Crkva sv. Antun

Crkva sv. Antuna u Puli: Povijesni dragulj vrijedan posjeta

Istaknuto

 • Velicanstvena arhitektura ranih 20-ih godina
 • Bogata povijest isprepletena s prošlošću Pule
 • Panoramski pogled na Pulu s vidikovca crkve
 • Mirna atmosfera, idealna za razmišljanje
 • Blizina glavnih atrakcija u Puli
 • Zanimljiva kolekcija liturgijskih predmeta
 • Ljubitelji povijesti
 • Entuzijasti arhitekture
 • Duhovni tragači
 • Obitelji
 • Putnici u potrazi za neotkrivenim iskustvima

O Crkvi sv. Antuna u Puli

Crkva sv. Antuna, smještena na mirnom vidikovcu u Puli, nije samo vjerski epicentar, već i arhitektonsko čudo. Njen dizajn iz ranih 20-ih godina skladno se uklapa u antičke rimske strukture koje krase grad. Bilo da vas privlači vjera, povijest ili čista znatiželja, ova crkva ima svoju priču.

Povijesno Putovanje

Iako je njezina temeljna kamen postavljen u ranim 20-ima, povijest štovanja na ovom mjestu seže još dalje. Crkva je bila svjedok uspona i padova povijesti Pule, od rimskih vremena do danas. Njeni zidovi nose tragove različitih epoha, svaki sloj otkriva novo poglavlje u priči grada.

Povijesne Činjenice

 • Putovanja sv. Antuna: Legende šapuću o vremenu kada je sv. Antun Padovanski hodao zemljama Istre 1229. godine. Zamislite – posvećeni svetac lutajući kroz drevne gradove, osnivajući samostane, njegovi koraci odzvanjaju uskim ulicama Trsta i možda čak i drugih slikovitih gradova duž zapadne obale Istre. To je putovanje vrijedno zamišljanja dok stojite pred crkvom.
 • Novinska Uspomena: U 1931., “Corriere Istriano” – lokalne pulski novine – brujale su od uzbuđenja. Izvještavale su o otvaranju Crkve sv. Antuna, arhitektonske ljepote izgrađene u samo dvije godine! Stanovnici Pule uložili su svoju vjeru i predanost u izgradnju ovog veličanstvenog spomenika sv. Antunu.
 • Priča o Kamenu: Temeljni kamen ove crkve ima svoju priču. Blagoslovljen tijekom proslave svetkovine sv. Franje u 1929., crkva je otvorila svoja veličanstvena vrata javnosti na Dan svih Svetih u 1931. Ovaj vremenski okvir nije samo niz datuma; to je svjedočanstvo brze predanosti lokalnog stanovništva i njihovih graditelja.
 • Darežljivost Guida Brassa: Jeste li znali? Tlocrt ove veličanstvene crkve izradio je tadašnji gradski arhitekt, inž. Guido Brass, i nije naplatio ni lipe! Sada, dok se divite njenom romaničkom stilu i skladu koji postiže s gradom, zastanite trenutak i cijenite Brassovu predanost.
 • Toranj koji Dodiruje Nebo: 45 m visoki zvonik nije prvotno trebao biti tako visok. Ali Franjevci su sanjali o tornju koji će biti svjetionik grada, vidljiv iz svakog kuta. I tako je i bilo!
 • Spomenik u Kamenu: Svaka struktura ima svoje priče o znoju i žrtvi. Radnik, Justo Zidarić, tragično je izgubio život tijekom izgradnje crkve. Kameni natpis na južnoj strani crkve u tišini svjedoči o njegovom doprinosu.
 • Obogaćivanja kroz Vrijeme: Hrvatski Franjevci nisu se zaustavili samo na izgradnji crkve. Tijekom godina dodali su klasičnu orgulju, očaravajući mozaik, moderno grijanje i čak pastoralni centar da obogate crkvu. Svaki dodatak, financiran od strane vjernih vjernika Pule.

Kada Posjetiti

Najbolje vrijeme za posjetu sv. Antunu je tijekom proljeća i rane jeseni kada u Puli ima manje turista. Vrijeme tijekom ovih razdoblja pogodno je za istraživanje, a okolica crkve oživljava u eksploziji boja.

Što možemo vidjeti

Osim zapanjujućeg vanjskog izgleda, crkva skriva složene freske, vitraje koji se igraju sa sunčevim zrakama, i kolekciju liturgijskih predmeta koji sežu stoljećima unatrag. Vidikovac s crkve nudi panoramski pogled na Pulu, što ga čini omiljenim mjestom za razmišljanje i fotografiranje.

Koliko Traje Posjet

Dok bi površan pogled mogao trajati sat vremena, temeljito istraživanje, uranjanje u atmosferu, i možda prisustvovanje službi, moglo bi potrajati pola dana. Za one duboko zainteresirane za povijest ili arhitekturu, vođeni obilasci mogu produljiti trajanje.

Savjet i preporuka

 • Posjetite u rano jutro ili kasno popodne za mirnije iskustvo.
 • Lokalni vodiči često nude ture, pružajući dublje uvide u povijest crkve.
 • Ne zaboravite se popeti na vidikovac crkve za očaravajući pogled na Pulu.

Radno vrijeme

Crkva sv. Antuna u Puli otvorena je za posjetitelje od 9:00 do 18:00 sati radnim danom i od 10:00 do 16:00 sati vikendom. Posebne mise mogu utjecati na ove sate, pa je preporučljivo provjeriti unaprijed ako planirate posjetiti tijekom vjerskih blagdana.

Kontakt

Kako doći

Lokacija: Pula Centar

 • Crkva svetog Antuna je smještena u srcu Pule, u neposrednoj blizini kultne Arene.

Gdje parkirati

 • Za najbolje lokacije gdje parkirati pogledajte gdje parkirati stranicu. Ovaj sveobuhvatni vodič sadrži detaljna preporučena parkirna mjesta radi lakšeg snalaženja.

Lokacija

Kakav je značaj crkve sv. Antuna u povijesti Pule?
Crkva sv. Antuna zauzima ikonično mjesto u povijesti Pule, služeći ne samo kao mjesto molitve već i kao svjetionik nade tijekom izazovnih vremena u prošlosti grada.
Mogu li turisti prisustvovati misama u crkvi?
Da, turisti su dobrodošli da prisustvuju misama. To pruža izvrsnu priliku za uranjanje u lokalnu kulturu i tradicije.
Postoji li ulaznica?
Za sada nema ulaznice. Međutim, donacije za pomoć u održavanju crkve su cijenjene.
Je li pristupačno za osobe s invaliditetom?
Crkva se trudi biti pristupačna svima, ali neka područja mogu biti izazovna za osobe s određenim invaliditetom zbog povijesne arhitekture crkve. Preporučuje se kontaktirati upravu crkve za specifične detalje o pristupačnosti.
Postoje li vodiči za obilaske?
Da, lokalni vodiči često nude obilaske. To je izvrstan način za dublje upoznavanje s poviješću crkve i njenim značajem u prošlosti Pule.
Kako doći do crkve sv. Antuna s glavnog trga u Puli?
Crkva je na pješačkoj udaljenosti od glavnog trga. Slijedite znakove ili koristite lokalnu kartu; put je jednostavan.
Je li dopušteno fotografiranje i snimanje unutar crkve?
Fotografiranje za osobnu upotrebu je generalno dopušteno, ali fotografiranje s bljeskalicom i snimanje videa mogu biti ograničeni, posebno tijekom misa. Uvijek je dobra praksa provjeriti s osobljem crkve prije fotografiranja.