Gradska tržnica Pula

Gradska tržnica Pula: Odredište iz snova svakog putnika

 • Ljubiteljima hrane u potrazi za svježim proizvodima.
 • Kupcima koji traže lokalne proizvode i autentične suvenire.
 • Putnicima željnim upuštanja u lokalne tradicije i svakodnevni život.
 • Povjesničarima i ljubiteljima kulture koji žele doživjeti prošlost Pule.

Istaknuto

 • Živahna tržnica s bogatom poviješću koja seže stoljećima unazad.
 • Impresivna ponuda morskih plodova svježe ulovljenih iz Jadranskog mora.
 • Šarene štandovi s obiljem lokalnog voća i povrća.
 • Unutrašnji i vanjski prostori, idealni za kupovinu u svim vremenskim uvjetima.

O gradskoj tržnici Pula

Kada se nađete u Puli, gradska tržnica nije samo mjesto, to je doživljaj. Da zidovi ove živahne tržnice mogu pričati, ispričali bi priče stoljećima unazad, isprepletene s bogatom poviješću grada. Kao putopisac, osjetio sam snažnu privlačnost prema ovom mjestu, ne samo zbog proizvoda već i zbog priča koje krije.

Smještena u srcu Pule, tržnica nudi razne štandovi, kako unutra tako i vani. Dok sam se šetao, osjećala se živost. Trgovci nude najsvježije morske plodove – ribe koje sjaje kao da su upravo izvađene iz Jadrana, i rakovi koji škljocaju svojim kliještima. Nizovi tezgi prikazivali su šarenilo voća i povrća, ističući bogatu zemlju i poljoprivrednu baštinu regije.

Još jedan izvanredan aspekt tržnice je njena pristupačnost. Bio sam zadovoljan vidjeti da je prilagođena za osobe u invalidskim kolicima, osiguravajući da svi, bez obzira na pokretljivost, mogu uživati u čarima tržnice. Za one koji preferiraju unutrašnju kupovinu, posebno tijekom hladnijih mjeseci ili povremenih kišnih dana, iskustvo kupnje unutar tržnice je jednako očaravajuće. Zaštićeni od elemenata, dočekuje vas niz mirisnog cvijeća, odresaka lokalnog mesa i drugih primamljivih proizvoda.

Tržnica Pula

Ribarnica

U povijesnom središtu Pule, ribarnica stoji kao svjedok bogate pomorske baštine regije. Živahno mjesto za lokalce i turiste, ova tržnica je mjesto gdje se ponosno izlažu svježe ulovi dana u živopisnom nizu boja, veličina i vrsta.

Arhitektura ribarnice je posebna, savršeno se uklapajući u pulske antičke rimske i venecijanske utjecaje. Unutra, visoki stropovi i veliki prozori dopuštaju jadranskom suncu da osvijetli dnevni ulov, bacajući sjaj preko raznih riba, školjaka i ostalih morskih plodova.

Posjetitelji tržnice mogu očekivati raznovrsnu ponudu morskih plodova, od uobičajenih riba poput srdela i skuša, do egzotičnijih jadranskih ulova. Lokalni ribari, mnogi od njih u trgovini generacijama, ponosno nude svoje proizvode, dijeleći priče o svojim ulovima i savjete o najboljim načinima pripreme.

Međutim, tržnica nije samo o kupnji. To je doživljaj sam po sebi. Zvuk cjenkanja na hrvatskom, aroma svježeg mora koja se miješa s mirisima začina i bilja s obližnjih tezgi, te prizor lokalaca koji pažljivo biraju svoje obroke za večer, stvaraju živahnu atmosferu.

Za one koji žele okusiti pomorsku kulturu Pule, posjet ribarnici je neizostavan. Bilo da ste iskusni kuhar, znatiželjni turist ili samo netko tko želi upiti lokalni okus, ribarnica u Puli obećava jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Gradski tržnica Pula

Savjet i preporuka

 1. Štandove s morskim plodovima: Posjetite rano ujutro. Tada je ulov najsvježiji i ponuda najšira.
 2. Cjenkanje: Ne srameći se pregovarati o cijenama, posebno ako kupujete na veliko.
 3. Lokalne delicije: Pitajte prodavače za preporuke o lokalnim specijalitetima ili sezonskim proizvodima. Rado će podijeliti svoje znanje i omiljene proizvode.

Radno vrijeme

Svaki dan: 7 – 14 h.
Napomena: Neki štandovi se mogu zatvoriti ranije, posebno one s morskim plodovima, čim se proda svježa zaliha.

Cijena

Iako se cijene mogu razlikovati ovisno o sezoni i prodavaču, tržnica je poznata po svojoj pristupačnosti.
Očekujte plaćanje oko 4€ za kilogram svježe ribe, i 3-5€ za lokalno voće i povrće.

Kao i na mnogim tržnicama širom svijeta, cijene na Gradskoj tržnici Pula mogu se mijenjati ovisno o sezoni. Zbog ciklične prirode poljoprivrede, neki proizvodi mogu biti obilniji tijekom određenih doba godine, što dovodi do konkurentnijih cijena. Nasuprot tome, tijekom mimo sezone, kada su određeni proizvodi ili robe rjeđi, možete primijetiti blagi porast cijena. Uvijek je dobro biti svjestan ovih sezonskih varijacija, ne samo zbog budžetiranja, već i da biste uživali u najsvježijim, vrhunskim proizvodima koje tržnica nudi.

Plaćanje

Iako su neki prodavači prihvatili moderne načine plaćanja, većina preferira gotovinu. Preporuča se da sa sobom imate nešto sitnog novca za manje kupovine.

Kontakt

Kako doći

 • Lokacija: Gradski tržnica Pula lako je dostupna bilo da dolazite autom ili pješice.
 • Upute za pješake: Iz Giardina slijedite Flanatičku ulicu. Ovaj put će vas direktno odvesti do tržnice.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Koliko je stara Gradska tržnica u Puli?
Tržnica je ključni dio pulskog društva već stoljećima, iako se među povjesničarima raspravlja o njezinom točnom datumu osnivanja.
Mogu li pronaći veganske ili vegetarijanske proizvode na tržnici?
Apsolutno! Tržnica se ponosi širokom paletom voća, povrća, žitarica i drugih proizvoda na biljnoj bazi koji su prikladni za vegane i vegetarijance.
Je li lako pronaći parking u blizini tržnice?
U blizini tržnice postoji nekoliko parkirališta, iako mogu biti zauzeti tijekom špica. Dolazak ranije ili korištenje javnog prijevoza može biti praktičnije.
Govore li prodavači na pulskoj tržnici engleski?
Mnogi da, posebno mlađa generacija. Međutim, osmijeh i osnovni pokreti mogu biti od velike pomoći ako naiđete na jezičnu barijeru.
Smiju li se kućni ljubimci dovoditi na tržnicu?
Da.