Utvrda Casoni Vecchi Pula

Otkrivanje Utvrde Casoni Vecchi Pula: Bezvremenski dragulj na Monte Paradisu

Zadnje ažuriranje:

 • Status: Trajno zatvoreno!
 • Zadnje ažuriranje (2023): Svaka povijesna građevina ima svoju priču koju priča kroz vijekove, a među njima je i “Utvrda Casoni Vecchi Pula”. Ova utvrda, smještena na slikovitom brežuljku Monte Paradiso, svjedoči o burnoj povijesti Pule i cijele Istarske regije.No, s vremenom, kao i mnoge druge građevine, utvrda je izgubila svoju prvobitnu vojnu funkciju. Unatoč tome, njena impozantna struktura i panoramski pogled koji nudi čine je omiljenom točkom za mnoge posjetitelje i turiste. Međutim, na žalost, trenutno je Utvrda Casoni Vecchi Pula trajno zatvorena za javnost. Iako su se tijekom godina pojavljivale rasprave i inicijative o njenoj obnovi i prenamjeni, do danas nema konkretnih informacija o planovima za uređenje ove važne povijesne građevine.

Istaknuto

 • Strateška lokacija Monte Paradiso
 • Austrijsko arhitektonsko majstorstvo
 • Panoramski pogledi na Pulu
 • Svjedok Prvog svjetskog rata
 • Ostaci Monte Paradiso Punka
 • Vanjska veličanstvenost & misterije
 • Povijesne vođene ture

Povijest: Korijeni Utvrde Casoni Vecchi Pula

Izgrađena od strane Austrijskog carstva između 1852. i 1854., Utvrda Casoni Vecchi Pula stoji kao ponosni svjedok posvećenosti carstva zaštiti glavne luke svoje mornarice. Koristeći materijale poput betona i čelika, ova utvrda je predstavnik arhitektonskog majstorstva iz tog doba.

Utvrda Casoni Vecchi Pula

Povijesne činjenice

Utvrda Casoni Vecchi Pula svjedočanstvo je složene povijesti Pule i njezine strateške važnosti. Iako nemam specifične jedinstvene činjenice izvan onoga što ste pružili, mogu proširiti njezin povijesni kontekst na temelju pruženih podataka i opće povijesne pozadine regije:

 • Austrijska pomorska važnost: Utvrda je izgrađena od strane Austrijskog carstva između 1852. i 1854. Tijekom tog razdoblja, Austrijanci su željeli osigurati svoje pomorske i mornaričke interese na Jadranskom moru. Pula, kao značajna luka, imala je ogromnu stratešku važnost, što je činilo zaštitu ove luke vrhunskim prioritetom.
 • Napredna izgradnja: Upotreba betona i čelika u izgradnji utvrde sredinom 1850-ih pokazuje napredno razmišljanje i sposobnosti Austrijskog carstva. Takvi materijali ne samo da su osigurali trajnost utvrde već su odražavali majstorstvo carstva u modernim tehnikama izgradnje.
 • Svjedok Prvog svjetskog rata: Spomen godine 1914. u vremenskoj crti utvrde usklađuje se s početkom Prvog svjetskog rata. Vjerojatno je utvrda bila svjedokom pojačanih aktivnosti tijekom tog vremena jer je Austro-Ugarska Monarhija, čiji je dio bila Pula, bila jedna od glavnih zaraćenih strana.
 • Kulturna transformacija: Punk glazbeni festival Monte Paradiso u 1990-ima pokazuje transformaciju utvrde iz vojne strukture u kulturno mjesto. Ova promjena pokazuje kako su povijesna mjesta u Puli, kao i mnoga druga širom svijeta, tijekom vremena evoluirala da služe različitim ulogama u društvu.
 • Strateška lokacija: Budući da je smještena na brdu Monte Paradiso, ukazuje na to da utvrda nije bila namijenjena samo zaštiti luke već i pružanju strateške točke za nadzor. Visina bi vojnicima omogućila praćenje bilo kakvih dolazećih prijetnji s kopna i mora.
 • Zatvoreni interijeri: Razlog zbog kojeg je unutrašnjost utvrde zatvorena za posjetitelje mogao bi biti zbog napora za očuvanjem ili sigurnosnih briga. Mnoge povijesne strukture imaju delikatne interijere koji bi mogli biti oštećeni stalnim kretanjem ili mogu imati područja koja nisu sigurna za opću javnost.

Kada posjetiti Utvrdu Casoni Vecchi

Proljeće i jesen su najbolja vremena, pružajući ugodno vrijeme i manje gužve.

Što možemo vidjeti u Utvrdi Casoni Vecchi

Osim povijesne važnosti i arhitektonske ljepote, posjetitelji mogu uživati u panoramskim pogledima na Pulu i okolna područja. Možda će također biti posebna izložba ili informacijski centar koji pruža dodatne informacije o utvrdi i njezinoj ulozi u povijesti Pule. Zanimljivo je također istražiti okolne šumske staze i vidjeti ostatke punk festivala.

Utvrda Casoni Vecchi Pula Monte Paradiso

Koliko dugo traje posjet

Većina posjetitelja provodi između 1 i 2 sata istražujući vanjski dio tvrđave i uživajući u pogledima, pogotovo jer je unutrašnjost zatvorena za javnost.

Savjet & preporuka

 • Obavezno nosite udobne cipele jer će istraživanje terena oko tvrđave zahtijevati hodanje po neravnom tlu.
 • Ako posjećujete tijekom ljetnih mjeseci, ponesite suncobran ili šešir i dovoljno vode.
 • Posjet u rano jutro ili kasno poslijepodne može pružiti manje gužve i ljepše svjetlosne uvjete za fotografiju.
 • Provjerite ima li lokalnih vodiča koji nude ture. Lokalna perspektiva može pružiti bogate informacije o tvrđavi koje možda nećete pronaći u turističkim brošurama.

Radno vrijeme

Budući da je unutrašnjost tvrđave zatvorena za javnost, nema službenih radnih sati. No, posjeta tijekom dnevnog svjetla preporučuje se kako bi se u potpunosti iskoristilo iskustvo.

Kontakt

 • Adresa: Rohreggerova ul. 54, 52100, Pula

Kako doći

 • Nalazi se na Vidikovcu.
 • Jednostavno koristite svoj navigacijski sustav, i odvest će vas direktno do tvrđave.

Gdje parkirati

 • Parkiranje je besplatno.
 • Praktično smješteno blizu Fort Casoni Vecchi Pula.

Lokacija

Je li unutrašnjost Puljske tvrđave otvorena za turiste?
Ne, unutrašnjost tvrđave trenutno nije otvorena za posjetitelje.
Mogu li prisustvovati punk glazbenom festivalu Monte Paradiso tamo?
Festival se održavao u tvrđavi tijekom 1990-ih, ali više nije aktivan događaj na ovoj lokaciji.
Koji su materijali korišteni za izgradnju tvrđave?
Austrijsko carstvo koristilo je beton i čelik za njenu izgradnju.
Zašto je tvrđava izgrađena?
Austrijsko carstvo izgradilo je između 1852. i 1854. kako bi zaštitilo glavnu luku svoje mornarice.
Postoje li vođene ture?
Iako postoje vođene ture po Puli, najbolje je lokalno provjeriti ture specifične za Fort Casoni Vecchi Pula.
Postoji li dostupno parkiranje?
Ograničeno parkiranje može biti dostupno na podnožju brda, ali najbolje je koristiti javni prijevoz ili taksije.
Postoje li u blizini restorani ili kafići?
Pula se može pohvaliti nizom mjesta za jelo. Preporučuje se istraživanje središta Pule za različite opcije.

Sa svojom bogatom poviješću, arhitektonskom veličinom i slikovitim pogledima, Fort Casoni Vecchi Pula