajući kraj tisućljetne neovisnosti Venecijanske Republike.
 • Moderna povijest
  19. stoljeće: Nakon kratkog razdoblja austrijske vladavine, Venecija je postala dio Kraljevine Italije 1866. godine.
  20. stoljeće i dalje: Venecija se suočavala s izazovima poput poplava i utjecaja masovnog turizma, ali ostaje značajno kulturno i turističko odredište, poznato po svojoj umjetnosti, arhitekturi i jedinstvenom urbanom dizajnu.
 • Kulturna značajnost
  Karneval u Veneciji: Poznat po svojim raskošnim maskama i kostimima, Karneval je simbol venecijanske kulturne povijesti.
  Venecijanska umjetnost i glazba: Venecija je bila glavni centar za razvoj glazbe, posebno opere, i likovnih umjetnosti.
  Povijest Venecije obilježena je njezinom jedinstvenom pozicijom kao mostom između Istoka i Zapada i ulogom kao glavne pomorske sile. Njezino arhitektonsko i kulturno nasljeđe i dalje privlače divljenje i posjetitelje iz cijelog svijeta.

Koliko traje posjet?

Trajanje posjeta Veneciji može se znatno razlikovati ovisno o nekoliko faktora, uključujući osobne interese, tempo putovanja i specifične atrakcije koje želite vidjeti. Evo nekih općih smjernica:

Jedan dan u Veneciji: Brzi obilazak

Jutro: Trg sv. Marka i okolica

Počnite na Trgu sv. Marka: Dođite rano kako biste izbjegli gužve. Ovaj ikonični trg dom je nekih od najpoznatijih zdanja Venecije.

Bazilika sv. Marka: Divite se njezinoj prekrasnoj italo-bizantskoj arhitekturi. Ne propustite prekrasne mozaike unutar.
Zvonik crkve sv. Marka: Razmislite o brzom usponu na zvonik za panoramski pogled na grad.
Duždeva palača: Istražite ovaj simbol slavne prošlosti Venecije. Palača je remek-djelo gotičke arhitekture, a njezini interijeri su jednako impresivni.

Most uzdaha: Kratka šetnja od Duždeve palače, ovaj poznati most nudi slikovit pogled i uvid u povijest Venecije.

Podne: Ručak i Rialtov most

Ručak: Ugrabite brzi ručak u jednom od lokalnih ugostiteljskih objekata. Isprobajte neke venecijanske specijalitete poput cicchetti (malih zalogaja) ili risotto al nero di seppia (rižoto s tintom lignje).

Rialtov most i tržnica: Prošetajte prema Rialtovom mostu, jednoj od najpoznatijih građevina Venecije. Istražite obližnju tržnicu Rialto za uvid u lokalni život.

Poslijepodne: Vožnja gondolom i šetnja manje poznatim područjima

Vožnja gondolom: Doživite Veneciju s njezinih kanala. Vožnja gondolom, iako turistička, esencijalno je venecijansko iskustvo.

Istražite stražnje ulice: Provedite poslijepodne lutajući venecijanskim manje poznatim ulicama. Posjetite područja poput Cannaregia ili Židovske četvrti za autentičniji osjećaj grada.

Opcionalni posjet muzeju: Ako imate vremena, posjetite muzej poput Peggy Guggenheim Collection za modernu umjetnost ili Gallerie dell’Accademia za venecijanske remek-djela.

Večer: Četvrt Dorsoduro i večera

Četvrt Dorsoduro: Kako se večer približava, uputite se u četvrt Dorsoduro. Ovo područje je poznato po svojoj živopisnoj atmosferi, s mnogo barova i umjetničkih galerija.

Večera: Zaključite dan večerom u lokalnoj trattoriji. Uživajte u venecijanskoj kuhinji, možda u jelima na bazi morskih plodova, koja su osnovna u Veneciji.

Opcionalna večernja šetnja: Ako niste previše umorni, šetnja uz obalu Zattere ili kroz Trg sv. Marka noću nudi miran završetak vašeg užurbanog dana.

Savjeti za vaš jednodnevni izlet
Počnite rano: Da biste maksimalno iskoristili dan, počnite s istraživanjima rano.
Nosite udobnu obuću: Hodat ćete puno, stoga je udobna obuća neophodna.
Ostanite hidrirani: Ponesite bocu vode, posebno tijekom toplijih mjeseci.
Budite fleksibilni: Veneciju je najbolje doživjeti opuštenim tempom, stoga nemojte žuriti. Ako vam nešto privuče pažnju, odvojite vrijeme za istraživanje!

2 dana u Veneciji: Itinerer

Dan 1: Ikonografska Venecija

Jutro: Trg sv. Marka

 • Počnite rano u Bazilici sv. Marka: Divite se prekrasnim mozaicima i predivnom pogledu s terase.
 • Zvonik crkve sv. Marka: Popnite se na zvonik za panoramski pogled na grad.
 • Duždeva palača: Istražite simbol venecijanske moći i povijesti.

Poslijepodne: Veliki kanal i Rialtov most

Ručak u obližnjoj trattoriji za autentičnu venecijansku kuhinju.

 • Obilazak Velikog kanala: Vozite se vaporettom duž Velikog kanala.
 • Rialtov most: Posjetite najstariji most preko kanala i istražite okolna tržišta.

Večer: Istraživanje lokalnih četvrti

 • Dorsoduro: Prošećite ovom umjetničkom četvrti.
 • Večera u Dorsoduru: Probajte lokalna jela od morskih plodova.

Dan 2: Skrivena Venecija i otoci

Jutro: Cannaregio i Židovska četvrt

 • Četvrt Cannaregio: Počnite u ovom manje turističkom području.
 • Židovska četvrt: Posjetite povijesne sinagoge.

Poslijepodne: Otoci Murano i Burano

 • Murano: Poznat po svojem staklarstvu.
 • Ručak na Muranu ili spakirajte piknik.
 • Burano: Poznat po izradi čipke i šarenim kućama.

Večer: Opuštanje u Veneciji

 • Opustite se uz večeru: Uživajte u večeri uz kanale.
 • Šetnja na zalasku sunca: Prošećite promenadom Zattere ili kroz Trg sv. Marka.

Dodatni savjeti:

 • Kupite propusnicu za Vaporetto za često korištenje vodenog autobusa.
 • Nosite bocu vode – u Veneciji postoji mnogo javnih fontana.
 • Nosite udobne cipele zbog puno hodanja.
 • Rezervirajte popularne restorane ili ture unaprijed.
 • Počnite dan rano kako biste izbjegli gužve.

Kada posjetiti

Odabir najboljeg vremena za posjet Veneciji ovisi o raznim faktorima kao što su vrijeme, veličina gužvi i lokalni događaji. Evo razrade kako biste lakše odlučili:

Vrhunska sezona (kasno proljeće do rane jeseni, posebno od lipnja do kolovoza)

Prednosti: Toplo i sunčano vrijeme, idealno za razgledavanje i uživanje u vanjskim kafićima.
Nedostaci: To je vrhunac turističke sezone, stoga očekujte velike gužve i više cijene. Venecija može biti prilično vruća i vlažna tijekom ljetnih mjeseci, posebno u srpnju i kolovozu.

Međusezona (travanj do početka lipnja, rujan do listopada)

Prednosti: Ugodno vrijeme s manje gužvi nego u vrhunskoj sezoni. Proljeće donosi gradu život cvjetanjem cvijeća, dok jesen nudi mirniju atmosferu.
Nedostaci: Povremeni pljuskovi, posebno u proljeće. Neke turističke usluge mogu imati smanjeno radno vrijeme u usporedbi s vrhuncem sezone.

Niska sezona (studeni do ožujka)

Prednosti: Manje turista i niže cijene smještaja i letova. Grad ima više lokalni osjećaj tijekom ovog razdoblja, što omogućuje autentičnije iskustvo.
Nedostaci: Hladnije i nepredvidljivo vrijeme, s većom vjerojatnošću za acqua alta (visoka voda/poplave), posebno u kasnoj jeseni i zimi. Neka poduzeća mogu biti zatvorena ili imati ograničeno radno vrijeme.
Posebne razmatranja
Karneval: Ako vas zanima doživljaj poznatog venecijanskog karnevala, planirajte posjet u tjednima prije Korizme (obično u veljači). To je jedinstveno i živopisno iskustvo, ali i popularno, stoga očekujte veće gužve i više cijene.
Biennale: Ljubitelji umjetnosti možda razmišljaju o posjetu tijekom Venecijanskog bijenala, jednog od najprestižnijih kulturnih događaja na svijetu, održavanog od kasnog proljeća do kasne jeseni svake neparno numerirane godine.
Acqua Alta: Venecija doživljava visoke razine vode u jesen i zimu. Iako to može biti jedinstveno iskustvo, može također otežati planove za razgledavanje.

Preporuka:
Za ravnotežu dobrog vremena, upravljivih turističkih gužvi i mogućnosti uživanja u većini atrakcija Venecije, međusezona (travanj do početka lipnja, rujan do listopada) često se smatra najboljim vremenom za posjet. Međutim, vaš izbor treba biti usklađen s vašim preferencijama za vrijeme, razinama gužve i specifičnim događajima ili iskustvima koja želite uživati u Veneciji.

Kako doći

 • Putovali iz Pule, grada smještenog u Hrvatskoj, do Venecije u Italiji, može biti uzbudljivo putovanje dok se krećete iz jednog povijesnog obalnog grada u drugi preko Jadranskog mora. Evo glavnih načina za to putovanje:

  Trajektom

  • Dostupnost: Postoje sezonske trajektne usluge koje povezuju Pulu s Venecijom, obično dostupne od travnja do listopada.
  • Trajanje: Putovanje trajektom traje oko 3 do 4 sata.
  • Iskustvo: Ova opcija pruža slikovitu rutu preko Jadranskog mora i može biti vrlo ugodno iskustvo, ovisno o vremenskim uvjetima.

  Automobilom

  • Trajanje: Vožnja iz Pule do Venecije traje otprilike 3 do 4 sata, pokrivajući udaljenost od oko 250 kilometara.
  • Ruta: Put obično uključuje vožnju kroz Sloveniju, stoga osigurajte da imate potrebne putne isprave za prelazak granice.
  • Cestarine: Budite spremni na cestarine duž puta.
  • Parkiranje u Veneciji: Budući da je Venecija grad bez automobila, morat ćete parkirati u jednom od garaža na kopnu ili otoku Tronchetto i nastaviti brodom ili pješice.

  Autobusom

  • Trajanje: Putovanje autobusom može trajati otprilike 5 do 7 sati, ovisno o usluzi i ruti.
  • Pružatelji usluga: Razne autobusne kompanije prometuju između Pule i Venecije, ali rute mogu zahtijevati promjenu, često u Trstu u Italiji.

  Kombinacijom vlaka i autobusa

  • Opcija 1: Autobusom iz Pule do Trsta, zatim vlakom iz Trsta do Venecije.
  • Opcija 2: Autobusom do obližnjeg grada u Hrvatskoj s željezničkom stanicom (poput Rijeke), zatim vlakom do Venecije.
  • Trajanje: Ova opcija može trajati malo duže zbog transfera, ali je način da doživite i autobusni i željeznički promet u regiji.

  Avionom

  • Direktni letovi: Nema direktnih letova iz Pule do Venecije, jer je udaljenost prilično kratka za zračni put.
  • Neizravni letovi: Mogli biste potencijalno letjeti s presjedanjem, ali to bi bilo manje vremenski učinkovito i skuplje od ostalih načina prijevoza.

  Savjeti za vaše putovanje

  • Provjerite vozne redove unaprijed: Redovi vožnje trajekta i autobusa mogu se mijenjati ovisno o sezoni.
  • Rezervirajte unaprijed: Posebno tijekom vrhunca turističke sezone, preporučljivo je rezervirati karte unaprijed.
  • Putni dokumenti: Osigurajte da imate važeće putne isprave, posebno ako vaša ruta uključuje prelazak međunarodnih granica.
  • Razmislite o svojim potrebama: Odaberite način prijevoza koji najbolje odgovara vašem rasporedu, proračunu i putničkim preferencijama.

  Svaki način prijevoza nudi drugačije iskustvo, pa možete odabrati na temelju svojih preferencija za udobnost, krajolik i vrijeme putovanja.

Gdje parkirati

 • Kada posjećujete Veneciju, važno je zapamtiti da je povijesni centar u potpunosti pješačka zona i može se kretati samo pješice ili brodom. Stoga, ako putujete u Veneciju automobilom, morat ćete ga parkirati na ulaznoj točki u grad. Evo nekih popularnih opcija za parkiranje:

  Parkirališne opcije na kopnu (Mestre)

  1. Parkirališta u Mestru: Općenito su jeftinija od parkiranja na otoku Venecija. Možete parkirati svoj automobil ovdje, a zatim vlakom ili autobusom do Venecije. Putovanje iz Mestra do Venecije javnim prijevozom obično traje oko 10-15 minuta.

  Parkiranje na otoku Tronchetto

  1. Parkiralište Tronchetto: Nalazi se odmah prije ulaza u Veneciju, najveće je parkiralište u gradu. Iz Tronchetta možete uzeti Vaporetto (voden autobus) ili People Mover (automatizirani tramvaj) do povijesnog centra.

  Parkiranje na Piazzale Roma

  1. Garaža San Marco: Najpogodnija opcija ako želite parkirati što bliže centru grada. Piazzale Roma je posljednja točka koja se može doći automobilom, a od tamo možete nastaviti pješice ili Vaporettom.
  2. Autorimessa Comunale AVM: Velika pokrivena garaža smještena na Piazzale Roma. Malo je jeftinija od Garaže San Marco, ali često se brzo popuni.

  Razmatranja za parkiranje

  • Rezervacija: Posebno tijekom vrhunca turističke sezone, dobra je ideja rezervirati svoje parkirno mjesto unaprijed.
  • Troškovi: Parkiranje u Veneciji može biti skupo, posebno na Piazzale Roma. Parkiranje u Mestru i putovanje u Veneciju vlakom ili autobusom može biti povoljnija opcija.
  • Pristupačnost: Ako imate problema s pokretljivošću ili puno prtljage, parkiranje na Piazzale Roma može biti najpogodnija opcija.
  • Trajanje boravka: Za duže boravke razmislite o parkiranju u Mestru kako biste uštedjeli na troškovima.

  Alternativa: Parkiraj i vozi

  • Parkirajte izvan Mestra: Možete razmisliti o parkiranju u gradovima izvan Mestra i putovanju vlakom do Venecije. Neke željezničke stanice imaju besplatna parkirališta.

  Savjeti

  • Provjerite radno vrijeme: Osigurajte da je parkiralište otvoreno tijekom vašeg boravka u Veneciji.
  • Sigurnost: Odaberite parkiralište s dobrim sigurnosnim značajkama, posebno ako u automobilu ostavljate vrijednosti.

  Parkiranje vašeg automobila i korištenje javnog prijevoza u Veneciji ili hodanje je odličan način da doživite grad bez muke oko navigacije kroz njegovu složenu mrežu kanala i pješačkih staza.

Lokacija

Često postavljana pitanja

Kako mogu putovati iz Pule u Veneciju?
Možete putovati iz Pule u Veneciju trajektom, automobilom, autobusom ili kombinacijom autobusa i vlaka. Trajektna usluga je sezonska i nudi slikovito putovanje, dok vožnja automobilom ili autobusom nudi više opcija tijekom cijele godine.
Postoji li izravna trajektna linija iz Pule za Veneciju?
Da, postoji sezonska izravna trajektna usluga iz Pule za Veneciju. Obično radi od travnja do listopada i traje oko 3 do 4 sata.
Koja je udaljenost vožnje iz Pule do Venecije i koliko dugo traje?
Udaljenost vožnje je oko 250 kilometara, a traje otprilike 3 do 4 sata, ovisno o prometu i vremenu potrebnom za prelazak granice.
Trebam li proći kontrolu granice prilikom putovanja iz Pule u Veneciju?
Da, proći ćete kontrolu granice prilikom putovanja iz Pule (Hrvatska) u Veneciju (Italija), jer Hrvatska nije dio Schengenskog područja. Osigurajte da imate potrebne putne isprave.
Gdje mogu parkirati svoj automobil u Veneciji?
Automobil možete parkirati na parkiralištu Tronchetto ili u garažama na Piazzale Roma u Veneciji. Alternativno, razmislite o parkiranju u Mestru i korištenju javnog prijevoza za ulazak u Veneciju.
Kada je najbolje vrijeme za posjet Veneciji iz Pule?
Najbolje vrijeme za posjet Veneciji je tijekom međusezone (od travnja do početka lipnja i od rujna do listopada) zbog ugodnog vremena i manje gužve.
Mogu li koristiti euro u Veneciji i koja je valuta u Puli?
Da, euro je valuta u Italiji. U Puli je valuta Euro.
Postoje li jezične barijere za engleskogovorne turiste u Veneciji?
Venecija je glavno turističko odredište, pa mnogi lokalni stanovnici u turističkoj industriji govore engleski. Međutim, učenje nekoliko osnovnih fraza na talijanskom jeziku uvijek je cijenjeno.
Što ne smijem propustiti u Veneciji na jednodnevnom izletu iz Pule?
Ne propustite Trg sv. Marka, Baziliku sv. Marka, vožnju gondolom, Rialtov most i istraživanje čarobnih kanala i stražnjih ulica Venecije.
Je li Venecija pješački grad i trebam li koristiti javni prijevoz?
Venecija je vrlo pješačka i najbolje se istražuje pješice. Međutim, možda ćete htjeti koristiti vodene autobuse (Vaporetti) za posjet različitim otocima ili područjima dalje od centra grada.