Otok Gaž Pula

Očaravajuća bijeg na otok Gaž: skriveni dragulj Brijunskog arhipelaga

Istaknuto

 • Prirodni oblik: Otok je prirodnog oblika ribe, što mu odozgo daje osebujnu i prepoznatljivu siluetu.
 • Nenaseljeno i netaknuto : Otok Gaž je nenaseljen, nudi netaknutu prirodnu ljepotu i miran utočište od turistički napučenijih područja.
 • Privatni pristup: Iako nema javnog prijevoza za posjet otoku, moguće je privatno putovanje na otok, što ukazuje na ekskluzivno i mirno iskustvo.
 • Dio Nacionalnog parka : Kao dio Nacionalnog parka Brijuni, otok Gaž je pod zaštitom, čime se čuva njegov prirodni okoliš.

O Otoku

Otok Gaž, prirodni dragulj Nacionalnog parka Brijuni, osvaja posjetitelje jedinstvenim ribljim oblikom koji odskače od plavetnila Jadrana. Ovaj nenaseljeni otočić utjelovljuje netaknutu divljinu, nudeći miran bijeg kao niti jedan drugi. Dostupan samo privatnim putem, Gaž obećava ekskluzivno i mirno iskustvo, daleko od užurbanih turističkih mjesta. Kao zaštićeni dio Nacionalnog parka Brijuni, njegov netaknuti okoliš, od bujne vegetacije do kristalno čistog mora, brižno je očuvan, što ga čini utočištem za ljubitelje prirode i utočištem za one željne mira.

Opće informacije o otoku Gaž

Obala: Otok Gaž krasi obala duga 1128 metara, pružajući dovoljno prostora za istraživanje i uživanje u njegovim prirodnim ljepotama.

Oblik : Jedinstveni riblji oblik otoka nije samo fascinantan prirodni fenomen već i zaštitni znak otoka po kojemu je lako prepoznatljiv s visine.

Nenaseljen: Bez stalnih stanovnika, otok Gaž ostaje netaknuto prirodno okruženje, savršeno za one željne osame i nesmetanog spoja s prirodom.

Pristup : Iako nema mogućnosti javnog prijevoza do otoka Gaža, moguće je organizirati privatno putovanje za ekskluzivan i miran posjet daleko od užurbanih turističkih područja.

Savjet i preporuka

 • Planirajte unaprijed : Budući da je otok Gaž dostupan samo privatnim brodom, svakako unaprijed dogovorite prijevoz.
 • Ponesite osnovne stvari: Spakirajte hranu, vodu i zaštitu od sunca jer na otoku nema nikakvih sadržaja.
 • Ekološki osviješten posjet: Ne zaboravite ostaviti nikakav trag, ponesite svo smeće sa sobom kako biste zaštitili ekosustav otoka.
 • Fotografija: Ponesite svoj fotoaparat za jedinstvenu priliku da uhvatite oblik ribe na otoku iz broda ili drona.
 • Promatranje divljih životinja: Ponesite dalekozor za promatranje ptica i eventualno uočavanje morskog života oko otoka.
 • Provjerite vrijeme: Prije polaska provjerite lokalne vremenske uvjete za sigurno i ugodno putovanje.
 • Poštujte divlje životinje: Držite se na sigurnoj udaljenosti od svih životinja na koje naiđete kako ih ne biste uznemiravali.

Kako doći

Za posjet otoku Gažu trebat ćete se posebno dogovoriti prijevoz jer do ovog skrovitog raja ne postoji direktan javni prijevoz. Evo koraka za planiranje putovanja:

 1. Putovanje u Pulu: Započnite svoju avanturu putovanjem u Pulu, najbliži veći grad na istarskom poluotoku, koji je lako dostupan automobilom, autobusom ili avionom.
 2. Iznajmljivanje privatnog broda: Iz Pule možete unajmiti privatni brod koji će vas prevesti preko Fažanskog tjesnaca do otoka Gaža. Preporuča se rezervirati ovo unaprijed kako biste osigurali dostupnost.
 3. Obilazak s vodičem: Razmislite o rezerviranju vođene ture koja uključuje otok Gaž kao dio obilaska. To često dolazi s dodatnom pogodnošću stručnog vodiča koji će poboljšati vaše iskustvo.

Imajte na umu da je otok Gaž dio Nacionalnog parka Brijuni, pa sve posjete trebaju biti u skladu s propisima parka radi zaštite prirodnog okoliša. Za najnovije smjernice i ograničenja provjerite kod lokalnih vlasti ili svog organizatora putovanja.

Lokacija

Kako doći do otoka Gaža?
Morate organizirati privatni prijevoz brodom iz Pule ili obližnje luke, jer ne postoji javna trajektna linija do otoka.
Trebam li dopuštenje za posjet otoku Gažu?
Da, budući da je dio Nacionalnog parka Brijuni, možda ćete trebati dopuštenje ili obilazak s vodičem u organizaciji uprave parka.
Mogu li prespavati na otoku Gažu?
Ne, otok Gaž je nenaseljen i nema smještajnih kapaciteta. Posjetitelji se obično vraćaju na kopno isti dan.
Ima li na otoku Gažu kakvih sadržaja?
Ne, otok je nenaseljen i nema objekata, stoga ponesite svoje zalihe i pobrinite se da sav otpad ponesete sa sobom.
Trebam li na nešto pripaziti prilikom posjeta otoku Gažu?
Trebate voditi računa o prirodnom okruženju, pridržavati se svih pravila parka i izbjegavati uznemiravanje divljih životinja na koje naiđete.
Koje je najbolje doba godine za posjetiti otok Gaž?
Najbolje vrijeme za posjet je tijekom ljetnih mjeseci kada je vrijeme pogodno za putovanja brodom i aktivnosti na otvorenom.
Mogu li ići na kupanje na otok Gaž?
Da, možete plivati ​​u okolnim vodama, ali imajte na umu da nema spasilaca na dužnosti, stoga plivajte na vlastitu odgovornost.